Posibilitatea ca ministrul Transporturilor sa modifice tarifele la cele doua companii este inclusa intr-un proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Transporturilor, citat de Mediafax.

Cea mai recenta scumpire a biletelor la CFR Calatori si Metrorex a avut loc in septembrie 2010.

Datorii imense

La finele anului 2009, CFR Calatori a inregistrat pierderi cumulate din anii precedenti in suma de 745 milioane lei si datorii restante catre furnizori si CFR SA care au crescut an de an, ajungand in anul 2010 la circa 550 milioane lei.

Tariful mediu pentru o calatorie cu trenul a fost anul trecut de 12,95 lei (reprezentand raportul dintre incasari si numarul total de calatori transportati), in timp ce costul mediu real pentru o calatorie a fost de circa 40,9 lei (reprezentand raportul dintre cheltuielile de exploatare si numarul de calatori transportati). "In anul 2011 bugetul de venituri si cheltuieli al CFR Calatori SA a fost fundamentat avand in vedere o majorare a tarifelor de calatorie cu aproximativ 10% incepand cu luna februarie. In situatia in care subventia alocata pentru anul 2011 ramane la nivelul de 1.028 milioane lei, neacordarea majorarii de 10% a tarifelor pentru transportul calatorilor pe calea ferata conduce la inregistrarea unui deficit de circa 75 milioane lei', se mentioneaza in nota.

La Metrorex, subventia de la bugetul de stat pentru transportul calatorilor a reprezentat in ultimii patru ani 75-80% din necesarul solicitat de companie.

Repartiile au fost amanate din lipsa de fonduri

Astfel, o serie de lucrari la instalatiile tehnologice au fost amanate, din lipsa surselor financiare necesare.

Numarul calatorilor cu metroul a crescut cu aproximativ 60 % in ultimii cinci ani, ajungand in prezent la circa 600.000 pasageri transportati zilnic.

Metrorex a avut anul trecut costuri cu mentenanta 185,57 milioane lei, din care a platit reparatii de 123,67 milioane lei.

In acest an, datoriile la plata mentenantei trenurilor pentru perioada 2009-2010 sunt de 135,85 milioane lei. In bugetul de venituri si cheltuieli nu sunt prevazute fonduri pentru mentenanta aferenta intervalului septembrie-decembrie 2011, in suma de aproape 76 milioane lei.

CFR emite abonamente de 5, 10 si 15 zile, cu reducere de pana la 35%

CFR Calatori isi reinnoieste, din 20 martie, oferta de abonamente lunare, valabile 5, 10 sau 15 zile (nu neaparat consecutive) intr-o luna calendaristica, aplicand diferite reduceri acestor tipuri de abonamente.

CFR Calatori, la mana FMI

In scrisoarea de intentie la acordul cu FMI se arata ca Guvernul va permite CFR Calatori sa majoreze tarifele la biletele de tren pentru o mai buna acoperire a costurilor, in vederea eficientizarii activitatii companiei.

In plus, FMI cere privatizarea CFR Calatori pentru diminuare pierderilor.