Cea mai mare productie de floarea soarelui inregistrata vreodata in Romania, iar la porumb doar francezii stau mai bine ca noi
Dupa ce anul trecut fermierii s-au plans ca pamantul a fost blestemat, iar culturile nu s-au facut din cauza arsitei, iata ca rugile le-au fost ascultate. Estimarile arata ca avem cea mai mare productie de floarea soarelui inregistrata vreodata in Romania, iar la porumb doar francezii au mai mult decat noi. Teoretic, asta inseamna ca din primavara ar trebui sa ne bucuram de ieftiniri, in special la ulei si la carne.
Daca in 2012 fermierii abia au scos 4 tone de porumb pe hectar, anul acesta a plouat mult, iar acum se lauda:
Daniel Zarna Enescu, agricultor: "Intre 8 si 9 tone la hectar, o recolta mult mai buna decat cea de anul trecut."
"Porumbul ne claseaza printre fruntasii Europei, cu o productie de peste 11 milioane de tone. Doar francezii ne-au depasit, au obtinut peste 15 milioane de tone. In top cinci, mai intra si Ungaria, Italia si Spania."
In ceea ce priveste floarea soarelui, agricultorii romani au reusit sa stranga 1,9 milioane de tone, adica aproape 4000 de kg la hectar fata de 1500 in trecut.
Estimarile arata o crestere a productiei de floarea soarelui de 60%fata de 2012, iar la porumb de 85%.
Gabriel Rizi, ZF: Pentru economie, inseamna o gura de oxigen de 500 de mil.euro in cazul productiei de floarea soarelui si de alte 1,5 miliarde de euro pentru porumb.
Concret, daca adaugam si graul in valoare de un miliard, asta inseamna incasari de 2,5 miliarde de euro numai din agricultura, adica peste 2 % suta din PIB. Impactul acestei super productii ar trebui sa se vada si la raft.
Patronatele din industria alimentara sustin ca in primavara anului viitor am putea asista la niste reduceri de pret macar pentru ulei si carne.
Pe de alta parte producatorii sustin ca surplusul a injumatatit preturile cerealelor.
"Avem mari probleme pentru ca nu putem sa recoltam ca sa depozitam, silozurile sunt pline, portul Constanta am inteles ca este la capacitate maxima."
Asta inseamna ca o buna parte din aceasta super productie risca sa plece la export.