Apicultura si plantatiile de flori, cele mai rentabile afaceri la sat
Tot mai multi tineri care traiesc la tara au devenit fermieri cu sprijinul UE. Statisticile arata ca peste 2.700 de fermieri care au sub 40 de ani au primit deja pana la 25.000 de euro de la Uniunea Europeana pentru crearea de noi business-uri agricole. Cel mai frecvent dintre acestia este apicultura, 600 de proiecte fiind depuse in acest sens.
Restul fondurilor au fost atrase pentru horticultura, zootehnie, achizitie de terenuri agricole sau utilaje, dar si pentru plantatii de trandafiri sau plante exotice.
"S-a conturat, intr-adevar, din partea solicitantilor o optiune catre apicultura. Este un domeniu cunoscut, iar un business cu stupi se poate realiza cu o investitie minima. Fiecare tanar a prezentat un plan de dezvoltare pe baza caruia i s-a acordat finantarea, plan care este verificat periodic de catre expertii APDRP", a declarat Mihai Gavril Vadan, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), pentru Ziarul Financiar.
APDRP administreaza fondurile totale de peste 8 miliarde de euro puse la bataie de Uniunea Europeana pentru dezvoltarea agriculturii romanesti.
Pentru a obtine acesti bani trebuie ca, in interval de trei ani, 30% din suma totala atrasa de catre agricultura sa o investitesti in produsele sau serviciile anuntate de aceasta in proiect.
APDRP lanseaza in septembrie a patra sesiune de depunere a proiectelor pentru instalarea tinerilor fermieri in mediul rural, suma totala alocata fiind de 61,4 milioane de euro.
Sprijinul nerambursabil acordat unui fermier cu varsta de pana in 40 de ani, este de minimum 10.000 de euro si de maximum 25.000 de euro.
Detalii suplimentare pe aceasta tema gasiti in Ziarul Financiar.