Inapoi in preistoric: afacerile din Romania au ajuns acum sa mearga inainte cu bani la plic si cu finantari la punga

Au inceput sa apara datele statistice pentru 2014: a venit inflatia, BNR a raportat indicatorii monetari - evolutia depozitelor si a creditelor, Ministerul Finantelor a publicat executia bugetara, Statistica a scos la iveala datele din constructii, dealerii auto raporteaza cu bucurie cresterea vanzarilor. Uitandu-ne peste aceste date, concluzia este ca afacerile cresc, nu uniform si nu pentru toata lumea, iar cel mai periculos lucru este ca incearca sa ocoleasca sistemul bancar, scrie www.zf.ro.

Solutiile BNR pentru criza creditelor in franci elvetieni

Banca Nationala propune bancherilor reducerea temporara a ratelor la creditele in CHF, dupa modelul „Scade rata“ si flexibilizarea mecanismelor de rescadentare, iar statului – sa sprijine „grupurile vulnerabile de cetateni“. Vazand cum se inflameaza scandalul creditelor in franci elvetieni (CHF), conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a iesit vineri la rampa si a trecut in revista posibilele solutii de ameliorare a situatiei. Unele sunt catalogate ca nerealiste (cum ar fi conversia in lei a debitelor), altele sunt prezentate ca realiste si recomandate ca atare bancilor comerciale, noteaza www.adevarul.ro.

Topul demnitarilor datori la banci

Ministri, parlamentari ori sefi de institutii, aproape nimeni nu a scapat de mirajul creditelor. Unii dintre ei au imprumuturi atat de mari, incat in unele cazuri, ratele le depasesc veniturile oficiale. La sfarsitul anului trecut, persoanele fizice din Romania aveau de returnat bancilor credite in valoare de aproape 103 miliarde de lei. Analizand ultimele declaratii de avere ale ministrilor, ale sefilor principalelor institutii publice centrale si ale parlamentarilor cunoscuti, am putut observa ca in randul demnitarilor procentajul celor cu datorii este impresionant, potrivit www.capital.ro.

Romania, lovita de insolvente! Ce companii mari din economie sunt "ingropate" in datorii

Insolventa joaca un rol foarte important in intregul angrenaj economic romanesc. Nivelul sau evolutia insolventelor arata practic cat de sanatoasa este economia, incotro se indreapta si ce se intampla cu acele societatile care au intrat in incapacitate de plata. Cele mai mari 10 companii din Romania, dupa valoarea afacerilor, care au intrat in insolventa in 2014 aveau in medie 16 ani de activitate, o cifra de afaceri totala de 808 milioane de euro si peste 5.738 de angajati, scrie www.wall-street.ro.

Cardul de credit si ovedraftul au devenit cele mai folosite instrumente de creditare. Peste 3 milioane de romani datoreaza 1,6 miliarde de euro

Ultimii cinci ani de criza au dus la triplarea datoriilor acumulate de romani prin carduri de credit si descoperiri de cont. Femomenul a capatat amploare atat datorita nevoilor financiare urgente ale clientilor, cat si interesului bancilor de a vinde produsele cu cel mai mic grad de risc si cu cele mai mari dobanzi din piata. Bancile au reusit sa ajunga la 3,5 milioane de carduri de credit si overdrafturi in perioada de criza, un portofoliu de imprumuturi foarte profitabil, cu cele mai mari dobanzi din piata, format din clienti dornici de credite usor de obtinut care prezinta risc mic de neplata si despre care stiu totul – ce cumpara si cum si mai ales cand si daca isi primesc salariul, noteaza www.businessmagazin.ro.

Presedintele PE: “I-am recomandat cu insistenta lui Tsipras sa se calmeze pe plan verbal”. Grecia angajeaza una dintre cele mai mari banci din lume pentru consultanta in administrarea datoriei

Guvernul Greciei a angajat banca de investitii Lazard pentru consultanta in domeniul administrarii datoriei publice, semn ca partidul de extrema-stanga Syriza intentioneaza sa isi onoreze agajamentul electoral de a restructura datoriile tarii, in pofida opozitiei oficialilor UE. Tensiunile dintre autoritatile de la Atena si oficialii europeni sunt ridicate, de la venirea la putere a Syriza in urma cu doua saptamani, iar cancelarul german Angela Merkel a reiterat sambata ca creditorii europeni ai Greciei nu vor restructura datoriile tarii, relateaza CNBC.

Nemtii nu vor Android Auto pe masini. Incursiunea Google pe segmentul sistemelor de operare ale vehiclulelor intampina opozitie in Germania

Incursiunea Google pe segmentul sistemelor de operare destinate automobilelor intampina o opozitie tot mai mare in Germania, unde companii precum Audi si Mercedes-Benz beneficiaza de sprijinul unor parlamentari in demersul lor de a limita includerea Android in dotarea vehiculelor. Sistemul Android Auto ar permite soferilor sa interactioneze cu sistemele de muzica si navigare ale masinilor, relateaza Bloomberg.

Propunere inedita din partea McDonald's. Lantul de fast-food va accepta imbratisarile ca mijloc de plata

Grupul McDonald's a anuntat ca va accepta imbratisarile si alte forme de exprimare a afectiunii drept mijloc de plata pentru produsele cumparate din magazinele sale din Statele Unite ale Americii. Ca parte a unei oferte promotionale din 2 februarie si pana de Sfantul Valentin, grupul McDonald's va accepta diverse forme de exprimare a afectiunii ca mijloc de plata, informeaza huffingtonpost.com.

BMW a remediat o deficienta care le permitea hackerilor sa deschida usile a 2,2 milioane vehicule

BMW a remediat o bresa de securitate din softul ConnectedDrive al companiei care ar fi permis hackerilor sa deschida usile a pana la 2,2 milioane de vehicule Rolls-Royce, Mini si BMW, relateaza Automotive News. Problema, descoperita de reprezentanti ai asociatiei automobilistilor germani ADAC, afecta automobile dotate cu softul ConnectedDrive, care foloseste carduri SIM pentru identificarea utilizatorilor autorizati de dispozitive mobile.