Febra studiilor de fezabilitate. Cum se ridica munti de hartii pe zeci de milioane de euro in timp ce reactoare si hidrocentrale raman pe macheta

Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, a semnat in februarie anul acesta un contract de 44.000 de euro pentru actualizarea studiului de fezabilitate pentru hidrocentrala Tarnita-Lapustesti, un proiect de 1 mld. euro. In 2008, compania, intrata anul acesta pentru a doua ora in insolventa, mai facuse un studiu de fezabilitate pe care a platit aproape 410.000 de euro. In total, Tarnita are cel putin 5 studii de fezabilitate, studii de evaluare a impactului de mediu, consultanta pentru gasirea investitorilor, dar de 30 de ani nu s-a pus nicio caramida la acest proiect, potrivit Ziarului Financiar.

Hidroelectrica nu este insa singurul exemplu, reactoarele 3 si 4 fiind un alt proiect „co-plesit“ de studii de fezabilitate. Consultantii spun ca ei si-au facut treaba, in timp ce companiile nu raspund. La inceputul acestui an, un contract in valoare de 14,5 milioane de lei (3,4 milioane de euro) semnat in 2010 intre Hidroelectrica si Deloitte Consultanta s-a finalizat. La inchiderea contractului, trebuia sa existe o societate comerciala pentru realizarea hidrocentralei Tarnita-Lapustesti si o lista de investitori selectati. Investitori nu sunt, dar in februarie Hidroelectrica a mai atribuit doua contracte, unul pentru actualizarea studiului de fezabilitate pentru Tarnita, in valoare de 44.000 de euro castigat de Institutul de Studii si Proiectari Hidroenergetice Project Development, dar si unul pentru evaluarea impactului asupra mediului, de 4.500 de euro, castigat de Unitatea de Suport pentru Integrare, o companie din Cluj, potrivit anunturilor de atribuire publicate pe site-ul e-licitatie.

Ce efecte a avut reducerea TVA la paine: primele rezultate anuntate de patronate

Productia fiscalizata din industria de morarit si panificatie a crescut cu 25% la faina si cu 20% la paine dupa sase luni de la reducerea TVA cu 9%, iar in plus au fost fiscalizate 150.000 de tone de produse, a declarat, joi, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN, Aurel Popescu, noteaza Capital.ro.

"Datele statistice pe sase luni arata ca productia fiscalizata a crescut cu 25% la faina si cu 20% la paine, iar 150.000 de tone de produse au fost fiscalizate in plus fata de perioada anterioara. Practic s-a iesit la suprafata cu aceste produse, iar impozitele s-au varsat la bugetul statului si cel mai important lucru este ca aceste 150.000 de tone de produse sunt sigure din punct de vedere alimentar. Trebuie sa militam asupra faptului ca un produs fiscalizat este mult mai singur decat unul nefiscalizat", a spus Popescu.

Acesta a precizat ca proiectul merge mai departe pentru ca in continuare exista productie nefiscalizata, iar obiectivul principal dupa taierea TVA la 9% era reducerea evaziunii din sector cu 50%, iar institutiile de control ale statului sa isi faca datoria si sa-i controleze pe cei care fac evaziune fiscala. De asemenea, reducerea TVA la 9% in sector a adus si o ieftinire cu 12% a pretului la paine.

Dan Macarie, FoodPanda: "Restaurantele din Romania nu au calculatoare sau nu inteleg beneficiile livrarii la domiciliu"

Din sapte-opt restaurante din Romania, doar doua au computere si oameni care sa se poata ocupa de ele, aceasta fiind una dintre principalele provocari pe care le au de depasit platformele de livrari online. Afla dintr-un interviu cu Dan Macarie, managerul FoodPanda, ce dificultati intampina pe piata, care sunt planurile sale de viitor si cat castiga firma in Romania, informeaza Wall-Street.ro.

Dan Macarie are 27 de ani, a terminat ASE (Relatii Economice Internationale) si a facut un master in Studii Culturale Rusesti de comunicare in afaceri. A stat trei ani in Rusia unde a lucrat o perioada in vanzari. “Faptul ca nu vorbeam la perfectie rusa, in loc sa imi inchida usi, mi-a deschis. Li se parea fain faptul ca ma straduisem sa le invat limba asa ca majoritatea ma primeau sa vorbim”, povesteste el, zambind.

Dupa cei trei ani a vrut o schimbare de atmosfera si s-a dus in Berlin unde a lucrat pentru Rocket Internet, companie care se extindea deja puternic in mai multe state din lume. “Le-am propus sa intre si in Romania si, dupa ce au analizat piata, au acceptat – am grabit deci putin lucrurile”, spune tanarul manager.

Statul intra in forta pe piata telecom: Radiocom lanseaza o oferta ieftina de internet, telefonie si tv

Societatea Nationala de Radiocomunicatii, RADIOCOM, companie de comunicatii detinuta in proportie de 100% de catre statul roman, se pregateste sa intre in lupta cu marii operatori telecom prin lansarea unei oferte de servicii integrate de comunicatii si televiziune.

“RADIOCOM trebuie sa treaca la un pachet complet de servicii internet, televiziune si telefonie. Exista o discutie pe care o avem in cadrul Ministerului Societatii Informationale cu RADIOCOM, companie care are o infrastructura foarte bine pusa la punct are investitii pe care de doi ani a inceput sa le realizeze in ideea in care ei ofera servicii de telefonie, intenet si VPN”, a declarat pentru Economica.net, Razvan Cotovelea, ministrul pentru Societate Informationala.

