Trei milioane de romani apar in statistici ca ocupati, dar nu sunt angajati nicaieri, ce au facut strainii cu dreptul de a cumpara terenuri in Romania si comisioanele practicate de banci pentru internet si mobile banking
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Ii vedem la televizor cand sunt inundatii, dar altfel nimeni nu vorbeste de ei: Trei milioane de romani apar in statistici ca ocupati, dar nu sunt angajati nicaieri
Dezindustrializarea a impins oamenii din mediul rural inspre agricultura de subzistenta si plecarea in strainatate.
Romania figureaza cu o populatie ocupata de 9,2 milioane de persoane, dar numai 6,2 milioane sunt salariati, potrivit Ziarului Financiar.
Despre restul de trei milioane nu se stie nimic: sunt „gaura neagra“ a statisticii fortei de munca, dar care devin vizibili doar atunci cand sunt afectati de dezastre precum inundatiile.
Cu trei milioane de persoane incadrate in categoria populatiei ocupate, dar care nu au statut de salariat, Romania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste ponderea acestei categorii de populatie in numarul total de locuitori - de 14,7% - in conditiile in care procentul mediu raportat de celelalte state europene este de doar 6,4%, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza datelor de la Eurostat.
Sute de fabrici s-au inchis in ultimele doua decenii, iar lipsa locurilor de munca pentru populatia ramasa fara slujbe a condus la injumatatirea numarului de salariati din economie si la formarea unei categorii de populatie cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani care s-a vazut nevoita sa traiasca din ceea ce produce in gospodarie sau sa plece in strainatate.
Interviu cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Ce cauta ministrul Dragnea si baronii locali in controlul fondurilor de la agricultura. Ce isi cumpara Romania de cei 8 miliarde de euro de la Bruxelles. Ce au facut strainii cu dreptul de a cumpara terenuri in Romania
Ministrul Agriculturii, vicepremierul Daniel Constantin (PC), a sustinut, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca interferenta ministrului Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea (PSD), in absorbtia fondurilor europene gestionate de el va consta in primirea de proiecte si o evaluare primara, insa tot Ministerul Agriculturii va avea cel mai greu cuvant de spus.
Constantin a mai explicat si schimbarea de abordare privind modul in care vor fi alocati banii europeni in Programul National de Dezvoltare Rurala, 2014-2020, care va avea o finantare europeana de 8,015 miliarde de euro, la care se adauga 2 miliarde de euro din resurse nationale. Referitor la noua lege funciara, el a aratat ca pentru ca aceasta sa fie aplcata mai este nevoie de emiterea normelor de aplicare, prin ordin de ministru, insa Constantin a sustinut ca in cele 4 luni de vid legislativ in care piata terenurilor agricole romanesti a fost libera petru persoanele fizice straine rezidente in Uniunea Europeana nu s-au observat cumparari masive de pamant de catre aceasta categorie de cumparatori.
Reporter: Am vazut in versiunea oficiala a Acordului de Parteneriat pentru fondurile europene 2014-2020, ca l-ati introdus pe ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, in absorbtia fondurilor europene de la Agricultura, in PNDR. De ce?
Daniel Constantin: PNDR a fost aproape lansat - practic am transmis programul la Bruxelles in forma de draft, are o alocare importanta si atractiva pentru agricultura: 8,015 miliarde de euro la care se adauga si contributia nationala de 2 miliarde de euro, deci 10 miliarde de euro pe zona de dezvoltare rurala care vor merge, la care as mai adauga plati directe de 10,6 miliarde de euro.
Ca sa va raspund la intrebare, e o componenta minora - din cele 8 miliarde de euro, 1,1 miliarde de euro vor merge pe fosta masura 3.3.2. Intr-adevar, aici se schimba arhitectura institutionala, in sensul ca apar acele Agentii de Dezvoltare Regionala, deci nu domnul Dragnea. Agentiile de Dezvoltare Regionala sunt oarecum in coordonarea Ministerului Dezvoltarii, dar ele sunt de tip ONG....
Au trecut aproape 4 luni din acest an si in Romania nu s-a inaugurat nici macar un km de autostrada!
Doar cateva zile ne despart pana la finalul primelor 4 luni din acest an, iar in Romania nu a aparut nici macar un singur kilometru nou de autostrada, noteaza Capital.ro.
Nici acum, cand am intrat deja in cel de-al doilea trimestru al anului, autoritatile nu stiu cati kilometri de autostrada vor fi inaugurati in acest an. Ministrul transporturilor, Dan Sova, spune ca mai are nevoie de doua-trei luni pentru a putea oferi mai multe date referitoare la finalizarea lucrarilor de constructie de autostrazi, recunoscand insa ca „nu vor fi atat de multi kilometri ca anul trecut“.
Razboi total pe calea ferata: la CFR Calatori, sindicatele cer salarii cu 10% mai mari, compania ofera 4%. La CFR Marfa, batalia se da pe concedieri
Administratia CFR Calatori ofera cresteri de salarii de pana la 5,5%, fata de solicitarea sindicatelor de cel putin 10%. La CFR Marfa, sindicalistii resping programul de concedieri colective, iar ultimatumul este amanat pentru saptamana viitoare, scrie Adevarul.ro.
Dupa doua ore de greva spontana dimineata si o ora de negocieri seara, la Ministerul Transporturilor, sindicatele feroviare n-au reusit, miercuri, sa convinga autoritatile, conflictul de munca de pe calea ferata fiind inca departe de a se incheia. Sindicalistii vor in primul rand sa blocheze programul de concedieri de la CFR Marfa, iar in acest sens au propus autoritatilor incheierea unui acord. „Asteptam ca in cinci zile sa se decida si sa ne raspunda. Daca incheiem acest acord, nu vor mai fi proteste; daca nu, este posibil orice“, a declarat Iulian Mantescu, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, la iesirea din sedinta de negocieri.
Comisioanele practicate de banci pentru internet si mobile banking
Banking-ul a evoluat mult in ultimii ani, poate impins de la spate si de criza financiara. In prezent, nu mai esti nevoit sa mergi la fiecare operatiune bancara intr-o sucursala si poti sa faci tranzactii din fata calculatorului sau chiar de pe telefonul mobil. Majoritatea bancilor din piata ofera serviciul de internet banking si tot mai multe atrag clientii persoane fizice si pe mobile banking, informeaza Wall-Street.ro. Cat te costa sa intri in era digitala a banking-ului?
MyBRD Mobile (servciul de mobile banking)
Comision de utilizare: 1 euro/luna
Comision de utilizare USSD (transfer de bani prin telefonul mobil): 0,10 euro/ sesiune
My BRD Net (serviciul de internet banking)
Comision de utilizare: 1 euro/luna
Taxa de utilizare Digipass: 5 euro
Comision unic de utilizare a ambelor servicii (mobile si internet banking): 1,5 euro/luna
Banca Transilvania
Internet Banking - BT 24
Comision de utilizare: 1 leu/luna
Mobile Banking
Comision de utilizare: 4 lei/luna
Internetul ataca scolile de business. Cat vor mai rezista programele de MBA la clasa in fata valului tehnologic?
Jumatate din scolile de business americane ar putea fi inchise in urmatorii cinci sau zece ani.„ Asa incepe un articol aparut recent in publicatia americana Bloomberg Businessweek, pornind de la pronosticul sumbru dat de decanul de la Haas School of Business (University of California at Berkeley), clasata anul acesta pe locul 11 in topul Financial Times al celor mai bune scoli de afaceri din lume. Motivul? Tot mai multe universitati de top vor incepe sa ofere diplome pentru cursuri de MBA urmate online, luand din cota de piata a scolilor de business mai putin cunoscute care atrag manageri ce prefera sa urmeze un program de educatie part-time, aproape de casa, sustine decanul Richard Lyons, potrivit Business Magazin.
Cat de fezabil este insa un astfel de scenariu pentru o piata locala de peste 4 milioane de euro anual? Au directorii de programe motive suficiente pentru a se teme de valul online?
Cei mai multi spun ca trendul de digitalizare totala a programelor de educatie pentru manageri si antreprenori din SUA nu are sanse sa ajunga si in Romania prea curand, mai ales ca, in prezent, pe piata locala nu exista MBA-uri online si ca romanii sunt mai conservatori si mai reticenti vizavi de calitatea unor astfel de programe. In plus, cei mai multi cursanti se inscriu la un MBA pentru networking in zona lor de interes.
Energia, domeniul in care strainii au adus cei multi bani in Romania in 2014: 230 de milioane de euro
In primele trei luni ale anului, investitorii straini activi in segmentul energetic au majorat capitalul social al companiilor pe care le controleaza in Romania cu aproape 230 de milioane de euro, arata Economica.net.
Investitorii straini activi in segmentul energetic din Romania au "miscat" cel mai mult economia romaneasca in primele trei luni ale acestui an. Potrivit calculelor ECONOMICA.NET realizate pe baza datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), in perioada ianuarie-martie, cele mai mari investitii straine din acest sector, sub forma unor majorari de capital social total subscris, au depasit pragul de 220 de milioane de euro. Calculele au vizat doar top 10 societati dupa participarea straina la capital, in fiecare dintre lunile respective.
Astfel, de departe cea mai mare investitie straina din primele trei luni ale acestui an a venit din Olanda, tara inregistrarii firmei. Compania Lukoil Energy&Gas Romania, parte a grupului petrolier rus Lukoil, care dezvolta proiecte de energie regenerabila, a facut in luna februarie o majorare de capital in valoare de peste 130,9 milioane de euro, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
In Bulgaria, turismul merge mana in mana cu agricultura. Cum reusesc vecinii de la sud sa atraga, anual, de Paste, mii de turisti romani
Bulgarii nu au inventat sistemul all-inclusive, dar au stiut sa-l adapteze ca sa aiba succes. Asa reusesc in fiecare an, de Paste, sa-si umple hotelurile, in timp ce ale noastre sunt pustii. De Inviere, doar 300 de turisti romani au fost pe litoralul nostru, in timp ce in Bulgaria au ajuns 7.000 de la noi. Care este secretul vecinilor de la sud? Se asociaza cu producatorii agricoli si le pot oferi clientilor mancare proaspata la preturi mici, arata Incont.ro.
In Bulgaria, turismul merge mana in mana cu agricultura. Lanturile hoteliere au contracte cu micii producatori care s-au asociat. In felul acesta, toata lumea are de castigat. Agricultorii isi vand marfa, iar hotelierii au produse proaspete pe masa. Aceste comenzi provoaca si un pret mai bun. Un turist satul, multumit, cred ca va veni si la vara. Iata si dovada: Exista si hoteluri care au propriile sere si livezi.
Fiscul vrea sa combata munca la negru prin controale stricte, intr-un program pilot de la 1 mai
Agentia Nationala de Administrare Fiscala va demara la 1 mai un program pilot de combatere a muncii la negru, care vizeaza contribuabilii din regiunile Ploiesti si Brasov cu risc de evaziune, prin controale si inspectii, programul urmand sa fie extins la nivel national de la 1 ianuarie 2015, potrivit Mediafax.
"A.N.A.F. solicita angajatorilor ca in termen de 90 de zile de la demararea proiectului sa ia masuri in vederea conformarii voluntare la obligatiile ce le revin conform prevederilor Codului muncii, Codului fiscal si Codului de procedura fiscala. Precizam ca se vor efectua inspectii si controale la nivelul contribuabililor care prezinta risc in ceea ce priveste evaziunea in domeniul contributiilor sociale, de sanatate si al impozitului pe venit", se arata intr-un comunicat al institutiei.
La controale vor fi trimise echipe mixte, in baza acordurilor de cooperare interinstitutionala cu autoritati ale statului cu competenta in domeniu. Programul are ca scop prevenirea si combaterea muncii nedeclarate si/sau subdeclarate, sprijinirea concurentei loiale in mediul de afaceri si a protejarii angajatilor, in contextul asumarii angajamentelor convenite cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.
Fiscul SUA a acordat bonusuri cumulate de milioane de dolari unor angajati care nu-si plateau taxele
Fiscul din SUA a acordat in perioada octombrie 2010-decembrie 2012 bonusuri totalizand 2,8 milioane de dolari unor anagajati care in anul anterior au fost avertizati pentru consum de droguri, amenintari cu violenta sau neplata taxelor datorate statului.
Peste 1.100 de angajati care nu si-au achitat taxele au primit bonusuri discretionare totalizand peste 1 milion de dolari, precum si zile suplimentare de concediu platite depasind cumulat 10.000 de ore, arata un raport al Inspectorului General al Trezoreriei pentru Administratia Fiscala, citat de cotidianul Washington Post.
Cel putin cinci angajati au incasat prime de performata dupa ce au fost sanctionati pentru ca au declarat intentionat taxe mai mici decat ar fi trebuit timp de mai multi ani, au platit taxele cu intarziere si au declarat venituri mai mici decat cele reale.