Presiunile care au ucis programul "CEO la stat", rata la banca a ajuns mai mica decat chiria, iar iPhone C5 se vinde cu 45 dolari
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Vor fi inundatiile si cutremurele din judetul Galati o lectie despre importanta asigurarilor?
Inundatiile de la jumatatea lunii septembrie si seria de cutremure din ultimele saptamani din judetul Galati, dar si cutremurul de 5,5 grade pe scara Richter de la sfarsitul saptamanii trecute care a fost resimtit inclusiv la Bucuresti au scos in evidenta nevoia acuta de asigurare a locuintelor, in conditiile in care pana acum doar jumatate dintre romani au constientizat ca trebuie sa-si protejeze proprietatile in fata riscurilor de catastrofa.
Astfel, evenimentele din ultima perioada ar trebui sa constituie o lectie despre importanta asigurarilor pe care toti romanii ar trebui sa si-o insuseasca, potrivit Ziarului Financiar.
Pagubele produse de inundatiile din judetul Galati ar fi putut fi suportate mai usor de catre proprietari daca locuitorii din aceste zone ar fi incheiat macar o asigurare obligatorie a locuintei in valoare de 10 sau 20 de euro. Politele obligatorii acopera trei riscuri (inundatii, cutremure si alunecari de teren) si acopera o dauna maxima de 10.000, respectiv 20.000 de euro, proprietarii care vor sa-si asigure locuintele la valoarea reala sau pentru riscuri suplimentare – cum ar fi daunele provocate de incendii sau explozii – putand sa cumpere o asigurare facultativa, care este mai scumpa, dar prin care locuinta este asigurata la valoarea reala.
CEO la stat: presiunile care au ucis programul
„Accept conditiile sau demisionez?“ Aceasta-i intrebarea pe care si-au pus-o managerii privati selectati sa conduca unele companii de stat. In ultimul an, cativa „nu s-au acomodat“ si au plecat, noteaza Capital.ro.
Cati dintre managerii privati ramasi inca la conducerea unor companii vor mai pleca ramane de vazut. Pana una alta, mai apare o intrebare: de ce nu au rezistat cei care au demisionat? Lansat cu mare tam-tam (in urma cu un an, cinci companii si cinci consortii au pornit in cursa pentru recrutatea a 190 de manageri) si cheltuieli de zeci de milioane de euro, programul „Manager/CEO privat la stat“ s-a dorit a fi, inca de la inceput, colacul de salvare pentru companiile de stat aflate intr-o stare avansata de degradare, cu pierderi si datorii uriase, cele mai la indemana exemple fiind TAROM si CFR-urile.
„Si chiar ar putea sa-si atinga scopul, sa fie un proiect din care statul sa aiba de castigat. Cu o conditie insa: managerii privati sa fie lasati sa-si faca treaba, fara piedici din partea actionarului principal, din partea guvernantilor. (Stim cu totii ca multe numiri au fost pe criterii politice“, spune unul dintre acesti manageri, care doreste sa-si pastreze anonimatul.) Si atunci, managementul privat la stat, cerut de FMI, „nu ar mai fi doar asa, de ochii lumii“.
Brokerii: „Vrem ca si soferii de taxi sa stie unde e Bursa!” Sobolewski: „Daca nu avem piata de capital, degeaba bagam milioane in PR”
La prima sa intalnire oficiala cu investitorii de retail si brokerii de pe Bursa de la Bucuresti (BVB), Ludwig Sobolewski, polonezul care conduce de circa o luna BVB, a fost pus la curent cu realitatile obisnuite ale pietei de capital romanesti. Nu la fel de obisnuite au fost insa si raspunsurile sale, Sobolewski tinand adesea sa sublinieze ca educatia si publicitatea de masa valoreaza zero atat timp cat piata ramane in stadiul actual, scrie Wall-Street.ro.
"Este extrem de important ca publicitatea Bursei de la Bucuresti sa fie masiv imbunatatita. Daca ii ceri unui taximetrist sa te duca la sediul unei mari banci stie unde este, insa daca ii spui sa te duca la sediul Bursei este destul de posibil sa nu stie unde se afla. Aceste lucruri trebuie sa se schimbe si sa existe o informare publica constanta astfel incat populatia sa stie ce este Bursa", a mentionat Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct al firmei de brokeraj Tradeville.
Ideea lipsei promovarii BVB a fost intens dezbatuta in ultimii ani, mai ales in contextul reclamelor extrem de agresive, si uneori false, de care se folosesc firmele de brokeraj din piata Forex - aflate in competitie directa cu Bursa de la Bucuresti si brokerii de pe BVB.
Rata la banca a ajuns mai mica decat chiria
Rata la un credit in lei prin Prima Casa a ajuns sa fie mai mica decat chiria platita lunar pentru un apartament cu trei camere in mai multe zone din Bucuresti, relateaza Economica.net. Dupa ce aproape patru ani de zile creditele prin Prima Casa au fost acordate in euro, Guvernul a luat anul acesta masura acordarii de credit prin acest program exclusiv in moneda nationala. Iar la inceputul acestei saptamani, BNR a decis reducerea dobanzii cheie la 4,25%.
Dobanzile anuale efective (DAE) la creditele de casa cu garantii guvernamentale au scazut pana la un nivel de 5,81%, iar cea mai buna oferta se regaseste la CEC Bank. Astfel, la un credit de 253.700 de lei (echivalentul a 57.000 de euro) pe 30 de ani, rata la un imprumut este de 1.386 de lei, iar suma totala de rambursat este de 524.140 de lei, potrivit comparatorului Conso.ro.
De astazi, SUA pune in circulatie o noua bancnota de 100 dolari
Rezerva Federala din SUA va pune in circulatie o noua bancnota de 100 de dolari incepand de marti. Aceasta va avea elemente noi de siguranta, de ultima generatie, si va fi mai colorata, scrie The New York Times, preluat de Incont.ro.
Noua bancnota de 100 de dolari ar fi trebuit sa intre in circulatie de acum doi ani si jumatate, dar debutul sau pe piata monetara a tot fost amanat.
Dolarul american va fi de acum si mai greu de falsificat, datorita unui amestec special din componenta hartiei. In plus, bancnota va avea doua noi elemente: o panglica albastra cu imagini ce vor parea in miscare atunci cand hartia este inclinata si o imagine holografica ale carei culori se vor modifica de asemenea in urma miscarii, relateaza New York Times.
Povestea romanului care a vandut compania pe care voia sa o duca la un miliard de dolari
Fondul american de investitii Francisco Partners specializat in companiile tehnologice, care a atras din anul 1999 pana in prezent fonduri de peste 7 mld. $, a cumparat toate actiunile Avangate - un furnizor de solutii si servicii pentru distributia electronica de software fondat in anul 2006, a declarat pentru Ziarul Financiar Radu Georgescu, antreprenorul care detinea pachetul majoritar de actiuni.
“Avangate este confirmarea unui track record personal si romanesc. Se poate sa ai succes si sa nu fie ceva intamplator. Se poate sa creezi companii, sa le dezvolti si sa finalizezi proiectele. Aceasta tranzactie arata ca se pot incepe, construi si finaliza proiecte care vin din Romania”, a spus Radu Georgescu. Cu vanzarea Avangate, fondatorul Gecad este la al treilea exit international dintr-o companie pornita de la zero in Romania, dupa vanzarea antivirusului RAV catre Microsoft si a integratorului de solutii de plati electronice gecad ePayment catre Naspers.
Cei mai mari creditori ai SUA, China si Japonia, avertizeaza asupra intrarii in default a Americii
Guvernul SUA a intrat de astazi in cea de-a doua saptamana in care nu si-a mai efectuat activitatea si, in timp ce democratii si republicanii inca nu reusesc sa se puna de acord asupra hotararilor de buget, China si Japonia pun si ele presiuni pe tara. In prima luare de pozitie oficiala, Beijingul subliniat ca “timpul se scurge” si ca SUA ar trebui sa se grabeasca “sa asigure investitiile chineze”, informeaza Financial Times. Si ministrul japonez de finante este ingrijorat asupra impactului pe care situatia il are pe pietele monetare. Un default al SUA ar putea face investitorii sa se departeze de dolar, ceea ce ar creste artificial valoarea yenului.
Valoarea Twitter poate depasi 20 miliarde de dolari dupa prima oferta publica
Pentru moment, Twitter nu da niciun semn ca va incepe sa faca profit, mai ales ca extinderea retelei sociale, din punct de vedere al numarului de utilizatori, a incetinit. Mai multi manageri cred ca asta nu va impiedica insa brandul sa fie evaluat la o suma cu mult peste 12,8 miliarde de dolari, cat reiesea din documentele depuse pentru oferta publica initiala (IPO), noteaza Bloomberg.
Ironfire Capital si Gamco Investors preconizeaza ca Twitter ar putea valora de fapt intre 15 miliarde si 20 miliarde de dolari, odata inceputa tranzactionarea pe bursa. Potrivit documentelor depuse pentru IPO, compania si-a dublat incasarile anuale datorita publicitatii pe care o are si, pe masura ce retailerii si media vor incepe sa se foloseasca si mai mult de promovarea pe Twtitter, valoarea companiei ar trebui sa creasca exponential, sunt de parere analistii.
IPhone C5 se vinde cu 45 de dolari
La numai doua saptamani dupa lansarea pe piata cu pretul 99 de dolari, noul smartphone colorat de la Apple a ajuns deja printre standurile cu chilipiruri. Primii care au inceput seria reducerilor sunt retailerii de la Best Buy, care joi incepusera sa ofere iPhone 5C pentru numai 50 de dolari, iar acum RadioShack si Walmart au anuntat intentii similare pentru taierea preturilor, arata CNN. In cazul Walmart, smartphone-ul era deja comercializat in magazin sub pretul pietei, adica la 79 de dolari, insa noul pret urmeaza sa fie si mai mic, de 45 de dolari, gratie apropierii de luna cadourilor. Toate ofertele presupun insa semnarea unui abonament de date pe doi ani.
Alcatel-Lucent concediaza 15.000 de angajati
Grupul francez Alcatel-Lucent a anuntat ca va taia 15.000 de locuri de munca, dar miscarea este menita sa ajute la reproiectarea companiei si concentrarea acesteia pe afacerile de baza, scrie Wall Street Journal. