Comisarii Garzii Forestiere vor trebui sa apere padurea de taierile ilegale, mai ales ca prejudiciul creat de operatiunile impotriva legii se ridica la 1,5 miliarde de lei. 

'In Romania se taie (ilegal n.red.) anual 8,8 milioane de metri cubi de padure. Lucrul acesta (...) este o problema de interes national, o problema de securitate nationala. In acest sens, am facut toate demersurile ca aceste taieri ilegale sa nu mai fie facute", a spus ministrul Mediului, potrivit Agerpres.

Prin implementarea Radarului Padurilor, transportul de masa lemnoasa taiata ilegal a scazut cu aproximativ 30%, conform unui bilant efectuat la patru luni dupa aplicarea conceptului. 

In ceea ce priveste Garda Forestiera, ministrul a explicat ca aceasta s-a format prin transformarea fostelor Inspectorate Tehnice Silvice Teritoriale, noua institutie urmand sa inceapa activitatea imediat ce grila de personal va fi aprobata de Agentia Nationala a Functionarilor Publici, in jur de 1 septembrie.

Numarul angajatilor Garzii Forestiere a crescut fata de cel al fostelor ITRSV-uri, de la 345 la 545 de persoane, comisarii urmand sa fie "extrem de vigilenti".

"I-am avertizat ca atata timp cat remuneratia este la nivel de ANAF si pretentiile populatiei sunt extrem de mari in ceea ce priveste aceasta institutie, au toate facilitatile create, deci, ca atare, vor trebui sa-si efectueze munca in slujba cetateanului si sa apere aceasta avutie extrem de importanta, padurea", concluzionat ministrul.