Romanii prefera sa circule cu avionul intre orasele tarii. Cererea pentru zborurile interne a crescut cu 200%. Preturile pornesc de la 17 euro
Avion, aeroport
Cererea de bilete de avion pe rutele interne a crescut in ultimul an cu aproximativ 200%, pe de o parte datorita cresterii numarului de zboruri pe rutele interne si a aparitiei zborurilor low-cost intre cateva orase mari din Romania, precum si al numarului tot mai mare de romani care participa la evenimentele organizate in tara, arata o analiza realizata de agentia de turism online Vola.ro.
Potrivit estimarilor Vola.ro, deja exista orase din Romania spre care calatoria cu avionul este mai avantajoasa decat cea cu trenul.
Cluj-Napoca, noua vedeta a zborurilor interne
Timisoara, Cluj-Napoca si Iasi sunt cele mai solicitate destinatii interne, cu plecare din Bucuresti. Daca pana in urma cu 3 ani, Timisoara conducea indubitabil la acest capitol, inclusiv datorita hub-ului Carpatair de acolo, in ultimii 3 ani Cluj-Napoca a crescut atat ca numar de zboruri cat si ca cerere din partea turistilor.
In cazul Clujului, un rol esential l-au jucat evenimentele de aici, dintre care cel mai mult s-a remarcat Untold, perioada in care majoritatea zborurilor cu plecare din Bucuresti spre Cluj au fost pline.
Pretul unui bilet de avion pe o ruta interna incepe de la 17 euro (bilet de avion dus-intors pe ruta Bucuresti – Cluj-Napoca) si poate ajunge pana la 195 euro (Bucuresti-Oradea).
Bilete de avion de la 17 euro spre marile orase din Romania
Intarirea concurentei pe rutele interne a atras si scaderea preturilor biletelor de avion. Astfel, putem vorbi acum despre preturi cu pana la 90% mai mici decat tarifele practicate in urma cu 5 ani, la biletele de avion pentru rute interne.
Ca urmare a scaderii preturilor biletelor de avion, cele mai multe solicitari pentru rutele interne au venit in acest an in luna august si septembrie, iar cea mai putin solicitata luna a fost februarie, turistii preferand plecarile facute in prima parte a zilei, pana in ora 13:00, si intoarcerile tarzii, dupa ora 17:00.
Daca in cazul biletelor de avion spre destinatii din afara tarii, turistii incearca sa rezerve cat mai din timp, media fiind de 6 saptamani, in cazul biletelor de avion spre destinatii interne, cele mai multe rezervari se fac in aceeasi luna cu data plecarii, chiar si cu o saptamana inainte de plecare.
“Este frapanta schimbarea atmosferei pe rutele de avion interne. Spre deosebire de acum 3 ani, zborurile interne nu mai sunt accesibile doar oamenilor de afaceri si celor care se deplaseaza in interes de serviciu. Zborurile interne sunt alese acum si de catre tinerii care merg sa isi viziteze parintii, care merg la evenimente si festivaluri, de cupluri sau de grupuri de prieteni care pleaca intr-un city break in tara”, a declarat Daniel Truica, CEO Vola.ro.
De doua ori mai multe locuri disponibile pe zborurile interne decat acum 5 ani
Daca in urma cu 5 ani, operatorii de zboruri interne cumulau 2000 de locuri pe saptamana, astazi, cei patru operatori care efectueaza zboruri interne pun la dispozitie saptamanal intre 3000 si 4000 de locuri cu plecare din Bucuresti spre Cluj, Iasi si Timisoara.
Principalul operator pe rutele interne este Tarom, urmat de Blue Air si Wizz Air. Ryanair este cea mai noua companie care opereaza si curse interne in Romania, cu perspective mari de crestere in special spre Timisoara. De la 1 noiembrie, compania Ryanair va opera 14 zboruri saptamanal pe ruta Bucuresti – Timisoara.
In timp ce cursele interne Tarom se efectueaza cu aeronave ATR 42/72 de maximum 68 de locuri, companiile low-cost, Ryanair, Wizz Air si compania Blue Air, opereaza cu aeronave Boeing sau Airbus de peste 140 locuri.
Vola.ro este cea mai mare agentie online de turism din Romania si prima companie care a fost clasata pe primul loc, pentru trei ani consecutivi, in topul Deloitte Technology Fast 50, in Europa Centrala. In 2015, Vola Romania a avut o cifra de afaceri de aproximativ 42,47 milioane de euro, inregistrand o crestere de 54% fata de 2014, iar la nivel de grup, cifra de afaceri a fost de 63,25 milioane de euro.
Anul trecut, Vola.ro a primit o investitie de 5 milioane de euro din partea 3TS Capital Partners, acelasi fond care a mai investit in Romania in Elefant.ro, InternetCorp, Zoot si Vector Watch.
Pe acelasi subiect: