"In momentul disponibilizarii primesc doua salarii medii pe economie, indiferent ce salariu ar fi avut ei. Dupa aceea merg la somaj si, in afara de somaj, mai primesc o compensare, cei care au salarii mai mari, limitat pana la salariul mediu pe economie", a explicat Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu dupa sedinÅ£a de vineri a Executivului.

Cei trimis acasa vor primi si un venit lunar de completare, dupa incheierea perioadei de somaj, daca in acest interval nu si-au gasit un nou loc de munca, stabileste ordonanta aprobata de Guvern.

Potrivit proiectului initiat de Ministerul Transporturilor, venitul de completare va fi acordat pe o perioada de 12 luni pentru persoanele care au o vechime in munca de pana la 15 ani, 13 luni pentru salariatii care au o vechime in munca intre 15 si 25 de ani si 15 de luni pentru salariatii care au o vechime in munca de peste 25 de ani.

Venitul lunar de completare se stabileste odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net pe ultimele trei luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica (INS), si nivelul indemnizatiei de somaj.

Salariul mediu brut pe economie este in prezent de 1.863 lei.