Dragos Tarsia, avocatul Marianei Irimie, din Sibiu, careia Curtea de Justitie a UE i-a dat dreptate referitor la plata dobanzii pentru taxa auto, a declarat, vineri, corespondentului Mediafax, ca, dupa decizia instantei, multi dintre cei care vor cere plata dobanzii vor primi sume mai mari chiar decat taxele de poluare pe care le-au platit.

"Aceasta decizie are o importanta majora, intrucat obliga statul sa restituie nu atat suma prelevata sub titlul de taxa de poluare, cat si dobanda aferenta in materie fiscala, calculata de la data perceperii acestei taxe si nu de la data cererii de restituire, cum prevedea, pana ieri (joi - n.r) articolul 124 din Codul de procedura fiscala. Sunt multe cazuri in care dobanda va intrece taxa. Pentru toate taxele prelevate in perioada 2007-2009, dobanda este de peste suta la suta din cuantumul taxei'', a declarat Dragos Tarsia.

Potrivit acestuia, in cazul clientei sale este vorba despre o masina inmatriculata in 2008 pentru care s-a platit o taxa de poluare de 6.700 de lei, iar dobanda pe care clienta sa o are de primit este de aproximativ 9.500 de lei.

"Economic, importanta este covarsitoare asupra bugetului pentru ca, in majoritatea cazurilor, dobanda va depasi taxa in sine. Cu cat ai platit taxa mai demult si cu cat a fost mai mare, dobanda va fi mai mare", a afirmat Tarsia.

El a spus ca s-a ocupat de peste o mie de procese de recuperare a taxei auto si foarte multi dintre clientii sai l-au contactat deja pentru a cere si dobanda aferenta, precizand ca se asteapta la "o noua avalansa de procese".

Potrivit datelor furnizate de reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Sibiu, pana in prezent in judet s-a restituit taxa auto in valoare de 8.542.400 de lei.

Chitoiu: Am prevazut 400 milioane lei pentru despagubiri privind taxa de prima inmatriculare in 2013 

Vicepremierul Daniel Chitoiu a declarat, luni, ca bugetul Fondului de Mediu pentru 2013 include suma de 400 de milioane de lei pentru despagubirea persoanelor care au platit taxa de prima inmatriculare si ca Romania trebuie sa aplice decizia Curtii Europene de Justitie pe aceasta tema. 

"Sumele pentru despagubiri referitor la taxa auto sunt prevazute in bugetul fondului de mediu. Noi avem prevazut in acest an o suma de aproape 400 de milioane de lei pentru despagubiri tuturor celor care au platit taxa de prima inmatriculare. Intr-adevar, trebuie sa aplicam decizia Curtii Europene de Justitie", a spus Chitoiu.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a dat dreptate unei sibience care a dat in judecata autoritatile romane, cerand ca, la restituirea taxei de poluare, sa primeasca si o dobanda calculata pentru perioada incepand cu plata respectivei taxe.

Mariana Irimie - care, pentru un autoturism inmatriculat pentru prima data in Germania, a platit taxa de poluare ce era prevazuta de OUG nr. 50/2008 - este in proces cu Administratia Finantelor Publice Sibiu si Administratia Fondului pentru Mediu, cauza fiind legata de suma ce trebuie sa ii fie restituita.

Sibianca a cerut ca sa primeasca si dobanda incepand de la data platii taxei si pana la cea a restituirii sale efective.

Instanta nationala, mai exact Tribunalul Sibiu, a intampinat probleme de interpretare in contextul solutionarii cererii de plata a dobanzilor aferente cuantumului taxei pe poluare, intrucat, potrivit prevederilor art. 70 si 124 ale Codului de procedura fiscala, dobanzile aferente sumelor care trebuie restituite de la bugetul de stat sunt acordate incepand din ziua care urmeaza datei formularii cererii de restituire, se arata intr-un comunicat pe acest subiect remis MEDIAFAX de Ministerul Afacerilor Externe.

In aceste conditii, Tribunalul Sibiu a adresat CJUE o intrebare referitoare la modul de calcul al dobanzilor aferente cuantumului taxei pe poluare de restituit.

Instanta europeana s-a pronuntat joi in aceasta privinta, stabilind ca "dreptul Uniunii se opune unui regim national, precum cel in discutie in litigiul principal, care limiteaza dobanzile acordate cu ocazia restituirii unei taxe percepute cu incalcarea dreptului Uniunii la cele care curg incepand din ziua care urmeaza datei formularii cererii de restituire a acestei taxe", precizeaza MAE.

"Dreptul Uniunii trebuie interpretat in sensul ca, in cazul perceperii de catre un stat membru a unei taxe incompatibile cu dreptul Uniunii, (...) acest stat este obligat sa restituie cuantumul acestei taxe și sa plateasca dobanzile aferente cuantumului acesteia incepand de la data plații sale de catre contribuabil", s-a mentionat anterior in concluziile avocatului general al CJUE, date publicitatii de aceasta instanta.

Un numar de 300.000 de proprietari de masini au castigat in instanta restituirea taxei de poluare, Administratia Fondului pentru Mediu primind, in ianuarie, cereri de restituire in valoare totala de 19 milioane de lei, din care au fost achitati 14 milioane de lei.

Instantele au dat aproximativ 300.000 de solutii definitive prin care se dispune restituirea taxei auto proprietarilor care au achitat aceasta taxa "considerata de Justitie ilegala", a declarat, in februarie, la Ploiesti, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb.