Oricum, romanii nu sunt interesati de ea pentru ca este scumpa, se plang apicultori. Asa ca ne recomanda mierea naturala, extrem de sanatoasa si de apreciata, inclusiv in strainatate.

Un apicultor din judetul Cluj creste albine pe care le vinde apoi fermelor ecologice. Pentru ca mierea sa fie certificata ecologic, este nevoie de un proces indelungat. In primul rand, terenul de pe care aduna albinele polenul trebuie sa fie ferit de poluare. Sa nu existe fabrici si sosele in zona si mai ales sa nu se foloseasca pesticide. Stupii nu pot fi vopsiti, iar albinele sunt hranite cu zahar.

In Romania, mierea ecologica nu este suficient apreciata. Ministerul Agriculturii nu ofera subventii, iar cumparatorii cauta marfa mai ieftina.

Asa se face ca doar 5% din toata cantitatea de miere este certificata eco, ceea ce inseamna cam 3.700 de tone.

Din pacate pentru consumator si din fericire pentru noi, mierea merge la export in proportie de 80%.

Altfel se produc alte 20.000 de tone de miere naturala. Nutritionisti ne recomanda cate o lingurita de miere pe stomacul gol, in fiecare dimineata.

Inclusiv Gheorghe Hagi marturisea recent ca acest produs reprezenta sursa lui de energie in perioada de glorie.

"O lingurita de miere dimineata. Asa am luat eu timp de un an inainte de mondiale si am fost ca o bomba acolo", spune Hagi.

Mare grija insa. Nu preparati termic mierea. Iata cea mai frecventa greseala pe care o facem atunci cand bem ceai. Introducem mierea in apa fierbinte. Total interzis! Ca sa isi pastreze calitatile, lichidul in care introducem mierea nu trebuie sa depaseasca temperatura de 40 de grade celsius.

Dumitru Buzila, apicultor: "La temperatura mare se distrug enzimele si mierea devine o substanta dulce, dar fara a avea calitatile pe care le dorim".

Devine ca si o bomba, in loc sa o consumam pentru proprietatile benefice ne face mai mult rau.

Fiti foarte atenti cand mergeti la cumparaturi. 10 la suta din mierea vanduta in Romania este contrafacuta. Toate aceste marfuri cu probleme vin din strainatate.