Romania in capcana - productivitate mica, salarii pe masura

Aproape ca nu trecea zi in perioada de boom in care sa nu auzim experti sau analisti criticand cresterea vertiginoasa a salariilor, care nu tinea cont de majorarea in ritm semnificativ mai lent a productivitatii muncii. In perioada 2005-2008 salariul mediu net nominal a crescut in Romania cu 75%, salariul mediu net real (ajustat cu rata inflatiei) s-a majorat cu 46%, iar productivitatea muncii a urcat cu doar putin peste 20%, noteaza www.capital.ro.

Ipotecarele sar pragul de 300.000 dupa ce dobanzile au scazut la 4%

Cele mai ieftine cinci credite imobiliare standard au dobanzi de sub 5% pe an, in timp ce creditele garantate de stat prin programul Prima casa costa chiar mai putin de 4% pe an, ceea ce a animat cererea din partea clientilor si a urcat numarul total al imprumuturilor pentru achizitia de locuinte la circa 308.000 la finalul lunii martie, potrivit Ziarului Financiar.

Care sunt restantele cu care Guvernul s-a dus la FMI si ce spera sa obtina

In loc sa vina delegatia FMI in Romania, s-au dus oficialii romani la sediul institutiei financiare. Principalele teme in cadrul discutiilor sunt restantele ramase dupa vizita din februarie, plus proiectul noului Cod Fiscal. Motivul: avem, totusi, nevoie de girul FMI pentru reducerea taxelor. Executivul are nevoie de girul FMI in privinta noului Cod Fiscal, care prevede reduceri substantiale de taxe, inclusiv reducerea TVA la alimentele de baza, prevazuta a intra in vigoare de la 1 iunie, scrie www.adevarul.ro.

Apele minerale ale Romaniei curg la canal. Investitorii si autoritatile au distrus izvoarele din Harghita si Covasna

In judetele Harghita si Covasna poti gasi pe oriunde o sursa de apa, iar conditiile geologice de aici au creat una dintre cele mai extinse arii din Europa pentru apele minerale. Locurile sunt binecuvantate - se spune ca oriunde bagi un deget in pamant, poti sa dai de un izvor. Cultura locurilor este legata de prezenta padurilor si a apelor minerale. Doua resurse de care ne batem joc. Una exploatata la extrem, cealalta lasata sa curga la canal. Vedeti reportajul pe www.romaniateiubesc.stirileprotv.ro.

Un inventator din Deva, premiat cu medalie de aur la Salonul International de Inventii de la Geneva

Un inventator din Deva a fost premiat, sambata, cu medalie de aur la Salonul International de Inventii de la Geneva, pentru ”Good Fill”- un dispozitiv cu ajutorul caruia soferii isi pot alimenta autovehiculele cu lichid de parbriz si care ar putea fi montat in benzinarii sau parcari de pe autostrada, scrie www.wall-street.ro.

Antreprenorul care tinteste afaceri de doua milioane de euro din gastronomia romaneasca

„S-a intamplat ceva cu gastronomia romaneasca pana la nivelul anului 1945, dupa care lucrurile au intrat intr-o zona gri, in care am fost guvernati de stilul cantinelor muncitoresti“, explica Alexandru Consulea, unul dintre primii romani care au vazut potentialul gastronomiei autohtone si a pus bazele restaurantului cu specific romanesc Zexe in 1998. In prezent, afacerea sa este formata din Zahanaua Gastronomica Zexe, considerata un reper al gastronomiei romanesti din Capitala, o mica unitate de productie de produse din carne, un salon de evenimente, cat si o parte de livrari de prajituri frantuzesti, scrie Business Magazin.

Principalii creditori nu se arata dispusi sa permita Grexitul. Der Spiegel scrie insa ca Rusia ar fi noul colac de salvare, Atena urmand sa incaseze pana la 5 mld. euro

Principalii creditori ai Greciei nu sunt inca pregatiti sa lase tara afara din zona euro atata timp cat premierul Alexis Tsipras se va arata dispus sa indeplineasca cateva cerinte cheie impuse de Troica, potrivit unor surse apropiate recentelor discutii, transmite Bloomberg. Cancelarul german, Angela Merkel, va face tot posibilul sa previna un Grexit, parand insa cea mai convinsa deocamdata, sustine o sursa.

Europa vrea sa-si reduca dependenta de gazele rusesti prin construirea Coridorului Sudic, la care ar urma sa adere inclusiv Iranul

Uniunea Europeana spera sa isi reduca dependenta de importurile de gaze din Rusia cu ajutorul asa-numitului Coridor Sudic, o posibila alaturare a Iranului la proiect dupa ridicarea santiunilor impuse de tarile din Vest fiind asteptata sa contribuie semnificativ la cresterea livrarilor catre Europa, informeaza AFP, preluata de Mediafax.

Ministrul francez al Finantelor: Perechea euro/dolar ar trebui sa se stabilizeze la nivelul actual

Cotatiile euro, moneda care in ultimele luni s-a depreciat puternic fata de dolar in urma masurilor implementate de BCE, ar trebui sa se stabilizeze la nivelurile actuale. O accentuare a scaderii inseamna intrarea intr-o "zona periculoasa", a declarat ministrului francez al Finantelor, Michel Sapin, potrivit WSJ.