Otilia Manta, presedintele Grupului Roman pentru Investitii si Consultanta a explicat ca proiectele vor putea fi depuse insa numai din luna mai, in conditiile in care urmeaza ca ghidul solicitantului pentru aceste masuri sa fie publicat pe site-ul www.apdrp.ro peste aproximativ doua luni. Pana atunci, cei interesati pot pregati proiectele.

Astfel, daca va ganditi sa construiti o ferma de animale, o sera, sau investiti in plantatia de pomi sau arbusti fructiferi, puteti obtine bani nerambursabili in procent maximum de 80%, valoarea maxima a investitiei fiind de 2 milioane de euro. Banii poti fi obtinuti in cadrul masurii 121- Modernizarea exploatatiilor agricole. In cadrul acestei masuri puteti sa obtineti finantare si pentru achizitia de utilaje, instalatii sau echipamente specializate precum tractoare sau masini.

Pentru o moara sau o fabrica de paine banii pot fi accesati prin masura 123 - Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere. In cadrul acestei masuri puteti primi un ajutor financiar de maximum 3 milioane de euro, respective 50% din valoarea investitiei. Banii pot fi cheltuiti si pentru utilaje si echipamente cat si pentru adaptarea intreprinderilor la noile standard europene, potrivit Otiliei Manta

Daca va ganditi sa deschideti o fabrica de caramizi, de covoare si mochete, de sapunuri sau detergenti, de exemplu, finantarea se face in cadrul masurii 312 - Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi. Pentru acesta investitie puteti obtine un ajutor nerambursabil de maximum 200.000 de euro, in procent maxim de 70% din valoarea totala eligibila a investitiei.

Daca vedeti potential de profit in turismul rural, pentru o pensiune puteti obtine bani in cadrul masurii 313 - Incurajarea activitatilor turistice. Start-up-urile isi pot finanta investitiile in turismul rural si agroturistic, in procent de 50% si in suma maxima de 200.000 de euro.

Cum accesezi banii?

Daca nu stii de unde sa incepi cand vine vorba de realizarea proiectului si a documentatiei, exista firme de consultanta specializate care se ocupa de fiecare detaliu in locul tau. In general tarifele pe care le percep aceste firme difera in functie de marimea si gradul de risc al proiectului, acestea reprezentand un procent cuprins intre 5 si 10% din valoarea totala a proiectului, daca acesta are o valoare sub un million de euro, potrivit lui Dragos Pislaru, managerul general al firmei de consultanta GEA Strategy&Consulting.

Banii ar urma sa fie platiti, aproape in totalitate, dupe ce proiectul este aprobat de catre stat. Un avans, care difera in functie de firma de consultanta, este platit inainte, pentru pregatirea documentatiei. Pregatirea dosarului dureaza aproximativ doua luni, iar aprobarea acestuia de catre stat, intre treei si sase luni, a explicat Pislaru.

Daca vi s-a aprobat proiectul insa nu aveti sumele necesare sa demarati afacerea, puteti face o cerere de prefinantare de la stat de 30% din valoarea totala a proiectuluii, pe care o puteti obtine in aproximativ 30 de zile de la depunerea cererii. In continuare, ca sa primiti prima transa din banii europeni, dupa ce faceti raportarile pentru cererile de rambursare, asteptati aproximativ trei luni, a explicat consultantul pe fonduri europene.