Departamentul pentru Agricultura al SUA a revizuit in scadere cu 16,9%, fata de iulie, estimarea pentru recolta de proumb din acest an, la 10,779 miliarde de buseli (1 busel-25,4 kilograme). In urma datelor, cotatia porumbului in contractele futures a urcat cu peste 3%, la 8,437 dolari pe busel.

Preturile la grau, porumb si soia au crescut deja cu 25-50% din iunie, iar pentru porumb si soia au depasit maximele atinse in timpul crizei alimentare din 2007-2008.

Statele Unite este cel mai mare exportator de porumb si un furnizor cheie de alte materii prime pentru industria alimentara, precum soia si grau.

Avansul sustinut al preturilor trezeste amintiri legate de criza din 2007-2008, cand preturile record la alimente au declansat revolte in peste 30 de tari, din Bangladesh pana in Haiti, potrivit Financial Times.

Si in Romania seceta a afectat puternic culturile de porumb. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat recent ca seceta afecteaza doua culturi foarte importante, porumbul si floarea soarelui, dar nu a dorit sa estimeze valoarea pagubelor.