Cea mai importanta masura, care ramane insa in dezbatere dupa vizita FMI, este cea a reducerii contributiilor de asigurari sociale pentru angajatori.
Adica toate companiile de la noi ar putea sa ramana cu cel putin 115 lei in plus pentru fiecare angajat caruia ii plateste legal un salariu mediu pe economie. Impactul direct pentru o firma cu 100 de angajati ar fi o economie de peste 11.000 de lei pe luna, bani care ar putea intra in profit sau intr-o majorare salariala.
Victor Ponta: "In aprilie, Guvernul va discuta din nou cu FMI despre scaderea CAS pentru angajator. Noi avem toate datele de acum, dar ca sa fie completa persectiva, la urmatoarea vizita vom sti exact cum stam"
Neimpozitarea profitului investit este a doua masura care vizeaza sprijinirea societatilor comerciale.
Concret, daca acum profitul este taxat cu 16%, din vara sumele care vor fi reinvestite in tehnologie, echipamente sau orice ar duce la dezvoltarea afacerii, statul nu mai percepe birul.
Ca sa stimuleze aparitia unor noi locuri de munca, Executivul si-a asumat ca de la 1 iulie sa le dea bani direct angajatilor.
Potrivit promisiunilor, vor fi platite prin lege jumatate din salariile oamenilor recent - angajati de companii. Conditia este sa fie mai mult de 20 de noi salariati, iar sumele venite de la stat sa nu depaseasca 1100 de lei/luna brut. Toate aceste masuri sunt insa in stadiu de negociere.
Gheorghe Ialomitianu, deputat PDL - fost ministru de finante: "Nu e bine, nu e deloc bine. Toate aceste masuri nu au venit si cu surse de finantare, asa ca guvernul va introduce cat de curand noi taxe si impozite"
Pe de alta parte, majorarea accizei pe combustibil intra in vigoare de la 1 aprilie. Va adauga 24 de lei la fiecare plin de autoturism facut in Romania. La camioane si utilaje costurile vor creste chiar si cu 100 de lei pentru fiecare rezervor consumat, asa ca majorarea transportului va insemna si scumpirea produselor si a serviciilor.
Daniel Chitoiu, ministrul finantelor: "Acciza este deja in vigoare si nu mai e trecuta in scrisoare, si-o asuma guvernul."
Institutiile financiare internationale si guvernul mizeaza pe o crestere de 2,2% a Produsului Intern Brut in acest an, inclusiv din marirea consumului.
Autoritatile si echipele de experti ale FMI si CE au ajuns la un acord la nivel tehnic, dupa discutiile privind prima si a doua evaluare a programului economic. Amanarea implementarii accizei majorate la carburanti urmeaza sa fie acoperita prin inghetarea unor cheltuieli ale statului, potrivit institutiilor financiare internationale.
Reprezentantii institutiilor financiare internationale noteaza ca majoritatea criteriilor pentru finele lunii decembrie 2013 au fost indeplinite, conform unui comunicat publicat marti de Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
"S-a ajuns la un acord la nivel tehnic. Programul ramane, in linii mari, in directia cea buna. Majoritatea criteriilor de performanta stabilite pentru finele lunii decembrie 2013 au fost indeplinite sau sunt aproape indeplinite", se arata in declaratia de la finalul vizitei.
Echipele Fondului Monetar International si Comisiei Europene s-au aflat la Bucuresti in perioada 21 ianuarie - 4 februarie pentru discutii privind prima si a doua evaluare a programului economic convenit anul trecut.
Acciza de 7 eurocenti va fi introdusa din aprilie la benzina si motorina, iar presedintele Traian Basescu va semna documentele pentru ca acordul cu FMI sa redevina operational, deoarece memorandumul nu va include aceasta masura, a declarat premierul Victor Ponta, luni seara.
"Daca presedintele semneaza nu mai e nevoie sa facem compromisuri", a spus Ponta, intrebat de ce nu se mai amana acciza la motorina cu inca trei luni, asa cum se discuta in urma cu o saptamana. El a adaugat ca nu a discutat cu presedintele, dar ca se bazeaza inclusiv pe declaratiile anterioare in acest sens ale acestuia.
Surse oficiale au declarat, duminica, agentiei
Mediafax ca presedintele Traian Basescu va semna scrisoarea cu FMI daca acciza de 7 eurocenti la benzina nu va fi specificata in document.
"Fondul este flexibil si insista doar pe acoperirea deficitului creat prin amanarea accizei de 7 eurocenti la carburanti. Nici macar modul de compensare nu va fi detaliat in scrisoare, dar este evident ca pana la mijlocul anului se vor face economii de cheltuieli la unele ministere. Dupa cum era de asteptat, cele mai importante reduceri o sa fie operate acolo unde s-au dat cei mai multi bani. Daca la mijlocul anului veniturile se vor ridica la nivelul programat, atunci rectificarea nu va consfinti o reducere de cheltuieli la aceste ministere", au explicat, duminica, surse oficiale.
Premierul Victor Ponta a confirmat luni ca in functie de incasarile din primele sase luni se vor aplica reduceri de cheltuieli la unele ministere la prima rectificare din acest an.
La sfarsitul anului trecut, dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu va promulga bugetul pe 2014 cu majorarea accizei la carburant si dupa ce transporatorii au anuntat ca aceasta crestere va fi inclusa in pretul motorinei, pe care o folosesc drept carburant, premierul Ponta a anuntat ca negociaza cu FMI si Comisia Europeana amanarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorina, folosita de catre transportatorii de marfa, si aplicarea acesteia doar la benzina.
Ulterior, dupa o discutie cu presedintele Basescu, premierul a anuntat ca va amana cu trei luni, pana la 31 martie 2014, majorarea accizei si la benzina, nu doar la motorina, iar seful statului a precizat ca in aceste conditii poate promulga bugetul pe acest an.
Marti, premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul nu poate renunta la introducerea accizei de 7 eurocenti la carburanti deoarece bugetul deja aprobat nu poate fi redeschis si nici inchis fara aceasta taxa. El a adaugat ca este dreptul presedintelui sa decida daca, in aceste conditii, nu va semna din nou memorandumul cu FMI.
Presedintele Traian Basescu afirmase, la intalnirea cu delegatia FMI, ca nu va sustine introducerea accizei pe combustibil, precizand ca nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar sa nu i se ceara sa semneze aceste negocieri.