Trenurile n-au plecat din gari miercuri dimineata. Oprite in statii, pentru ca angajatii nu si-au primit salariile din decembrie
UPDATE. 138 de trenuri nu au mai plecat din statii ori au fost oprite in statii intermediare intre orele 7.00 si 9.00, in timpul protestului spontan de miercuri dimineata. Acestea au totalizat intarzieri de 10.468 de minute, potrivit companiei "CFR".
Reprezentantii Companiei Nationale de Cai Ferate (CFR) au precizat, intr-un comunicat de presa, ca intre orele 7.00 si 9.00, in urma protestului declansat de angajati, a fost afectata circulatia a 138 de trenuri care erau inscrise in grafic pe raza regionalelor Bucuresti, Craiova, Cluj, Iasi, Galati si Constanta.
In cele doua ore, 138 de trenuri nu au fost expediate din statii sau au fost oprite in statiile intermediare, acestea urmand sa ajunga la destinatie cu intarzieri foarte mari.
"In urma protestului declansat in intervalul orar 7.00-9.00, circulatia a 138 de trenuri aflate in grafic pe raza regionalelor Bucuresti, Craiova, Cluj, Iasi, Galati si Constanta au inregistrat intarzieri totale de 10.468 de minute", a precizat sursa citata.
Pe perioada incetarii activitatii, niciun tren nu a fost oprit pe traseu, ci doar in statii, au mai aratat reprezentantii Companiei Nationale de Cai Ferate.
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat ca 137 de trenuri erau afectate, la ora 8.00, de greva spontana, dintre care 42 pe Regionala Cluj, 21 pe Regionala Craiova, 47 pe Regionala Bucuresti, 16 pe Regionala Constanta, opt pe Regionala Galati si trei pe Regionala Iasi.
Fenechiu a precizat ca protestul spontan a fost declansat de angajatii din CFR Calatori si CFR Infrastructura, din cauza intarzierii cu o zi a platii integrale a salariilor pe decembrie.
Ministrul Transporturilor a mai spus ca miercuri dimineata a convocat directorii CFR Calatori si CFR Infractructura si reprezentantii ministerului din Departamentul Contabilitate, Directia financiar-contabila, iar unii au venit cu explicatii.
Fenechiu a adaugat ca nu a vrut sa asculte nicio explicatie, precizand ca miercuri asteapta plata salariilor. Ministrul a mai spus ca dupa ce vor fi platite salariile angajatilor, va face o analiza si cei vinovati vor plati.
Angajati de la CFR Calatori si CFR Infrastructura au oprit spontan lucrul, miercuri dimineata, in jurul orei 7.00, nemultumiti ca nu si-au primit integral salariile pe luna decembrie.
Greva spontana a angajatilor din CFR Calatori si Infrastructura s-a incheiat la ora 9.00, cand trenurile care au stationat aproximativ doua ore in gari au fost puse in miscare.
"La ora 9.00 au fost repuse in circulatie toate trenurile afectate de protestul spontan", a declarat purtatorul de cuvant al Companiei "CFR", Oana Branzan, citata de Mediafax.
Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" SA a anuntat ca protestul spontan a fost declansat incepand cu ora 7.00 de catre angajatii regionalelor Bucuresti, Craiova, Cluj, Iasi, Galati si Constanta, "din cauza intarzierii cu o zi a platii salariului (lichidarea) pe luna decembrie".
Directorul CFR Calatori, Stefan Roseanu, a declarat ca o parte a angajatilor CFR Calatori au declansat greva spontana nemultumiti ca nu si-au primit integral salariile pe luna decembrie 2012, precizand ca vor fi gasite solutii astfel incat disconfortul creat calatorilor sa fie redus.
Intrebat despre plata salariilor, Roseanu a precizat ca au existat probleme privind achitarea integrala a acestora pentru luna decembrie si ca salariile au fost platite in proportie de 70-75%, iar pana joi dimineata vor fi achitate integral salariile si la CFR Calatori si la infrastructura.
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat anterior ca va cere premierului sa verifice cheltuielile fiecarei companii, iar responsabilii vor plati.
"Am suspiciunea ca se platesc cu prioritate alte cheltuieli, si nu salariile. Este responsabilitatea patronului, care in acest caz este statul, ca daca oamenii muncesc sa fie platiti", a spus Fenechiu.
Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu, a declarat ca impiegatii de miscare au refuzat sa inceapa lucrul din cauza ca marti nu si-au primit salariile si, chiar daca este vorba doar de o zi de intarziere, "acest lucru a fost cireasa de pe tort".
Iulian Mantescu a spus ca impiegatii de miscare ar fi trebuit sa-si primeasca salariile marti, dar acest lucru nu s-a intamplat, colegii de la CFR Marfa primind salariile integral, in timp ce angajatii de la CFR Calatori doar 50 la suta din cat li s-ar fi cuvenit.
"Chiar daca e vorba doar de o zi de intarziere, acest lucru a fost cireasa de pe tort. Sunt multe alte nemultumiri si amintesc doar de faptul ca s-a tot vorbit de reintregirea salariilor bugetarilor si s-au recuperat sume, iar lucratorilor CFR, desi li s-au redus veniturile cu vreo 30 la suta, nu au primit nimic inapoi", a declarat Mantescu.
Pe acelasi subiect: