Consilier Ponta: Taxa pe constructii, insuficient pregatita. Daca se aplica la Cernavoda, s-a terminat!
Introducerea impozitului pe constructii speciale trebuia mai bine pregatita si discutata cu mediul de afaceri, sunt spete pe care initiatorii nu le-au avut in vedere, Guvernul cautand solutii pentru a aduce modificari, a declarat Dragos Andrei, consilier de stat al premierului.
"In cateva zile urmeaza sa produca efecte taxa pe constructii speciale, este o masura care ar fi trebuit mai bine pregatita, discutata mult mai in detaliu cu reprezentantii mediului de afaceri pentru ca apar in fiecare zi spete noi pe care initiatorii la acel moment nu le-au avut in vedere. Va dau un exemplu, poate nu este cel mai relevant, dar daca se aplica aceasta taxa reactoarelor de la Cernavoda, s-a terminat! Nuclearelectrica va avea o foarte mare problema pentru ca nu s-au luat in calcul toate aceste aspecte", a afirmat Andrei, la Forumul National al IMM-urilor 2014, transmite Mediafax.
"Dupa sedinta de Guvern, am avut o discutie cu ministrul Ioana Petrescu, la care a asistat si premierul. Suntem foarte preocupati cum putem astazi sa gasim portite sa modificam cu prilejul adoptarii unei legi - ordonanta se va transforma in lege - sa evitam aceste probleme", a precizat Andrei.
Normele au fost aprobate dupa ce mai multi reprezentanti ai mediului de afaceri au reclamat ca nu stiu inca in mod clar cum trebuie calculat impozitul, deoarece nu exista norme de aplicare, desi noua taxa a fost introdusa de la inceputul anului, iar prima plata aferenta trebuie efectuata pana la 26 mai.
Problema i-a fost reclamata direct si premierului Victor Ponta, in urma cu doua saptamani, intr-o discutie cu directorii companiei Electromagnetica Bucuresti, acestia spunand ca nu au inca o idee clara legata de modul in care "s-ar pune problema privind taxa pe lucrari speciale".
Tot in acea zi, inainte sa ajunga la Electromagnetica, premierul Ponta a fost intrebat de jurnalisti ce se va intampla cu "taxa pe stalp", deoarece ar trebui sa fie incasata pana pe 26 mai si nu exista norme de aplicare, si a raspuns: "Cam de vreo 100 de ori v-am zis, va mai zicem a 101-a oara si o sa ma intrebati din nou, si anume: ne-am intalnit si cu mediul de afaceri, toata lumea a inteles foarte clar ce are de raportat si ce are de platit. Mai departe, ce sa va spun?".
Guvernul a introdus de la inceputul anului un impozit pe proprietate pentru constructiile speciale, de 1,5% din valoarea constructiei.
Impozitul este aplicat pentru constructii precum centrale hidroelectrice, statii si posturi de transformare, statii de conexiuni, centrale termoelectrice si nucleare, constructii pentru transportul energiei electrice, baraje, piste si platforme, sonde de titei, gaze si sare, rampe de incarcare - descarcare, cosuri de fum si turnuri de racire, iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine, infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri si linii si cabluri aeriene de telecomunicatii.
La sfarsitul lunii aprilie, premierul Ponta a declarat ca Guvernul va obtine din impozitarea constructiilor speciale un surplus de venituri, cu mult peste tinta stabilita in mod precaut de Fondul Monetar International, care reprezinta unul dintre principalele argumente pentru a reduce contributiile de asigurari sociale.
Si ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a precizat ca numai dintr-un subgrup de companii impozitate se obtine mai mult de un miliard lei, fata de prognoza initiala de venituri astfel atrase de doar 488 milioane lei, stabilita, potrivit premierului, la solicitarea FMI.
La randul sau, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a aratat ca numai din ceea ce se afla in bilantul companiilor si nu era impozitat rezulta venituri de 1,8 miliarde lei. Impactul bugetar al unei reduceri a CAS cu cinci puncte calculat pentru al doilea semestru din acest an este de 2,6 miliarde lei.