"Ca urmare a situaţiei din Pakistan, care a condus şi la modificarea rutelor de zbor pentru cursele aeriene de lung curier în zonă, în această seară (miercuri, n.red.) vor face escală pe Aeroportul Henri Coandă mai multe aeronave de mari dimensiuni care vin dinspre Asia către Europa. Acestea aparţin companiilor Air France - KLM şi British Airways. În acest moment sunt informaţii că patru aeronave de tip Boeing 777 (seriile 200 şi 300) urmează să aterizeze în cursul serii, pentru a efectua alimentarea cu combustibil, urmând să decoleze apoi în scurt timp către destinaţia finală", au spus reprezentanţii CNAB.

Este vorba despre aeronavele AFR 165 B 777-300, AFR 253 B777- 300 şi BAW 10 B777- 200.

Pakistanul a anunţat că îşi închide spaţiul aerian ''până la noi ordine'', a indicat miercuri Autoritatea Aviaţiei Civile (CAA), după ce Islamabadul a declarat anterior că a doborât două avioane de vânătoare ale forţelor aeriene indiene, potrivit AFP.

''Autoritatea Aviaţiei Civile a închis oficial spaţiul aerian până la noi ordine'', a indicat aceasta pe Twitter. Un purtător de cuvânt al armatei pakistaneze a precizat că această decizie a fost luată 'date fiind circumstanţele'.

O sursă apropiată CAA a indicat că toate companiile aeriene au primit ordin să-şi ''suspende operaţiunile în Pakistan până la noi ordine''.

De partea indiană, cel puţin cinci aeroporturi au fost de asemenea închise şi numeroase zboruri anulate, au indicat responsabili din domeniu sub acoperirea anonimatului. Autoritatea indiană pentru aviaţia civilă nu a făcut deocamdată niciun comentariu.

Armata pakistaneză anunţase anterior că a 'doborât' două avioane de vânătoare indiene în spaţiul aerian al Pakistanului - unul a căzut în Kashmirul indian, iar celălalt în partea pakistaneză a Kashmirului. New Delhi nu a făcut deocamdată niciun comentariu.

Reacţia pakistaneză survine la o zi după o operaţiune a forţelor aeriene indiene în Pakistan, prima după războiul din 1971.

Escaladarea tensiunilor este o consecinţă a atentatului sinucigaş cu maşină capcană comis la 14 februarie şi soldat cu cel puţin 40 de morţi în rândul forţelor de securitate indiene în partea Kashmirului controlată de India. Atacul a fost revendicat de Jaish-e-Mohammed, o grupare islamistă armată acuzată de New Delhi că utilizează baze de pe teritoriul Pakistanului.

Aviaţia indiană a intrat în acţiune marţi, bombardând o tabără de refugiaţi despre care New Delhi crede că ar aparţine Jaish-e-Mohammed. Un nou raid aerian a fost efectuat miercuri de aviaţia indiană în spaţiul aerian pakistanez, antrenând o reacţie a armatei Pakistanului, conform Reuters.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a vorbit separat cu omologii săi indian şi pakistanez, îndemnându-i să evite 'noi acţiuni militare' şi 'costul unei escaladări' a tensiunilor.

De asemenea, China şi Uniunea Europeană au lansat un apel la reţinere către India şi Pakistan, două puteri nucleare din 1998.