Agricultura a tras in jos economia romaneasca in trimestrul III
Economia romaneasca este din nou in scadere in al treilea trimestru, iar analistii vorbesc despre o posibila stagnare la nivelul anului 2012. Cu toate acestea, economia noastra arata, deocamdata, mai bine decat cele 17 state din zona euro, care au intrat oficial in recesiune.
Produsul Intern Brut a coborat in trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similara din 2011 si cu 0,5% fata de trimestrul precedent, astfel ca la noua luni cresterea economica s-a limitat la 0,2%, indicand un risc de stagnare sau chiar recesiune pentru 2012.
"Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul III 2012 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,5% comparativ cu trimestrul II 2012 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2011, Produsul intern brut a inregistrat o scadere cu 0,6% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier", se arata in comunicatul semnal transmis de Institutul National de Statistica.
In primele noua luni, PIB a crescut comparativ cu perioada ianuarie - septembrie 2011 cu 0,2% pe serie bruta si cu 0,4% pe serie ajustata sezonier.
La jumatatea anului INS a revizuit datele si a a anuntat o crestere economica de 0,7%, iar majoritatea estimarilor din partea institutiilor financiare internationale plasau cresterea economica din acest an, la sub 1%, semnificativ mai jos fata de proiectiile initiale.
Avand in vedere insa evolutia PIB in ultimul trimestru de anul trecut, cand s-a simtit efectul unei productii agricole foarte bune, iar vremea a fost propice pentru constructii si transporturi, precum si limitarea cresterii economice din primele noua luni la numai 0,2%, este aproape sigur ca economia va inchide acest an la acelasi nivel cu anul trecut sau chiar cu o usoara scadere.
Analistii citati de Ziarul Financiar au indicat pentru trimestrul al treilea scaderi intre 0,4% si cel mult 0,6%, dar putini au fost cei care se asteptau ca la noua luni cresterea economica sa coboare la doar 0,2%.
Si in aceste conditii, analistii anticipau ca economia va avea o crestere modesta in acest an, sau chiar se va inregistra o usoara recesiune, informeaza Mediafax.
Autoritatile romane au avansat la inceputul anului o estimare de crestere economica de 2,5%, pe care ulterior au revizuit-o la 1,7%, apoi 1,5% si in ultima varianta 1,2%.
Un scenariu apropiat se regaseste si in privinta prognozelor livrate de institutiile financiare internationale, dar acestea s-au plasat permanent mai precaut decat Guvernul. Cea mai recenta prognoza publicata de FMI indica o crestere economica de 0,9%, comparativ cu o estimare de peste 2% la inceputul anului. De asemenea, previziunile recente ale Comisiei Europene si BERD arata o performanta a economiei romanesti de cel mult 0,8%.
Desi datele la noua luni indica o crestere economica sub asteptari, analistii cred ca exista inca sanse pentru a inchide anul pe plus, in special pentru ca bugetul a fost tinut intr-un deficit de 1,2% din PIB pana la finele lui octombrie, astfel ca statul va avea de cheltuit suplimentar in ultimele doua luni circa 1% din PIB.
Economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, vede inca sustenabil un avans al PIB de 0,2-0,3% pe acest an, dar se arata inca precaut, intrucat INS nu a publicat decat datele semnal, fara a evidentia evolutiile sectoriale.
Dumitru vede pericole din datele publicate pe exporturi, care au coborat cu 10% in septembrie si perspectivele oferite de sondajele de incredere.
In acelasi timp, analistii ING Bank isi mentin opinia ca economia ar putea sa inchida pe plus, desi avertizeaza ca exista riscuri ca si ultimul trimestru sa fie cu o crestere negativa.
"In trimestrul al patrulea cheltuielile statului sunt de regula mai mari. Cum deficitul anuntat pentru sfarsitul lui octombrie a ramas la 1,2% din PIB, inseamna ca statul are de cheltuit suplimentar in ultimele doua luni o suma mare, de circa 1% din PIB, care ar putea ajuta la o usoara crestere a economiei", a explicat Mihai Tantaru, economist la ING.
Pentru 2013, FMI anticipeaza o crestere economica de 2,5%.
Pe acelasi subiect: