Forta majora in agricultura. Cum pot scapa fermierii de penalizari pentru ca nu-si onoreaza contractele din cauza secetei
Ploile au venit prea tarziu pentru culturile deja uscate de seceta, spun agricultorii care nu mai au ce aduna de pe camp. Fermierii, care nu vor putea sa-si onoreze contractele, au la indemana o solutie oferita de lege in aceste cazuri extreme. Certificatul de forta majora, un act pe care il pot cere de la Camerele de Comert si care ii scuteste de plata penalitatilor atunci cand nu se pot achita de obligatii.
Cultivatorii de cartofi din centrul tarii cred c-au lucrat in zadar anul acesta. Nu vor recolta nimic. Nici macar in zonele irigate productia nu e de calitate, din cauza temperaturilor ridicate.
"N-o sa pot sa livrez cantitatile promise in primavara. Vorbim de pierderi de sute de mii de euro, mai ales la cultura cartofului. O sa ramanem cu gauri foarte mari. Noi nu cerem bani, cerem o pasuire", explica un producator de cartofi.
Acesta nu este singur, vecinul sau se confrunta cu aceleasi probleme. Cartofii ar fi trebuit sa ajunga la o fabrica de chipsuri.
"Anul acesta daca o sa reusesc sa livrez 400 de tone din 1.500. Contractul prevede ca trebuie sa inlocuim cantitatea nelivrata cu o alta cantitate de oriunde, la valoarea cartofului de pe piata de la momentul respectiv", spun e acesta, la randul lui.
Fermierii sunt disperati. Daca nu-si vor onora obligatiile din contract risca sanctiuni uriase.
Singura sansa este certificatul de forta majora care se acorda in cazuri de calamitate. Pentru a-l obtine, agricultorul trebuie sa anunte primaria, care va constata paguba. Cu o adeverinta de la meteorologi, prin care se atesta lipsa ploilor, omul merge la Camera de Comert si Industrie care ii elibereaza actul pentru 500 de lei.
"Acest certificat ii exonereaza pe agricultori de obligatii sau de penalitati", spune Menuta Iovescu, director general al Camerei de Comert Timis.
Romania se confrunta cu o seceta severa, asa ca preturile la unele alimente ar putea creste. Recolta de grau, de exemplu, va fi cu un sfert mai mica decat in 2011, sustin cultivatorii.
Pe acelasi subiect: