AFP: Relu Fenechiu, primul caz de ministru in functie condamnat la inchisoare in Romania. Fostul sef al Transporturilor a primit 5 ani cu executare
UPDATE: Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat, vineri, de instanta suprema, la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul "Transformatorul". Fratele acestuia, Lucian, a primit o pedeapsa tot de cinci ani de inchisoare cu executare. Decizia nu este definitiva. Fenechiu a demisionat deja din functia de ministru, iar premierul Victor Ponta a preluat interimatul la conducerea ministerului, au declarat surse oficiale pentru Mediafax. Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de revocare din functia de ministru al Transporturilor a lui Relu Fenechiu, la propunerea lui Ponta.
AFP: Premiera in Romania
Condamnarea la inchisoare a ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, reprezinta o premiera in Romania, comenteaza Agentia France Presse, reamintind ca Uniunea Europeana a recomandat de mai multe ori ca membrii Guvernului care au probleme cu justitia sa demisioneze.
"Ministrul roman al Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat vineri la cinci ani de inchisoare cu executare intr-un caz de coruptie, in contextul in care Comisia Europeana a recomandat in mai multe randuri ca ministrii cercetati penal sa demisioneze", scrie AFP, preluata de Mediafax. "Este prima data cand justitia din Romania condamna la inchisoare un ministru aflat in functie", adauga AFP.
"Comisia Europeana, care monitorizeaza evolutia statului de drept in Romania, a criticat in cel mai recent raport pe tema justitiei prezenta in Guvernul de centru-stanga condus de premierul Victor Ponta a unor ministri trimisi in judecata sau cercetati penal", reaminteste Agentia France Presse.
Fenechiu a demisionat, Ponta preia interimatul
Seful Guvernului a discutat in prealabil cu Fenechiu, care i-a transmis ca va parasi postul de ministru. Informatia a fost confirmata pentru Mediafax de premierul Ponta. "Da, voi prelua eu interimatul pana va propune PNL un nou ministru", a spus Ponta.
Potrivit unui comunicat al Presedintiei, presedintele Traian Basescu a semnat decretul pentru revocarea din functia de ministru al Transporturilor, la propunerea prim-ministrului, a lui Relu Fenechiu. De asemenea, presedintele a semnat numirea premierului Ponta ca interimar la Transporturi.
Relu Fenechiu a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare cu executare si trei ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata, potrivit Mediafax.
La aceeasi pedeapsa au fost condamnati fratele ministrului Transporturilor, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian.
Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova in perioada 2002 - 2004, si Ion Marghidan, director general al SISEE Moldova in perioada 2004 - 2005, au fost condamnati la cate sase ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata.
Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova in perioada 2002 - 2005, a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata. Instanta a mai dispus ca cei sase inculpati sa plateasca, in solidar, 6.327.390 lei, reprezentand daune materiale.
Decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs la Completul de cinci judecatori al instantei supreme.
5 ani cu executare pentru dosarul "Transformatorul"
Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, in dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intreruptoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.
Fratele acestuia, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian, asociat unic si administrator la SC Euro Plus SRL Iasi si actionar al SC Fene Grup SA, au fost acuzati de complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial.
Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata si pe Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova in perioada 2002 - 2004, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata, Ion Marghidan, director general al SISEE Moldova in perioada 2004 - 2005, si Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova in perioada 2002 - 2005, ambii pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata si abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata.
Potrivit DNA, pe langa achizitiile normale de echipamente si piese de schimb, in perioada 2002 - 2005, SISEE Moldova a realizat si achizitii de la un grup de patru firme - SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA si SC Euro Plus SRL - fara sa respecte prevederile legislatiei cu privire la achizitiile publice, in conditii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumparat, la preturi de produse noi, transformatoare si intreruptoare uzate si vechi, fabricate in anii 1970 - 1980.
Totodata, procurorii au aratat ca 99,98 la suta dintre produsele respective au ramas permanent in stocul SISEE Moldova, devenind in final achizitii de produse vechi, folosite, fara justificare economica, inutile si cauzatoare de prejudicii bugetului societatii, facute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.
Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA) si reprezinta valoarea echipamentelor necorespunzatoare achizitionate. Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate in perioada 2002 - 2005, fiecare act material insemnand o achizitie publica efectuata de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL si SC Tehnorom SRL.
Filiala de Intretinere si Servicii Energetice "Electrica Serv" SA - SISE Electrica Moldova s-a constituit parte civila in aceasta cauza, pentru suma reprezentand valoarea prejudiciului.
Pe acelasi subiect: