Cronica unui faliment neanuntat. Situatie rusinoasa pe aeroporturile din Spania, unde mii de oameni au ramas blocati la sol VIDEO
Mii de oameni s-au trezit blocati in salile de asteptare, dupa ce compania la care cumparasera bilete a anuntat brusc ca a intrat... in faliment si a anulat toate zborurile. Fara avertismente si, mai rau, fara a le oferi clientilor o solutie alternativa.
Ultimul zbor al celor de la Spanair a aterizat aseara la ora 23:00, ora Romaniei. Presa iberica sustine ca cel putin 22.000 persoane au fost afectate de anularea a peste 100 de zboruri, dar reprezentantii companiei nu au confirmat aceasta cifra. In terminalele aeroporturilor din Spania, oamenii erau in culmea disperarii.
"Este o rusine! Asa ceva se intampla intr-o tara din Lumea a Treia, nu in centrul Europei, asa sa stiti!"
"Nu ne-au spus altceva, decat sa facem reclamatie la Spanair si atat.
- Ati facut imbarcarea?
-Nu, inca nu am apucat sa facem imbarcarea.
- Aveti vreo informatie? V-a spus cineva care este motivul pentru care zborurile s-au anulat?
- Nu. Tot ce ne-au spus este ca nici ei nu stiu prea multe, ca acum nu fac relocari, poate ca maine vor sti mai multe, dar astazi nu ne pot da alte informatii."
Luati prin surpindere, multi pasageri si-au petrecut noaptea in salile de asteptare, sau stand la cozi interminabile. Mai intai la ghiseele Spanair, ca sa afle totusi ce se intampla, apoi la birourile celorlalte companii aeriene.
"Aveam zbor din La Coruna la 7 dimineata, am ajuns mai devreme si am aflat ca este anulat. N-au trimis niciun mesaj, era totul ok. Si astazi se pare ca stam....rau."
In tot acest vacarm, reprezentantii Spanair s-au multumit cu declaratii seci, lipsite de solutii reale. "Consiliul de Administratie al Spanair a decis in aceasta dupa-amiaza sa inceteze zborurile. Motivul este acela ca in aceasta dimineata am luat la cunostinta incapacitatea de plata in care ne aflam, pentru urmatoarele saptamani si luni."
Tavalugul a pornit cand negocierile de preluare a Spanair de catre arabii de la Qatar Airways au esuat. Imediat, guvernul autonom al Cataloniei a anuntat ca nu mai subventioneaza compania, iar cei de la Spanair s-au trezit ca n-au de unde sa-si achite datoriile de 150 de milioane de dolari.
Acum, 4.000 de angajati vor ingrosa randurile somerilor din Spania, al caror numar a depasit deja pragul psihologic de 5 milioane de oameni.