Club Feroviar: România, pe locul 26 din 28 de ţări UE la infrastructură feroviară, doar pentru că Cipru şi Malta nu au căi ferate. În ultimii 30 de ani, nu s-a electrificat niciun kilometru de linie ferată
Cale ferata, tren
România se plasează pe locul 26 din 28 de ţări ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte infrastructura feroviară, pentru că următoarele două ţări din clasament, Cipru şi Malta, nu au căi ferate, a declarat marţi preşedintele onorific al Club Feroviar, Octavian Udrişte.
"Şi noi - Clubul Feroviar şi Asociaţia Inginerilor Feroviari, AGIR, Academia de Ştiinţe Tehnice, toţi încercăm să convingem autorităţile să se întoarcă cu faţa spre calea ferată, pentru că am rămas în coada Europei. O spune toată lumea, şi tabloul de bord publicat de DG MOVE (Direcţia Generală pentru Transport a Comisiei Europene, n.red.) ne situează pe locul 28 la toate sistemele de transport analizate - feroviar, rutier, naval, aerian şi transportul public, cu 30 de criterii şi cu puncte: suntem pe ultimul loc. La infrastructură feroviară am câştigat două locuri, suntem pe locul 26, pentru că Malta şi Cipru n-au căi ferate. Trebuie să părăsim ultimul loc", a arătat preşedintele onorific al Club Feroviar, citat de Agerpres.
Acesta a amintit că în ultimii 30 de ani în România nu a fost electrificat nici măcar un kilometru de cale ferată.
"Avem multe de făcut în ţara românească în domeniul feroviar. Nu vreau să vă indispun, că suntem într-un moment festiv, dar vă amintesc totuşi că în 30 de ani nu am electrificat un kilometru de cale ferată, că ritmul de modernizare este lent, că în ritmul ăsta numai pentru coridorul IV ne mai trebuie încă vreo 15 ani, iar pentru toată reţeaua TEN-T Comprehensive, reţeaua Rin-Dunăre, cale de aproape 5.500 de kilometri, ne trebuie aproape 200 de ani", a estimat Octavian Udrişte.
Reprezentantul Club Feroviar a amintit că sporirea utilizării transportului public feroviar scade numărul deceselor din accidentele rutiere.
"Probabil că trebuie să facem o schimbare undeva în mentalitatea noastră, să ne organizăm mai bine, pentru că, aţi văzut, am schimbat clima, iar calea ferată e unul din sistemele cele mai avantajoase şi din punct de vedere al mediului, nu mai spun energetic, nu mai spun de siguranţă. Suntem pe primul loc în Europa la accidentele rutiere, cu 95 de decedaţi la 1.000.000 de locuitori, faţă de 51 de victime - media europeană. Trebuie să facem ceva! Cartea Albă spune: transferaţi cât mai multă marfă şi călători de pe şosele pe calea ferată. Trebuie să înmulţim staţiile intermodale, că nu le avem, alea de la CFR Marfă nu sunt utilizabile, s-au degradat, trebuie făcut ceva", a încheiat Octavian Udrişte.
Potrivit unui sondaj Ipsos, românii sunt cetățenii cei mai nemulțumiți de infrastructura țării lor. Astfel, dacă la nivel global aproximativ o treime din respondenţi se declară nesatisfăcuți în legatură cu infrastructura țării lor, în România, peste trei sferturi dintre cetățeni spun ca sunt foarte nemultumiți sau destul de nemulțumiți cu infrastructura din România.
Autostrăzile (93%), drumurile locale (87%), sistemul de apărare împotriva inundaţiilor (86%), rețeaua feroviară (85%), rețeaua de alimentare cu apă și cea de canalizare (74%) sunt principalale motive de insatisfacție faţă de infrastructura din România.
Pe acelasi subiect: