Angajații de la metrou amână greva generală, până după instalarea noului ministru al Transporturilor
Metrou, Metrorex
Sindicatele de la Mreorex au decis să amâne declanșarea grevei generale, începând de miercuri, până după instalarea noului ministru al Transoorturilor și reluarea negocierilor.
“Ca urmare a faptului ca la data trimiterii comunicatului de presa de ieri, nu aveam confirmarea schimbarii conducerii Ministerului Transporturilor, Consiliul General USLM intrunit azi, 20.11.2018, in sedinta extraordinara, a hotarat amanarea declansarii grevei propriu-zise pana dupa instalarea noului ministru al Transporturilor si prima intrevedere cu acesta in calitate de mediator al prezentului conflict colectiv de munca, la o data ce urmeaza sa o anuntam”, a informat sindicatul de la metrou, într-un comunicat de presă.
Premierul Viorica Dăncilă a decis, luni, să-l înlocuiască pe ministrul Transporturilor Lucian Șova cu Olguța Vasilescu, de la Muncă.
Tot luni, Tribunalul Bucureşti a declarat nelegală greva de avertisment declanşată de USLM în data de 15.11.2018, pe motiv că USLM nu a respectat Legea dialogului social și urma să decidă marți asupra legalității grevei generale.
Angajaţii Metrorex au amenințat că intră în grevă generală pe perioadă nedeterminată începând de miercuri, 21 noiembrie, între orele 4:00 - 16:00, dacă până atunci nu va fi rezolvat conflictul de muncă.
Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a declarat săptămâna trecută că greva de la metrou este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţii, metroul Bucureşti nefiind construit pentru bunăstarea câtorva dintre liderii sindicatului.
"Metroul Bucureşti nu a fost construit pentru bunăstarea câtorva dintre liderii sindicatului, care, de mai bine de 20 de ani, conduc sindicatul Metrorex şi negociază în numele a mii de angajaţi ai acestuia întotdeauna având în vedere şi propriile lor interese. Această grevă nu este pentru bunăstarea muncitorilor de la Metrorex. Această grevă este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţiile de metrou", a subliniat Şova.
Potrivit şefului de la Transporturi, negocierile referitoare la încheierea Contractului Colectiv de Muncă au început cu câteva luni în urmă, au fost 8 runde de negocieri, iar principala şi singura revendicare nenegociabilă a fost creşterea salariilor cu 42%.
Ministrul de resort a menţionat, totodată, că angajaţii de la metrou au beneficiat de creşteri salariale în ultimii patru ani astfel: în 2015 - 9%, în 2016 - 12%, în 2017 - 21% şi în 2018 ar trebui negociată o creştere salarială de 42%.
Potrivit Agerpres, salariul mediu brut lunar pe cele mai importante categorii de salariaţi este de 7.300 lei pentru personalul tehnic, 8.000 lei pentru mecanici şi mecanici ajutor şi 5.300 lei pentru cei care lucrează în regim de noapte în staţiile şi pe liniile de metrou.
Ministrul a amintit că, pe lângă salarii, există o serie de beneficii negociate şi obţinute de salariaţii Metrorex, precum tichete de masă de 12 lei/zi, decontarea a 75% din valoarea biletelor de odihnă şi de tratament, decontarea a 50% din costul abonamentelor pe calea ferată şi rutieră, decontarea a 99% din preţul cazării la Hotelul Zamora din Buşteni (hotel care aparţine sindicatului) sau permise CFR cu minimum 6 călătorii.
Pe acelasi subiect: