Presedintele Traian Basescu a primit duminica, la Palatul Cotroceni, delegatia comuna a Fondului Monetar International, CE si Banca Mondiala, seful statului transmitand ca nu sustine introducerea unei accize suplimentare pentru benzina si motorina, deoarece nu o considera necesara.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, in cadrul intrevederii, presedintele Traian Basescu s-a aratat nemultumit ca stocul arieratelor societatilor de stat nu a scazut conform intelegerii dintre Guvernului Romaniei si institutiile financiare internationale.

In plus, seful statului s-a aratat nemultumit si pentru ca nu este luata in calcul o reducere suficienta a deficitului structural, ceea ce poate duce la masuri fiscale suplimentare.

Presedintele Traian Basescu a tinut sa sublineze din nou ca nu sustine introducerea unei accize suplimentare pentru benzina si motorina deoarece nu o considera necesara, cheltuielile bugetare putand fi acoperite fara aplicarea acestei accize, se mai arata in comunicatul de presa al Administratiei Prezidentiale, citat de Mediafax.

Anterior, surse citate de Mediafax, declarau ca presedintele Traian Basescu va semna scrisoarea cu FMI daca acciza de 7 eurocenti la benzina nu va fi specificata in document, iar acciza la motorina va fi amanata cel putin 3 luni, masura agreata de premierul Victor Ponta, dar nu si de PNL, care vede astfel diminuate sansele reducerii CAS din iulie.

"Fondul este flexibil si insista doar pe acoperirea deficitului creat prin amanarea accizei de 7 eurocenti la carburanti. Nici macar modul de compensare nu va fi detaliat in scrisoare, dar este evident ca pana la mijlocul anului se vor face economii de cheltuieli la unele ministere. Dupa cum era de asteptat, cele mai importante reduceri o sa fie operate acolo unde s-au dat cei mai multi bani. Daca la mijlocul anului veniturile se vor ridica la nivelul programat, atunci rectificarea nu va consfintii o reducere de cheltuieli la aceste ministere", au explicat surse oficiale, citate de Mediafax.

Se pare ca Basescu a transmis oficialilor FMI, inca de la prima intrevedere din aceasta misiune, ca nu va semna scrisoarea de intentie atat timp cat documentul prevede explicit majoarea accizei la benzina si motorina cu 7 eurocenti.

In acestea conditii, expertii FMI, care au mandat sa incheie negocierile in aceasta a doua evaluare doar daca intelegerile primesc si acceptul presedintelui Basescu, au propus ca deciziile privind accizele sa nu fie trecute in scrisoarea de intentie si sa fie la latitudinea Guvernului masurile de compensare a deficitului bugetar de venituri din amanarea acestei accize, estimat pentru primul trimestru la 0,1% din PIB.

Premierul Ponta pare a agrea amanarea accizei la motorina cu inca trei luni, inclusiv din perspectiva lucrarilor agricole de primavara, ceea ce ar corespunde si cu solicitarea lui Basescu, in timp ce liberalii ar dori ca accizele sa fie introduse simultan, pentru a nu periclita posibilitatea reducerii CAS la jumatatea anului, macar cu 2-3 puncte procentuale.

Daca dupa primele luni veniturile se vor afla sub program, atunci se diminueaza drastic orice sansa ca la jumatatea anului sa se mai reduca CAS, masura care ar putea reprezenta un punct important in campania electorala pentru PNL.

Pe de alta parte, autoritatile romane au aratat ca prima luna s-a inchis cu un grad de incasare la nivelul programat, insa si aici exista discutii privind rambursarile realizate de la buget in ianuarie. Expertii internationali argumenteaza ca un nivel bun de incasare s-a obtinut si in prima luna a anului trecut, chiar in primele trei luni, iar dupa aceea veniturile bugetare s-au prabusit.

In acelasi timp, insa, toate partile par a conveni ca bugetul din acest an este construit mult mai realist fata de 2013, cu rate de crestere in limite rezonabile.

Institutiile internationale sustin ca dupa performanta foarte slaba la nivel bugetar din 2013 si climatul politic incert din acest an electoral, cel mai mare risc la nivel bugetar s-ar putea manifesta pe partea de incasari, unde si restructurarea ANAF mai are pana sa fie incheiata.

O alta problema aflata in discutie, unde Fondul a cerut masuri mai drastice din partea autoritatilor romane, este cea a arieratelor companiilor de stat, care au crescut in ultima parte a anului trecut. La acest capitol se discuta chiar de intrarea in insolventa si lichidarea unor societati.

Presedintele Traian Basescu a primit, duminica, la Cotroceni, de la ora 18.00, delegatia comuna a FMI - Comisia Europeana - Banca Mondiala.