Autostrada Tinerilor Eroi, cunoscuta si drept autostrada Phenian-Nampo, asa cum a fost denumita initial, are o lungime de 46.3 kilometri si, in cea mai mare parte, dispune de zece benzi de circulatie, cate cinci pe fiecare sens, relateaza Business Insider, citata de Mediafax.

Constructia a inceput in 1998, in ultima perioada a foametei din Coreea de Nord, care a provocat moartea a sute de mii de persoane, sau chiar milioane, dupa unele surse. Soseaua a fost numita in cinstea muncitorilor care au lucrat acolo, in mare parte voluntari, care aveau varste cuprinse intre 17 si 40 de ani.

Desi industria producatoare de masini din Coreea de Nord este o ramura importanta a economiei nationale, un procent infim din productia celor cateva fabrici ajunge la populatie. Marea majoritate a vehiculelor produse se indreapta catre Armata sau catre institutiile statului, ori suplimenteaza flota de mijloace de transport in comun. Un raport CIA din 2006 arata ca statul condus astazi de Kim Jong-un dispune de 25.000 de kilometri de drumuri, dintre care doar 724 de kilometri de sosele asfaltate. Analistii estimeaza ca mai putin de 25.000 de coreeni detin un autoturism personal, mai putin de unul la fiecare o mie de oameni, astfel ca putinele drumuri sunt, mai tot timpul, necirculate.

Autostrada Phenian-Nampo a fost inaugurata in luna octombrie a anului 2000, la mai putin de doi ani de la inceperea constructiei. Agentia de presa nord-coreeana KCNA relata ca "tinerii muncitori au carat 14 milioane de metri cubi de pamant, timp de 700 de zile si au realizat peste 80 de structuri pentru irigatii, in jur de 50 de poduri si 83 de kilometri de drumuri de legatura". Conform agentiei de stat, acestia au plantat 1.3 milioane de copaci, din 30 de specii, care alcatuiesc o "centura verde" de treizeci de metri latime, pe o suprafata de 800.000 de metri patrati.

Aceste realizari extraordinare, indeplinite de poporul nord-coreean prin forte proprii, au determinat Prezidiul Adunarii Populare Supreme din Republica Populara Democrata Coreeana sa emita un decret prin care autostrada Phenian-Nampo a primit numele de autostrada Tinerilor Eroi, se mai arata in comunicat.

In ciuda eforturilor voluntarilor, care au atras admiratia lui Kim Jong-il, soseaua nu a rezistat in stare buna prea mult timp, in prezent fiind deteriorata pe portiuni mari. Un drum de la Phenian pana la Nampo poate sa dureze pana la doua ore, chiar daca autostrada cu zece benzi are o lungime de putin peste patruzeci de kilometri si nu e niciodata aglomerata, iar unele portiuni sunt atat de avariate incat gropile se observa si din satelit.