Inghet fiscal in domeniul petrolier

Guvernul a decis sa mentina, in 2015, actualul nivel in lei al accizelor la carburanti, desi, potrivit legii, acestea ar fi trebuit sa scada, ieftinind si mai mult benzina si motorina, si sa pastreze inca un an actualul sistem de redevente platite de companiile petroliere, desi urma sa il schimbe pentru a creste incasarile la buget. Modificarea sistemului de redevente a fost amanata un an, cu argumentul ca nu pot fi operate schimbari „peste noapte“, scrie www.capital.ro.

Raport PwC pentru Volksbank: banca a acordat cu intentie credite in pierdere in perioada 2007-2008, pentru cota de piata

Volksbank Romania a previzionat ca va obtine marje negative de castig pentru creditele in franci elvetieni acordate in perioada 2007-2008, asumandu-si pierdere pentru a castiga cota de piata, potrivit unui raport comandata de banca firmei de audit PricewaterhouseCoopers, citat de www.economica.net.

Romanii si-ar putea declara „falimentul personal”. Cum vor parlamentarii sa-i ajute pe datornici sa depaseasca o „jena financiara temporara”

Romanii ar putea avea, in curand, posibilitatea de se declara „insolventi”. Practic, cei care nu mai au cum sa-si plateasca datoriile de orice natura, isi vor putea cere in instanta falimentul personal. Ei trebuie sa arate ca nu au cum sa achite cel putin doua datorii catre doi sau mai multi creditori, in decurs de 30 de zile de la data scadenta a acestora. Odata ce ei si-au declarat falimentul personal, bancile nu ii vor mai putea executa silit, iar ei vor avea o perioada de respiro in care, pe baza unui plan, vor putea sa-si restructureze si reorganizeze plata datoriilor pe o perioada de cinci ani, scrie www.gandul.info.

Noua „bula“ a retrocedarilor. Samsarii cumpara puncte la o treime din valoare pentru a pune mana pe terenuri si paduri de 11 mld. €

Pe internet se vand si se cumpara decizii ale ANRP de compensare cu puncte, la fel cum s-a intamplat si cu actiunile Fondului Proprietatea. La un an de la noua Lege a retrocedarilor 165/2013, numita si „legea cu puncte“, s-a dezvoltat o piata gri unde se tranzactioneaza la o treime din valoare decizii ale ANRP (Autoritatea Nationala de Restiturie a Proprietatilor) de compensare cu puncte. Internetul este plin de anunturi de tipul „Ai puncte ANRP si doresti sa le vinzi? Intrati aici“ sau „Cumpar decizii ANRP de compensare prin puncte, emise in baza Legii 165/2013. Plata se face pe loc. Rog seriozitate“, prin care persoane private cumpara puncte cu care din 2016 vor putea participa la licitatii unde sunt scoase la vanzare terenuri si imobile de la stat din cadrul fondului national imobiliar, noteaza www.zf.ro.

Lupta titanilor din Barbu Vacarescu-Floreasca: cum ar fi aratat zona fara birouri

Barbu Vacarescu-Floreasca este in prezent cea mai fierbinte zona din Bucuresti, atragand doar in acest an tranzactii de circa 300 mil. euro, in special ca urmare a apetitului de achizitie a doi investitori, NEPI si Globalworth, de altfel si cei mai activi cumparatori de pe plan local. Achizitiile celor doua fonduri de investitii a dus la o concentrare a spatiilor de birouri din zona in mainile celor doi proprietari, care impreuna detin in prezent circa o treime din stocul total de birouri, potrivit www.wall-street.ro.

BCE: 13 banci care au picat testele de stres au primit acordul pentru recapitalizare si au la dispozitie maximum 9 luni pentru redresare

Banca Centrala Europeana si-a dat acordul initial in privinta masurilor prin care 13 banci comerciale intentioneaza sa acopere deficitele de capital evidentiate in cadrul testelor de stres publicate la finele lunii octombrie, transmite Reuters. In octombrie, BCE a publicat rezultatele unei analize privind 130 de institutii bancare din zona euro, in urma careia a rezultat ca 25 de banci au nevoie de capital suplimentar in valoare de 25 de miliarde de euro.

Allianz, cel mai mare asigurator din Europa, se aliaza cu o companie canadiana pentru investitii imobiliare in SUA de 1 miliard de dolari

Allianz, cel mai mare asigurator din Europa, a incheiat un parteneriat cu firma canadiana Manulife pentru investitii comune pe piata imobiliara din SUA in valoare de pana la 1 miliard de dolari, transmite Bloomberg. Ca parte a noului acord, Allianz a cumparat participatii majoritare la doua cladiri de birouri din Chicago si Washington detinute de Manulife, se arata in comunicat.

Consecintele scaderii dramatice a pretului petrolului: unele state ar putea intra in incapacitate de plata in 2015

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu vizeaza un anumit pret al petrolului pe bursele internationale, a declarat duminica presedintele organizatiei Abdullah al-Badri, care a adaugat ca fundamentele pietei nu justifica recenta scadere a cotatiilor petroliere, transmite Reuters. Seful OPEC a recomandat companiilor petroliere sa continue investitiile in explorare si productie, mentionand ca Statele Unite ale Americii vor continua sa depinda de importurile de petrol din Orientul Mijlociu pentru mult timp de acum inainte.