Aeronavele nou intrate în flotă în Anul Centenarului poartă numele iconice ale personalităţilor care au contribuit, de-a lungul istoriei, la Unirea românilor: “Mihai Viteazul” şi “Alexandru Ioan Cuza”.

Aeronavele au fost achiziţionate în leasing operaţional de la compania Boeing, pentru o perioadă de şapte ani, în baza evaluării ofertelor primite din piaţă cu respectarea regulamentului privind încheierea contractelor de achiziţie/mixte de aeronave, aprobat prin decizia directorului general Tarom.

Tarom va plăti peste doi ani o rată lunară de 300.000 dolari pentru fiecare avion, urmând ca în acest an societatea de stat să achiziţioneze alte cinci avioane, potrivit News.ro.

Aeronavele noi pot transporta până la 160 de pasageri pe o distanţă maximă de 2.300 de mile nautice (4.259,6 km).

Anul trecut, alte două aeronave Boeing 737-800 NG au intrat în flota companiei. Acestea au fost preluate în leasing pe 10 ani de la proprietarul avioanelor, compania Air Lease, şi botezate "Marea Unire" şi "Sarmizegetusa".

La acest moment, Tarom este singura companie din România care cuprinde în flotă aeronave tip Boeing 737-800 NG cu această configuraţie şi utilare premium: 16 locuri la clasa business, scaune echipate cu prize USB, ecrane pentru entertainment montate în tetierele scaunelor şi alte facilităţi pentru confortul pasagerilor.

Tarom estimează pentru acest an un profit brut de 27.470 lei, la venituri totale de 1,5 miliarde lei, după ce, în ultimii zece ani, compania a raportat pierderi în fiecare an.

Tarom operează în prezent cu o flotă compusă din 23 aeronave, respectiv patru aeronave Boeing 737-700, patru aeronave Boeing 737-300, patru aeronave Airbus A318-111, șapte aeronave ATR 42-500, două aeronave ATR 72-500 și două aeronave Boeing 737-800 NG.

Cele din urmă - "Sarmizegetusa" si ”Marea Unire” - au fost achiziționate în luna mai, anul trecut, și au fost primele aeronave care au intrat în flota Tarom după zece ani.

În august, anul trecut, Tarom a anunţat începerea procedurii de achiziţie în leasing a trei aeronave de lung curier, cu o rază de acţiune de cel puţin 9.630 de kilometri şi cu o capacitate de cel puţin 225 de locuri. Operatorul de stat vrea să reia zborurile transatlantice către New York și Beijing.

Tarom este este al treilea transportator aerian din România, după numărul de pasageri, fiind depășit de companiile low cost Wizz Air şi Blue Air.