"Metrorex a incheiat negocierile cu Alstom referitoare la contractul de mentenanta. Una dintre modificari este aceea ca pretul a fost redus cu 30% pentru anul 2011 si cu 34% raportat la toata perioada contractuala ramasa, pana in anul 2018. De asemenea, s-a obtinut eliminarea penalitatilor de intarziere la plata acumulate de Metrorex, in suma de 20,6 milioane lei, din cauza achitarii cu intarziere a serviciilor de mentenanta prestate si receptionate pentru perioada 2007-2010", au spus surse din interiorul Metrorex, citate de Mediafax.

O alta modificare adusa contractului vizeaza suprapunerea anilor contractuali peste anii calendaristici incepand cu 1 ianuarie 2011. Pana acum, anul contractual incepea la 1 iulie si se incheia la 30 iunie anul viitor.

Modificarile au fost incluse intr-un act aditional la contract si trebuie aprobate de Guvern, insa vor fi puse in aplicare numai daca Metrorex isi va plati datoriile pentru serviciile prestate de Alstom in intervalul august-decembrie 2009 si august-decembrie 2010.

In primavara acestui an, directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriste a spus ca daca nu se va ajunge la o intelegere privind scaderea costurilor contractul cu grupul francez ar putea fi reziliat.

Alstom Transport Romania, subsidiara companiei franceze Alstom, are un contract de 240 milioane de euro cu Metrorex, incheiat in 2003, cu o durata de 15 ani, pentru asigurarea serviciilor de mentenanta a trenurilor de metrou. Anual sunt incheiate acte aditionale prin care se stabileste costul prestatiilor.

In primii trei ani, contractul a fost finantat cu bani de la institutii financiare. Din 2007 finantarea a trecut la bugetul de stat, iar operatorul de metrou a inceput sa acumuleze datorii si penalitati.

Astfel, in 2008 datoriile catre Alstom se ridicau la peste 55 milioane de lei. Ele au fost platite anul urmator din subventiile alocate de la bugetul de stat, iar in 2009 restantele de plata au urcat la 116,4 milioane de lei. In 2010, au fost achitate aproximativ 42,5 milioane de lei, diferenta de 74 milioane de lei ramanand restanta. Tot anul trecut, s-au mai acumulat datorii de aproape 62 milioane de lei. Sumele nu inlcud TVA.

In perioada 2007-2008, Metrorex a platit integral facturile, insa cu intarziere.

Citeste si:

BCR opreste, temporar, functionarea cardurilor

Geniul din mainile caruia Apple spera sa obtina miliarde de dolari. Este Comandor al Marii Britanii si ia lectii de la samurai