In timp ce jumatate din productia noastra de miere ajunge la europeni, in Romania patrund pe piata produse de o calitate indoielnica. "10% din miere este falsificata. O falsifica pentru un pret mai bun, pentru ca le convine sa cumpere din China la 35 de centi, in loc sa de 3,5 euro pe kilogram", spune Ioan Fetea, de la Asociatia Crescatorilor de Albine.

E bine sa stiti ca mierea in care a fost adaugat zahar arde, iar cea naturala, nu.

O alta metoda este cea a bulei de aer, si anume bascularea borcanului pe verticala. Acesta trebuie sa descrie o sfera, o bula de aer de configuratia unei sfere.

In mod normal, si mierea zaharistita indica o buna calitate a produsului, dar nu e o regula. Este bine sa tinem cont de toate acete metode, insa specialistii spun ca pe piata exista si miere falsificata atat de bine, incat acest lucru poate fi detectat doar prin intermediul analizelor de laborator.

Din 16,5 de tone de miere contrafacuta depistate de ANSVSA in 2012, cea mai mare cantitate nu era din productie autohtona. "Urmarim doua mari posibilitati de falsificare, aceeasi cu sirop de zahar si daca mierea de albine este din acea planta care scrie pe eticheta", explica Vladimir Manastireanu, reprezentant ANSVSA.

Daca mierea nu este "curata", isi pierde enzimele, vitaminele si mineralele.