Romania, al doilea producator de porumb din UE, desi are cea mai mare suprafata cultivata. Recolta de 11 mil. tone
Porumb
Productia de porumb din statele Uniunii Europene este estimata sa creasca la aproape 74 milioane de tone in acest an, peste cantitatea de 64,5 milioane de tone recoltata anul trecut, Romania contribuind cu aproape 11 milioane de tone la recolta totala, relateaza Reuters.
"Uniunea Europeana va inregistra anul acesta una dintre cele mai bune recolte la porumb, multumita vremii bune din timpul verii", a declarat Claus Keller, analist al firmei germane FO Licht.
Prognoza privind productia de porumb din EU a fost revizuita in urcare, de la o recolta totala de 70,4 milioane de tone estimata in septembrie.
Keller estimeaza ca Franta va fi si anul acesta cel mai mare producator de porumb din UE, cu o productie totala de circa 17,5 milioane de tone, fata de 14,7 milioane de tone anul trecut.
Romania se situeaza pe locul al doilea, cu o recolta de 10,8 milioane de tone, in urcare de la 10,6 milioane de tone in 2013.
Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana din punct de vedere al suprafetei cultivate cu porumb, de 2,5 milioane de hectare, dar randamentul pe hectar foarte scazut face ca tara sa fie in urma multor state cu o suprafata cultivata mult mai mica.
Clasamentul de anul acesta al celor mai mari producatori de porumb din UE, va fi completat, potrivit estimarilor analistului german, de Ungaria (cu o recolta de 8,9 milioane de tone), Italia (8,1 milioane de tone), Germania (5,3 milioane de tone) si Polonia (3,7 milioane de tone).
Keller a apreciat ca recolta mare de porumb din UE va reduce necesarul de import, pe fondul unei bune oferte de porumb pentru animale, dar si pentru producerea de etanol si pentru industria alimentara.
Cu toate acestea, exista reserve privind calitatea porumbului de anul acesta, din cauza posibilelor contaminari cu micotoxine, avertizeaza traderii de cereale.
De exemplu, recolta din estul Frantei a fost afectata de micro-ciupercile care s-au inmultit din cauza umiditatii excesive, existand o "diferenta ca de la zi la noapte" intre calitatea porumbului produs in estul tarii si cel din sud-vest, a declarat un broker local.
Pe acelasi subiect: