Piloții, între cei mai loviți angajați de criza pandemică. KLM le reduce salariile până în 2025, Emirates îi trimite în concediu un an
Pilot
Industria aviaţiei trece prin cea mai gravă criză din istorie, după ce pandemia de coronavirus a blocat la sol majoritatea zborurilor, obligând companiile din întreaga lume să disponibilizeze angajaţi și să reducă salarii.
Piloţii KLM, subsidiara olandeză a companiei aeriene Air France, au fost de acord marţi cu reducerea salariilor cerută de Guvern, în schimbul pachetului de asistenţă financiară de 3,4 miliarde de euro, transmite Reuters.
În iunie, Guvernul Olandei anunţa că va furniza KLM fonduri de 3,4 miliarde de euro, pentru a o ajuta să supravieţuiască în timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19). Pachetul este format din împrumuturi bancare garantate de 2,4 miliarde de euro şi un credit direct de un miliard de euro, a precizat ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra. Şi Franţa a anunţat în aprilie un acord de salvare de şapte miliarde de euro pentru Air France, scrie Agerpres.
Anterior sindicatul piloţilor KLM a fost de acord cu reducerea salariilor până în martie 2022 dar Guvernul a cerut garanţii că salariile vor fi îngheţate încă trei ani. Iniţial piloţii au refuzat, ceea ce ar fi putut determina Executivul să nu mai acorde asistenţa financiară. Totuşi, marţi s-a ajuns la un acord între conducerea şi sindicatul piloţilor KLM.
Statul francez şi cel olandez deţin fiecare 14% din acţiunile Air France-KLM, un grup care este lider de piaţă pe zborurile lung-curier cu plecare din Europa, ce oferă acces la o reţea care acoperă 314 de destinaţii în 116 ţări, prin companiile Air France, KLM Royal Dutch Airlines şi Transavia.
Piloţii de la Emirates, rugaţi să intre în concediu timp de un an
Compania aeriană Emirates din Dubai a cerut unora dintre piloţii săi să intre în concediu fără plată timp de un an, în încercarea de a-şi reduce costurile şi a contracara impactul pandemiei de coronavirus.
"Putem confirma că am oferit unora dintre piloţii noştri un concediu fără plată timp de 12 luni, cu posibilitatea de a fi rechemaţi mai devreme la muncă în funcţie de cât de rapid îşi revine cererea precum şi de cerinţele noastre operaţionale", a declarat miercuri un purtător de cuvânt de la Emirates.
Majoritatea angajaţilor de la Emirates sunt cetăţeni străini, ceea ce înseamnă că nu pot beneficia de subvenţii guvernamentale în Emiratele Arabe Unite, unde compania Emirates îşi are sediul social şi de unde operează.
Purtătorul de cuvânt a precizat că Emirates va continua să asigure locuri de cazare, asigurare medicală şi alte indemnizaţii celor care sunt în concediu fără plată.
În cursul acestui an Emirates a eliminat mai multe mii de locuri de muncă, inclusiv în rândul piloţilor şi însoţitorilor de bord, şi de asemenea a redus salariile şi a cerut personalului să intre în concediu fără plată.
Pe acelasi subiect: