Asadar statul vrea sa-i transforme pe tarani cu de-a sila in patroni.Sa dea facturi si chitante, sa faca contabilitate si sa faca declaratii catre administratia financiara.Totul de la niste oameni care nu au prea multa scoala si care nu sunt obisnuiti sa faca hartii si sa umble cu acte.

Totul porneste de la o ordonanta aprobata in urma cu 2 ani si care impune tututor producatorilor, chiar si celor mici sa functioneze ca persoana juridica autorizata daca vor sa-si vanda marfa. Legea a avut o derogare de doi ani, timp in care nu a functionat. Perioada de gratie se termina de saptamana viitoare. Sindicatele din agricultura sar ca arse si vor derogare pentru micii producatori.

Organizatia sindicala Agrostar vrea ca micii producatori agricoli sa fie exceptati de la obligatia de a se inregistra la Registrul Comertului, astfel incat sa-si poata vinde produsele in piete si targuri si dupa 25 aprilie.

"Efectul imediat al aplicarii ordonantei (OUG 44/2008 privind micii producatori agricoli, n.r.) este acela ca producatorul agricol mic nu va mai putea sa isi desfaca productia in piete si targuri daca nu este inregistrat la Registrul Comertului ca persoana fizica autorizata, intreprindere individuala sau familiala, determinandu-l astfel sa isi vanda productia intermediarilor si facilitand astfel profitul usor al acestora si saracirea taranului", a declarat, intr-un comunicat, citat de Mediafax presedintele Agrostar, Stefan Niculae.

Potrivit acestuia, legea nu face distinctia dintre producatorii agricoli care produc strict pentru comert si micii producatori, care vand ocazional in piete cantitati mici produse in gospodariilor lor.

Secretarul de stat in ministerul Agriculturii Adrian Radulescu a declarat pentru incont.ro ca legea ar putea fi modificata doar prin initiativa guvernamentala.

Agrostar mentioneaza ca nu se mai aloca niciun fel de sprijin de la bugetul de stat pentru producatorii agricoli, iar subventiile sunt platite cu mari intarzieri.

"Practic se doreste impozitarea agriculturii de subzistenta, statul aratandu-si astfel impotenta de a elabora acte normative care sa ajute real producatorul agricol sa creeze facilitati pentru desfacerea productiei agricole etc.", se mai arata in comunicat.

Pe taranii care vor sa vanda in piete, infiintarea unui PFA ii va scoate de pe piata, unde vor ramane doar intermediarii, care vor profita pentru a creste preturile.Infiintarea unui PFA se dovedeste o initiativa greu de finalizat pentru cei obisnuiti cu hartogaraia. Pentru un taran, neobisnuit cu astfel de acte, se va dovedi cu siguranta o actiune pe care nu o vor putea duce la bun sfarsit. 

Ei vor fi obligati sa faca mai multe drumuri atat la Registrul Comertului cat si la Administratia Financiara de care apartin pentru intocmirea dosarului. Pentru cei care nu se vor descurca singuri, Registrul Comertului ofera consultanta de la zero, contracost, bineinteles.

Dupa isi vor vinde marfa ca si PFA, acestia vor plati anual un impozit de 16% pe venitul net, respectiv din totalul vanzarilor.

 

Ce taxe platesti pentru infiintarea unui PFA

Registrul comertului:
  • Verificare denumire firma si rezervare: 12,5 lei
  • Cazier fiscal: 20 lei
  • Certificat constatator: 60 lei
  • Fond buletin HG 460/2005: 1,5 lei
  • Fond lichidare L85/2006: 6 lei
  • Obtinere cazier fiscal: 10 lei
  • Obtinere CUI: 10 lei
  • Taxa inmatriculare: 30 lei
  • Transmitere declaratii catre autoritati: 10 lei
Finanţe publice:
  • Registru unic de control: 25 lei
  • Registru jurnal incasari si plati: 5 lei
  • Registru inventar: 7 lei