Potrivit ministrului, în categoria țărilor care raportează mai multe cazuri de infectare decât România intră Portugalia și Suedia.

În același timp, Bode a precizat că în prezent sunt două state membre ale Uniunii Europene – Austria şi Slovacia – care au decis să rupă legăturile aeriene cu România din cauza ratei marei de infectare din țara noastră.

La nivelul Uniunii Europene, în prezent, nu putem zbura în Austria şi Slovacia şi nu permitem efectuarea de zboruri spre şi dinspre Portugalia şi Suedia, aceste două ţări au un coeficient ai mare decât al României”, a afirmat ministrul Transporturilor.

El a adăugat că, în ceea ce priveşte statele non UE, Comisia Europeană a emis o serie de recomandări privind relaxarea restricţiilor de circulaţie a persoanelor.

"Cum interpretăm aceste recomandări? Nu se poate zbura spre şi dinspre niciun stat terţ, non UE, pentru care Comisia Europeană nu a emis o recomandare privind relaxarea restricţiilor de circulaţie a persoanelor. În consecinţă, Institutul Naţional de Sănătate Publică propune CNSU, CNSU aprobă, iar Autoritatea Aeronautică emite acele note privind posibilitatea reluării zborurilor spre şi dinspre anumite state. Celelalte destinaţii rămân suspendate până la o nouă recomandare a Comisiei, respectiv până în fiecare zi de luni a săptămânii", a explicat Lucian Bode, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Anterior, Wizz Air a anunțat că suspendă toate rutele dintre România şi Suedia, Portugalia, Israel şi Emiratele Arabe Unite până pe 31 iulie inclusiv, din cauza restricţiilor de călătorie impuse de autorităţile române.

Operatoriul de stat Tarom a anunțat, de asemenea, că suspendă mai multe curse, ca urmare a restricțiilor de călătorie impuse de către autorități, Astfel, zborurile către următoarele țări vor fi suspendate până la data de 15 august 2020 inclusiv: Egipt, Israel, Iordania, Moldova, Serbia, Turcia și Liban.

”Biletele pot fi reprogramate pentru date viitoare de călătorie, fără taxe de modificare sau pot fi rambursate. Modificările se pot face în 12 luni de la data emiterii biletelor. Pentru suport, vă rugăm să contactaţi agentul emitent al biletului”, precizează compania.

Și Blue Air a anunţă anularea zborurilor către/dinspre Stockholm, până pe 15 august, ca urmare a deciziei autorităţilor de a prelungi starea de alertă naţională şi a interzicerii tuturor zborurilor către ţări care nu se află în "Zona Verde" menţionate în lista emisă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea, ca urmare a deciziei autorităţilor din Israel, care anunţă prelungirea suspendării zborurilor Israel - România, Blue Air va anula toate zborurile de pe ruta Bucureşti - Tel Aviv până pe data de 31 august, inclusiv.

"În funcţie de actulizările asupra listei ţărilor care se află în "Zona Verde" Blue Air va continua să actualizeze statusul zborurilor sale", informează compania.

Potrivit ministrului, Institutul Naţional de Sănătate Publică va actualiza săptămânal, în fiecare zi de luni, lista ţărilor pentru care se instituie măsura carantinării şi, în statele în care indicatorul privind noile cazuri de infectare cu Covid-19 este mai mic decât al României, pot fi reluate cursele aeriene, a declarat marţi ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

"Azi, în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, am emis o Hotărâre care stă la baza Hotărârii de Guvern adoptată azi (marţi n.r), în baza Legii 136 (Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic - n. r.) şi anume: Institutul Naţional de Sănătate Publică săptămânal, în fiecare zi de luni, va actualiza lista ţărilor pentru care se instituie măsura carantinării, ţinând cont de acel coeficient număr de cazuri noi la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile. Acolo unde acest indicator va fi mai mic decât indicatorul României nu este obligatorie carantinarea, în consecinţă, zborurile pot fi reluate spre şi dinspre acele destinaţii", a mai spus Bode.