Compania, care în septembrie se va confrunta cu o grevă a piloţilor, precizează că va închide bazele sale din Insulele Canare din Tenerife, Lanzarote şi Gran Canaria, precum şi din Girona începând din ianuarie, după ce o revizuire ar fi arătat „o supracapacitate semnificativă pe piaţa europeană de scurtă durată”.

Compania Ryanair s-a confruntat în Europa cu un val de proteste şi greve din partea angajaţilor privind condiţiile de muncă, atât la sfârşitul anului 2017, dar şi în 2018, potrivit News.ro.

Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Bucureşti şi Craiova.

Anunţul, care într-o declaraţie oficială semnalează „notificarea oficială a concedierilor colective”, apare după o reducere cu 41% a veniturilor din primul trimestru.

De asemenea, transportatorul a acuzat că întârzierile de livrare a aeronavelor Boeing 737 Max îi afectează planurile pentru lunile următoare.

Compania a spus că, în urma unei revizuiri comerciale, „o serie de baze”, inclusiv cele patru din Spania, ar urma să fie închise începând cu 8 ianuarie.

"Principalul nostru accent se va pune pe reducerea pierderilor de locuri de muncă prin transferuri", a declarat compania aeriană, adăugând că, în conformitate cu legislaţia spaniolă, un proces colectiv de concedieri poate avea loc cu o comisie de negociere înfiinţată în acest sens până la 8 septembrie.

Sindicatul USO a declarat într-un comunicat că a fost înştiinţat de către Ryanair prin e-mail despre închiderile iminente, citând îngrijorările privind Brexit ca un factor suplimentar. USO a adăugat că 512 de angajaţi din Spania îşi vor pierde locul de muncă.

Sindicaliştii au acuzat transportatorul aerian că a anunţat posturi vacante în alte părţi din aria sa de activitate.

"Închiderile şi disponibilizările nu sunt justificate, iar Ryanair va trebui să ofere explicaţii autorităţilor spaniole din domeniul muncii", a declarat secretarul USO, Jairo Gonzalo.

Greva piloţilor este programată să înceapă pe 1 septembrie şi să continue în alte nouă zile în întreaga lună, după ce discuţiile dintre conducere şi sindicate au eşuat.