"Daca s-ar face conversia in lei a creditelor in franci elvetieni la cursul istoric, ar insemna pierderi de 5,7 miliarde lei pentru bancile care au in portofoliu astfel de finantari, care inseamna 0,8% din PIB. Daca se transforma la curs istoric plus 10%, inseamna 5,1 miliarde lei, adica 0,7% din PIB", a declarat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. 

Potrivit BNR, conversia la cursul istoric plus 20%, cat au solicitat imprumutatii in franci elvetieni, ar genera pierderi de 4,5 miliarde euro (0,6% din PIB). Daca s-ar adauga o valoare de 30% peste cursul istoric, pierderile s-ar cifra la 3,9 miliarde lei (0,5% din PIB). 

La cursul mediu, calculat lunar de la momentul acordarii creditului pana in prezent, asa cum a propus in Parlament deputatul Ana Birchall, bancile ar trebui sa suporte pierderi de 3,2 miliarde lei (0,4% din PIB). 

"Chiar daca in faza initiala se poate spera ca aceste pierderi se transfera catre capitalul bancilor, impactul poate sa fie dramatic in economie. Asadar, stam cu pixul in mana, nu ne aventuram, nu cream iluzii", a afirmat Isarescu. 

Guvernatorul a punctat ca BNR a efectuat calcule si pentru pierderile sistemului daca s-ar realiza conversia la alt curs decat cel de la momentul operatiunii, pentru creditele in franci elvetieni si euro impreuna, asa cum ar fi corect si pentru debitorii in alte valute. 

Astfel, la cursul istoric pierderile se cifreaza la 9,8 miliarde lei (1,4% din PIB), daca se adauga 10% la acel curs se ajunge la pierderi de 7,3 miliarde lei (1% din PIB). Totodata, conversia la curs istoric plus 20% genereaza pierderi pentru banci de 5,5 miliarde lei (0,8% din PIB), iar daca se adauga 30% peste valoarea cursului istoric, bancile ar avea de suportat pierderi de 4,2 miliarde lei (0,6% din PIB). 

La un curs mediu calculat, pierderile ar ajunge la 4,5 miliarde lei. 

"In functie de cursul la care s-ar realiza conversia, trei sau patru banci ar avea nevoie de infuzii substantiale de capital pentru a indeplini nivelul minim de solvabilitate. Mai mult, rata solvabilitatii pe ansamblul sistemului bancar ar scadea de la 17% la 12%", a mentionat seful bancii centrale.

Romania iese pe pietele externe cu o emisiune de 1 mld. euro

Guvernatorul BNR a mai spus ca un alt efect al tranformarii creditelor in franci elvetieni va fi cresterea costurilor de imprumut ale Romaniei. Finantele intentioneaza sa emita eurobonduri pe pietele externe in februarie-martie, iar discutia despre conversia creditelor in franci la curs istoric ar putea avea ca impact cresterea CDS, ceea ce ar insemna costuri mari la o emisiune de 1 miliard de euro, a afirmat Mugur Isarescu.

"Ca tot se da cazul Poloniei. Abia au discutat despre curs istoric si le-a sarit CDS cu 15-20 puncte. Nu uitati ca in februarie-martie s-a anuntat ca Romania vrea sa iasa pe piete internationale de capital. N-are nici un rost sa ne imprumutam mai scump. La un imprumut de un miliard va dati seama ce inseamna un 0,2-0,3-0,5%? Costuri suplimentare", a spus Isarescu.

CDS (credit default swap) reprezinta costul asigurarii datoriilor Romaniei impotriva riscurilor de neplata.

La inceputul anului, oficiali ai Ministerului Finantelor au declarat ca Romania intentioneaza sa vanda obligatiuni pe pietele externe in prima jumatate a acestui an si incearca sa extinda maturitatea medie a datoriei prin vanzarea de eurobonduri cu termen de peste zece ani.

"Dar daca tinem cu tot dinadinsul sa avem si noi o criza, ca tot n-am avut nicio problema cu bancile pana acum, ca nu a dat bugetul statului nici un leu pentru a capitaliza bancile, a platit in '98, putem s-o facem", a mai spus seful bancii centrale.