Seceta dauneaza grav si turismului. Cum pierde Romania 3 mil. euro din cauza scaderii nivelului Dunarii
Seceta din ultima vreme a facut ca nivelul Dunarii pe teritoriul Romaniei sa scada schiar si sub 2 metri, iar vasele de croaziera cu turisti straini nu mai pot circula pana in Delta, turoperatorii estimand ca Romania va pierde astfel peste 3 milioane de euro daca autoritatile nu dragheaza fluviul.
"Problema se pune in principal pe partea bulgara, intre Turnu Magurele si Giurgiu, unde exista un prag care se poate traversa foarte greu in momentul de fata din cauza cotelor foarte mici, de aproximativ doi metri. Cei de la ministerul Transporturilor nu au ajuns la niciun rezultat cu bulgarii, care refuza sa dragheze. Romanii refuza si ei, pentru ca e obligatia Bulgariei, si toata lumea are de pierdut", a declarat Gheorghe Marginean, proprietarul agentiei Karpaten Turism, care acopera peste 80% din serviciile la sol adresate turistilor care vin in croaziera pe Dunare in Romania.
Potrivit Mediafax, Marginean estimeaza ca in cel mult o saptamana, dupa prognoza meteo si a cotelor apelor Dunarii, navele cu turisti nu vor mai putea ajunge in Delta.
El mai spune ca solutiile gasite in anul trecut au fost sa se opreasca navele la Turnu Magurele, la Calafat sau la Turnu Severin, si de acolo sa fie preluati turistii cu autocarele catre Delta.
"Vor fi costuri suplimentare, care trebuie suportate de turoperatori. Anul trecut au fost probleme similare din septembrie si s-au anulat peste 70 de croaziere. Am improvizat unele croaziere, transportandu-i cu autocarul pana la Bucuresti, bineinteles, toate cu reclamatii, pentru ca una e sa ai confortul de pe nava de croaziera, alta e sa vii cu autocarul. Dar multe croaziere s-au anulat", a mai spus el.
Doar Karpaten mai are de realizat, intre 1 august si inceputul luni noiembrie, 304 croaziere pana in Delta, fiecare cu cate 135-150 de turisti, deci minim sunt 41.000 de persoane care ar trebui sa ajunga anul acesta pe croaziere pana in Delta. In afara de acestea, alte 60 de nave din portofoliul altor companii urmeaza sa ajunga in Delta.
"Calculat valoric, ar insemna peste trei milioane de euro, venituri care ar fi incasate de agentiile de turism din Romania, care se ocupa de excursiile facultative, de capitanii, care incaseaza taxe, de statiile portuare, care au taxe de pasageri, si de firmele de transport, pentru autocare. Acesti bani se vor pierde daca Dunarea nu va fi dragata. Fiecare dintre acesti turisti sta cam trei zile in Romania si are o zi tur de Bucuresti, o alta zi tur de Constanta si o alta zi tur de Delta", a mai spus Marginean, care precizeaza ca agentia Karpaten are programate in acest an croaziere pe Dunare cu 117.000 de turisti.
Majoritatea turistilor (80%) sunt germani, iar in jur de 10-15% vin din SUA. Cele mai multe croaziere incep la Passau (Germania), dar mai sunt si unele de la Budapesta.
Pe acelasi subiect: