Un sucevean din Vicovu de Sus, crescator de prepelite japoneze, a pornit afacerea cu sase ani in urma. Acum are 1.200 de inaripate harnice. Cu toate acestea, n-a putut accesa niciun fel de fonduri de la stat, pentru ca oficialii au omis sa treaca prepelitele pe lista.

"Greseala a venit de la ministerul Agriculturii si de la cei care au intocmit hotararea de guvern. Ei au trecut ceea ce cunosteau de-acasa: ca rata face oua si gaina. Si dup-aia s-au blocat", explica fermierul.

Cei de la APIA ridica din umeri. Pentru ei, ce nu-i trecut pe lista, nu exista. "Hotararea nr 838 nu prevede nimic in ceea ce priveste prepelitele si alte pasari. Noi l-am indrumat spre ministerul agriculturii, sa faca un memoriu", declara Lia Chiriac, seful APIA, Suceava.

Asa ca fermierul nostru trebuie sa demonstreze, pe hartie, eventual cu fotografii si desene, ca prepelita este o pasare care face oua. Vecinii lui se cred intr-un film cu Pacala.

In Timis, un medic veterinar a investit si el cateva mii de euro intr-o ferma de prepelite. Acum, ar vrea sa se extinda, pentru ca cererea e foarte mare, mai ales de oua de prepelita.

"Zilnic, productia este de 200 de oua. Toate merg de pe o zi pe alta, nu am stocuri. Am clientii mei, multi abonati, cateva magazine. Am si cateva supermarketuri," spune Dan Todorescu, crescator de prepelite.

Dar, cand sa intocmeasca dosarul ca sa acceseze fonduri de la stat, a ajuns in acelasi impas: nimeni n-a aflat, oficial, ce este o prepelita.

Ouale de prepelita sunt foarte pretuite, pentru ca nu au colesterol, contin de cinci ori mai mult fier decit cele de gaina, intaresc imunitatea si, consumate crude in cure naturiste, amelioreaza o multime de boli.