Guvernul discuta un proiect de lege privind conversia creditelor. Bancile ar putea primi garantii de stat
Guvernul va oferi garantii de stat bancilor care sunt dispuse sa converteasca in lei datoriile clientilor si sa le acorde o reducere.
Proiectul de lege a fost discutat miercuri, in prima lectura, si va fi aprobat cel mai probabil, saptamana viitoare. Se califica cei care isi platesc acum ratele la un curs cu cel putin 50% mai mare, decat cel de la data acordarii creditului.
Nu insa toti indatoratii vor beneficia de aceste facilitati. Iar pentru unele familii aceasta gura de oxigen vine prea tarziu, deoarece se afla deja in executare silita.
Sa luam exemplul unui client care mai are de dat bancii 60.000 de franci. Transformata in moneda nationala, suma se ridica la 250.000 de lei. Daca banca sterge 15% din datorie, raman de rambursat 212.000. La o dobanda de 5% in franci, rata este de 1600 lei. Rata ar putea scadea la 1300 de lei dupa transformarea in lei si aplicarea discountului.
Se califica numai clientii cu venituri nete mai mici de 3000 de lei, care au luat imprumuturile pentru a-si cumpara locuinta in care traiesc, nu pentru alta destinatie. In plus, clientii nu trebuie sa aiba restante mai mari de 60 de zile.
Mai este o conditie. In prezent, cursul la care platesc rata sa fie cu cel putin 50% mai mare decat cel de la data acordarii.
De exemplu, luand ca punct de referinta cursul actual, pentru creditele in franci se incadreaza cei care s-au imprumutat in perioada 2005 - decembrie 2009. Iar in cazul celor cu datorii in dolari, clientii care s-au imprumutat intre 2005 si octombrie 2008.
Niciun client cu datorii in euro nu se califca in momentul de fata deoarece fluctuatiile au fost mai mici de 50%. Cursul minim istoric a fost de 3,1 lei pentru un euro si ar trebui sa ajunga la 4,65 lei pentru a te califica la conversia garantata de stat.
Conversia se va face la solicitarea clientului, dar numai cu acceptul bancii. Facilitatile trebuiau sa ia forma unei ordonante de urgenta, adica ar fi intrat in vigoare imediat dupa aprobarea guvernului. Pana la urma executivul a decis sa le trimita in Parlament sub forma unui proiect de lege. Adica noi dezbateri si aprobari.
Tot miercuri, un grup de 5.800 de clienti cu credite in franci a lansat catre banci propunerea de negociere colectiva a contractelor. "Principala lor doleanta este aceea de a beneficia de o rata de plata mai redusa in mod semnificativ, cu conditia sa nu se lungeasca perioada de creditare", a spus Alin Iacon.
Discutiile pe noua solutie luata in calcul de Finante au inceput in prima parte a lunii februarie, cand ministrul Darius Valcov, care a demisionat intre timp, s-a intalnit cu bancile care au dat credite in franci elvetieni. La acel moment, Valcov a precizat doar ca "se lucreaza la un produs nou".
Ulterior, reprezentanti ai bancilor in cauza au afirmat ca este vorba despre o schema de conversie in lei a creditelor in franci, cu discount, iar statul sa garanteze pentru 50% din soldul ramas, in conditiile in care valoarea garantiilor aferente creditelor s-a redus la circa jumatate.
Cele mai multe institutii de credit care au participat la discutii nu au primit propunerea lui Valcov cu entuziasm, sustinand ca reducerile de datorie care ar urma sa fie aplicate trebuie aprobate de actionari.
Pe de alta parte, Banca Nationala a creat cadrul necesar bancilor pentru a realiza conversiile in lei fara a cere garantii suplimentare, chiar daca acestea nu mai acopera creditul, prin modificarea a doua regulamente. Cu alte cuvinte, conversia nu va fi tratata ca un credit nou, ci mai mult ca o restructurare.
Peste 75.000 de persoane fizice figureaza cu credite in franci elvetieni in bilanturile bancilor locale, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci. In realitate, numarul imprumutatilor in franci este mult mai mare, avand in vedere ca bancile au externalizat sau au vandut foarte multe astfel de contracte.
ANPC invita bancile la negocieri
Clientii cu creditele in franci au invitat bancile la negocieri, alaturi de reprezentanti ai Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) si ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Acestea ar urma sa aiba loc la sediul ANPC, care si-a asumat rolul de mediator, in cursul lunii aprilie, pentru prima saptamana fiind programate intalnirile preliminare.
Cele sapte banci invitate Raiffeisen, Volksbank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Romaneasca, OTP si Credit Europe Bank.
Clientii vizeaza reducerea sau eliminarea comisioanelor, reducerea marjelor fixe sau conversia in lei la cursul zilei cu discount sau la un curs de schimb mai mic negociat cu banca.
Din totalul debitorilor cu imprumuturi in franci inregistrate in bilanturile bancilor, aproape o treime (32%) se regasesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Romaneasca si 2% la OTP Bank.
O treime dintre creditele in franci elvetieni (35%) au fost destinate achizitionarii de locuinte, 58% au reprezentat credite de consum cu ipoteca, iar alte 7% au fost alte credite de consum, potrivit datelor BNR.
Pe acelasi subiect: