Transportul cu metroul s-a scumpit, de sambata, cu peste 30%. Bucurestenii protesteaza fata de retragerea abonamentului de 62 de calatorii
Metrou
Metrorex a aplicat de sambata cresterea tarifelor, desi a primit peste 200 de petitii si in mai multe zile au fost proteste la metrou, fata de noile preturi si de retragerea abonamentului de 62 de calatorii, care ii obliga pe cei care aveau astfel de cartele sa plateasca in plus 20 de lei, scrie Mediafax.
Scumpirea calatoriilor cu metroul si retragerea abonamentului de 62 de calatorii, desi au provocat nemultumirea a mii de calatori, se aplica de sambata. Calatorii sunt astfel nevoiti sa plateasca pentru cartela de doua calatorii cinci lei, fata de patru lei.
Pretul cartelei de 10 calatorii a crescut, de sambata, de la 15 lei la 20 lei, iar pentru un abonament lunar nelimitat, oameni care merg cu metroul trebuie sa plateasca 70 de lei, fata de 60 de lei, in timp ce abonamentul de 62 calatorii, care costa 50 de lei, a fost eliminat. Totodata, pretul unui abonament saptamanal cu numar nelimitat de calatorii a crescut de la 20 de lei la 25 de lei, iar cel al unui abonament de o zi a fost majorat de la sase lei la opt lei.
Peste 200 de petitii au fost inaintate in perioada 10-23 martie, cat timp propunerea Metrorex de ajustare a tarifelor de calatorie cu metroul a fost in consultare publica pe site-ul Ministerului Transporturilor. Mai multe zeci de persoane au protestat, pe 22 martie, cerand explicatii pentru elimina cartelei cu 62 de calatorii si cresterea tarifelor.
Initiatorii petitiei arata ca abonamentul de 62 de calatorii era cel mai accesibil pentru persoanele care calatoresc zilnic cu metroul, avand nevoie de 40 de calatorii pentru zilele lucratoare si mai avand disponibila o rezerva de 22 de calatorii, la pretul de 1,24 de lei/calatorie. Totodata, aceasta cartela oferea flexibilitate pentru ca putea fi folosita de mai multe ori la rand, fara a astepta 15 minute intre doua taxari, ca la abonamentul lunar cu un numar nelimitat de calatorii.
Cetatenii nemultumiti mai atrag atentia asupra faptului ca, desi are un trafic mediu zilnic de 600.000 de pasageri, conform datelor din 2012, si subventii de la stat, in fiecare an metroul bucurestean anunta pierderi, acestea ajungand la 40 de milioane de euro in ultimii patru ani.
Noile tarife pentru calatoria cu metroul au fost aprobate prin ordin al ministrului Transporturilor, aratandu-se ca majorarea va conduce la cresterea veniturilor anuale ale Metrorex cu circa 44 milioane de lei si implicit la diminuarea deficitelor de finantare.
Ultima scumpire a calatoriilor cu metroul dateaza din august 2012, cea mai mare crestere fiind operata la cartelele de 10 calatorii, care s-au scumpit cu 50 la suta, de la 10 lei la 15 lei.
Pe acelasi subiect: