Ryanair reclamă la CE preluarea Air Berlin de către Lufthansa, considerând-o "o conspirație", pentru a opri expansiunea companiei irlandeze
Air Berlin
Ryanair va reclama la Autoritatea pentru Concurență a UE acordul în urma căruia rivala Lufthansa va cumpăra părți importante din Air Berlin cu suma de 210 milioane de euro, transmit BBC și Reuters, potrivit Agerpres.ro.
Compania aeriană germană Lufthansa a semnat joi un acord vizând preluarea unor părți importante din rivala aflată în insolvență Air Berlin, a declarat directorul general al Lufthansa, Carsten Spohr.
Acordul prevede că Lufthansa va prelua 81 de avioane și 3.000 de angajați, din cele 144 de aparate și 8.500 de salariați ai Air Berlin, a precizat Carsten Spohr.
În luna august, Air Berlin și-a declarat insolvența, după ce principalul său acționar, compania Etihad Airways din Abu Dhabi, a încetat să îi mai acorde sprijin financiar. Acest anunț a obligat Guvernul german să vină în sprijinul operatorului aerian cu un credit punte de 150 de milioane de euro pentru ca avioanele Air Berlin să poată zbura în continuare.
În august, directorul general al Ryanair declara că orice planuri ale firmei germane Lufthansa de preluare a unor părți din rivala Air Berlin, aflată în insolvență, reprezintă "o conspirație" menită să oprească expansiunea companiei aeriene irlandeze.
Ryanair a precizat că este “o conspirație clară” între statul german, Lufthansa și Air Berlin, pentru a împărți activele celei din urmă. “Este clar că această insolvență fabricată a fost pusă în scenă pentru a permite Lufthansa să preia Air Berlin fără datorii, ceea ce încalcă toate regulementele de concurență din Germania și din UE”, a precizat Ryanair.
“Cu ajutorul de stat de 150 de milioane de euro, Guvernul de la Berlin sprijină compania Lufthansa, care deține deja monopolul pe piața germană, să preia Air Berlin și să crească prețurile mai mult decât sunt deja”, au adăugat reprezentanții operatorului irlandez.
Guvernul german a respins acuzațiile, susținând că ajutorul oferit companiei Air Berlin nu a încălcat legislația anti-trust. “Respingem acuzațiile pe care Ryanair le-a făcut astazi, și anume că este o insolvență falsă”, a declarat un purtător de cuvânt al Executivului de la Berlin.
Cu toate acestea, Ryanair a depus o plângere atât la reglementatorul german al concurenței, Bundeskartellamt, cât și la Comisia Europeană.
Ryanair, cea mai mare companie aeriană din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Timișoara, București și Craiova.
Compania irlandeză s-a confruntat cu mari dificultăți în a asigura cursele aeriene programate în această toamnă, din cauza lipsei de personal, fiind nevoită să anuleze câteva mii de zboruri, ceea ce a afectat sute de mii de pasageri.
Pe acelasi subiect: