Presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Radoi, a spus ca este posibil ca, la jumatatea lunii noiembrie, angajatii sa declanseze conflictul de munca, daca dupa stabilirea bugetului pe 2011 se vor diminua fondurile alocale Metrorex, respectiv daca se vor taia sporurile pentru conditii speciale.

Radoi a precizat ca, in urma unei intalniri cu directorul Metrorex, Gheorghe Udriste, a fost informat ca prin proiectul de acord cu FMI s-a solicitat reducerea costurilor cu salariile, respectiv eliminarea sporului pentru conditii speciale si extinderea reducerii cu 25 % a salariilor si la intreprinderile de stat cu pierderi.

Liderul USLM a specificat insa ca Metrorex nu are pierderi, ci doar o datorie catre Alstom, care se ocupa cu mentenanta metroului, el adaugand ca nu intelege de ce Metrorex este pe lista FMI de monitorizare.

Radoi a specificat ca sporurile pentru conditii speciale reprezinta 25% din salariu pentru cei 4.300 de angajati Metrorex care lucreaza in exploatare si pentru cei 480 de la Alstom.

Sindicalistii de la metrou au amenintat cu greva si in primavara, cand autoritatile au anuntat taierile de salarii cu 25%, in cazul in care acestea s-ar fi aplicat si in companiile de stat. Metrorex a fost o zi in greva de solidaritate cu bugetarii, chiar daca salariile din companii nu au fost reduse.