Potrivit acestuia, exista un plan de dezvoltare si extindere a acestei retele de banda larga si indiferent ca vorbim de o companie de stat sau una privata conteaza foarte mult modelul de business pe care il pregateste pentru viitor.
Razvan Cotovelea nu a specificat tehnologia prin care RADIOCOM va furniza servicii de televiziune, dar optiunile cele mai viabile pe care le are sunt IPTV prin intermediul infrastructurii actuale, DTH prin intermediul platformei de satelit pe care o opereaza la Cheia din judetul Prahova sau terestru prin tehnologia DVB-T prin intermediul multiplexorului pe care il detine si care in acest moment ofera servicii de televiziune digitala terestra in Sibiu si Bucuresti.

Povestea profesoarei care a fondat cea mai mare scoala de engleza din Romania

Dupa ce a predat limba engleza timp de mai bine de 15 ani in sistemul de stat, mai intai la o scoala generala din Ramnicu Valcea, iar apoi la un liceu bilingv din Capitala, Adriana Alionte si-a concretizat, in 2002, visul de a conduce propria scoala, scrie Business Magazin.

A fondat Shakespeare School, destinata invatarii limbii engleze "altfel, intr-un mod mai interactiv, mai dinamic, mai centrat pe elevi si pe dorintele si interesele lor", cu resurse de ultima ora. Scoala de inspiratie englezeasca vine si dupa cursurile de perfectionare in cadrul University of Edinburgh si Hilderstone College Kent pe care Alionte le-a urmat in Marea Britanie, dupa ce a obtinut licenta in filologie in cadrul Universitatii din Bucuresti, in urma absolvirii facultatii de Limbi si Literaturi Straine.

Pe langa functia de director general al Shakespeare School, Adriana Alionte ocupa si functia de vicepresedinte al Asociatiei Shakespeare School pentru Educatie si este initiator al proiectului "engleza pentru viata", in care voluntarii predau limba engleza in centr sociale din Bucuresti.

Conturi blocate de Sarbatori. Autoritatile au trimis peste 1 milion de somatii celor care nu si-au platit taxele la stat

Romanii care nu si-au platit taxele si impozitele pe anul trecut, dar si pe primul trimestru din acest an se pot trezi fara bani de Sarbatori. La Targu Jiu, de exemplu, unul din trei locuitori are contul blocat de primarie pentru ca nu si-a achitat impozitul pe casa, masina sau teren, noteaza Incont.ro.

Autoritatile din toata tara anunta ca au trimis deja peste un milion de somatii de plata al caror termen expira dupa Paste. Ca sa nu fiti pusi intr-o situatie neplacuta, daca nu v-ati trezit deja cu banii blocati, aveti la indemana cateva solutii rapide de achitare a datoriilor.

Cele mai multe primarii din marile orase s-au inscris in sisteme online prin care romanii pot plati fara sa stea la coada taxele. In sectorul 1, de exemplu, avem optiunea ghiseul.ro. Dupa ce facem o cerere la primarie pentru a obtine parola si numele de utilizator, ne mai trebuie un card cu bani pe el ca sa finalizam tranzactia. Se mai poate plati si prin virament bancar sau ordin de plata, dar nu inainte sa sunati la directia locala de taxe si impozite ca sa va dea contul IBAN in care sa trimiteti banii.

Cine aduce valuta in Romania? Judetele cu cele mai mari exporturi. Cel mai mare deficit comercial il are Capitala

13 judete din tara noastra importa mai mult decat exporta, in vreme ce celelalte sunt pe excedent comercial, potrivit datelor furnizate de INS. Argesul de pilda e judetul cu cel mai mare excenedent comercial, in vreme ce Capitala este campioana deficitului, ea importand cu peste 612 milioane mai mult decat valoarea exporturilor, arata Hotnews intr-o analiza.

Problema noastra nu este insa deficitul ori excedentul, cat faptul ca exportam marfuri cu valoare adaugata mica si importam produse cu valore adaugata ridicata (cu foarte putine exceptii). De pilda exportam mere brute si importam gem de mere. Sau exportam lemn brut si importam produse fabricate din lemn si mobilier. Ce anume intra in tara, judet cu judet, ce iese din tara ca export si cum influenteaza cursul de schimb comertul exterior al judetelor Romaniei?

Daca in cazul Argesului e clar ca exporturile vin din industria auto, in cazul ocupantului locului secund-Tulcea, incasarile din exporturi vin de pe piata navala, fonta, cereale s.a.

Yahoo i-a platit directorului operational 58 milioane de dolari pentru a-l concedia

Fostul director operational al Yahoo Henrique De Castro a primit un pachet financiar in valoare de 58 de milioane de dolari, in cea mai mare parte actiuni, in luna ianuarie, cand a fost concediat, potrivit unui document transmis de compania americana bursei din Statele Unite.

Pachetul financiar de concediere al lui de Castro era de 17 milioane de dolari in octombrie 2012, dar valoarea acestuia a urcat rapid odata cu crestere actiunilor companiei. Suma primita de fostul director operational la plecare este deosebit de generoasa, avand in vedere ca acesta a lucrat la Yahoo doar 15 luni, potrivit CNN.