Din suma totala, 58 de milioane de euro au fost plasate intr-un cont escrow, pentru a acoperi eventualele riscuri care pot aparea in primul an de la preluarea Volksbank.

Finantarea achizitiei a fost asigurata din rezervele Bancii Transilvania. 

BT, a treia mare banca din Romania in functie de active, a semnat in decembrie un angajament ferm pentru achizitionarea a 100% din actiunile Volksbank Romania. 

Tranzactia, care a fost incheiata marti, a inclus conversia in euro a tuturor imprumuturilor subordonate ale Volksbank Romania, in suma de 161 milioane de euro, precum si conversia in franci elvetieni a unor fonduri primite de la banca-mama, echivalentul a 341,5 milioane de franci elvetieni. 

O finantare de 2,857 miliarde de lei primita de Volksbank Romania de la compania mama a fost transferata catre Banca Transilvania.  De asemenea, Volksbank Romania trebuie sa constituie provizioane suplimentare de 890 milioane de lei dupa finalizarea tranzactiei. 

Banca Transilvania estimeaza o crestere cu 32% a portofoliului de credite in urma preluarii Volksbank Romania, de la 20,4 miliarde de lei la 26,95 miliarde de lei.  Veniturile nete din dobanzi sunt prognozate la 1,73 miliarde de lei, in urcare cu 16,6%, in timp ce incasarile din comisioane sunt estimate sa creasca cu 10,5%, la 504 milioane de lei.  Costurile operationale sunt preconizate sa urce de la 898 milioane de lei la 1,03 miliarde de lei.  Banca Transilvania a realizat anul trecut un profit net de 434 milioane lei, in timp ce Volksbank a inregistrat pierderi de 1,89 miliarde de lei.

Banca Transilvania a incheiat marti tranzactia de preluare a Volksbank, urmand sa ofere clientilor cu credite in franci elvetieni conversia in lei sau euro cu o reducere de 22,5%, plus returnarea sumelor platite pentru comisionul de risc prin scaderea soldului, oferta fiind valabila din 4 mai.

"In contextul achizitionarii Volksbank Romania, Banca Transilvania, in calitate de actionar majoritar al Volksbank Romania, face publica oferta destinata clientilor VBRO cu imprumuturi in franci elvetieni. Aproximativ 18.300 de clienti ai Volksbank Romania pot beneficia, la cererea acestora, de solutiile oferite de BT", a anuntat institutia de credit.

Banca Transilvania va aplica o reducere de 22,5% pentru clientii care doresc conversia creditelor din franci elvetieni in lei sau euro, la care se adauga comisionul de risc platit efectiv de clienti pe tot parcursul derularii creditului, prin reducerea soldului creditului cu valoarea totala a acestuia. 

Totodata, va fi stopata calcularea comisionului de risc sau de administrare pentru toti clientii care au la Volksbank imprumuturi in franci elvetieni, dar si pentru creditele in lei, euro si dolari. 

BT prelungeste cu o luna, pana la 17 mai, decizia de inghetare a cursului de schimb pentru moneda elvetiana la nivelul de la 31 decembrie 2014. 

"Valoarea efectiva a reducerii totale difera astfel in functie de situatia fiecarui client in parte, tinandu-se cont de soldul creditului, de eventuale restante si penalitati sau de situatiile particulare in care comisionul de risc/administrare a fost deja recuperat de la Volksbank Romania de catre clienti", se precizeaza in comunicat. 

Oferta este valabila din 4 mai, in unitatile Volksbank, iar conversia se va realiza la cursul BNR din data semnarii documentatiei la notariat.