Banca centrala a publicat joi doua proiecte de regulamente care vor modifica Regulamentul 17/2012 privind unele condiții de creditare, precum si Regulamentul 16/2012 privind clasificarea creditelor si plasamentelor si determinarea si utilizarea ajustarilor prudentiale de valoare. 

"Din perspectiva Regulamentului BNR nr.16/2012 privind clasificarea creditelor si plasamentelor, precum si determinarea si utilizarea ajustarilor prudentiale de valoare, regimul mai strict aplicabil operatiunilor de restructurare la calculul filtrelor prudentiale a fost instituit in scopul contracararii practicilor tot mai raspandite prin care operatiunile de restructurare erau realizate in scopul eludarii cerintelor prudențiale. Avand in vedere faptul ca acest regim ar putea crea impedimente in implementarea unor programe guvernamentale/ initiative de natura celor amintite anterior, intrucat regimul respectiv impune o incadrare a performantei financiare a debitorului mai stricta decat cea anterioara restructurarii si nu recunoaste efectele pozitive asupra performantei financiare rezultate in unor masuri de genul celor amintite este necesara acordarea de exceptari pentru operațiunile pentru care, potrivit legii, sunt acordate facilitati fiscale sau alte avantaje debitorilor, persoane fizice, precum si operatiunile in cazul carora valuta de exprimare a creditului acordat unui debitor, persoana fizica, expus la riscul valutar, se inlocuieste cu moneda in care debitorul genereaza fluxuri de numerar nete pozitive, in vederea eliminarii acestui risc", se arata in prezentarea unuia dintre proiectele de regulament. 

Astfel, banca centrala propune exceptarea restructurarilor din programul "Electorata" si a conversiilor de credite in valuta de la prevederile articolului 6, alineatul 7, care stipuleaza ca in cazul restructurarilor care au implicat diminuarea serviciului datoriei, bancile reevalueaza, pentru scopurile urmatoarei operatiuni de clasificare a creditelor, performanta financiara a debitorului in conditii mai stricte fata de cele avute in vedere anterior acestor operatiuni, prin revizuirea corespunzatoare a factorilor cantitativi si/sau calitativi. 

"Avand in vedere ca, in conformitate cu criteriile de eligibilitate, prevazute de Ordonanta de urgenta nr. 46/2014, operatiunile de rescadentare se adreseaza debitorilor buni platnici, a caror solicitare nu trebuie legata automat de criteriul dificultatilor financiare, este necesara instituirea aceluiasi regim derogatoriu si pentru operatiuni ce decurg din aprobarea solicitarilor adresate creditorilor in temeiul Ordonantei de urgenta nr. 46/2014. Acelasi rationament de exceptare se sustine si in cazul solicitarilor de conversie a unui credit in valuta in moneda nationala sau in moneda in care sunt denominate sau indexate sursele debitorului pentru rambursarea creditului", mai noteaza BNR. 

Banca centrala are in vedere exceptarea aplicarii capitolelor III si IV din Regulamentul 16/2012, care privesc conditiile de creditare a persoanelor fizice si imprumuturile in valuta, pentru restructurarile din programul "Electorata" si conversia creditelor in valuta. 

Cele mai importante prevederi de la care se vor face derogari se refera la limitarea creditelor de consum la o perioada de maximum 5 ani si cerinta de a aduce garantii de 133% la imprumuturile de consum in valuta. 

Tot printre derogari vor figura si prevederile privind fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de indatorare in cazul creditelor de consum, care impuneau urmatoarele valori: a) pentru socul pe curs de schimb - 35,5% la euro, 52,6% la franci elvetieni si 40,9% la dolari. 

Guvernul a aprobat in vara anului trecut o ordonanta de urgenta, denumita de presa "Ëlectorata", pentru restructurarea creditelor care acorda persoanelor fizice o reducere fiscala daca acestea beneficiaza de scaderea dobanzii de catre banca cu pana la 35% pentru o perioada de doi ani. 

Bancile care au acordat credite in franci elvetieni au avut joi, la BNR, o intalnire de lucru cu conducerea executiva a bancii centrale si cu cea a Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), pentru "a gasi o serie de solutii de reducere a serviciului datoriei debitorilor care au fost afectati de turbulențele recente de pe piața financiara internaționala determinate de decizia Bancii Centrale a Elvetiei", potrivit unui comunicat al BNR. 

Astfel, cele trei parti au agreat o serie de solutii pe care bancile le pot oferi clientilor individual, fara a fi limitate doar la acestea.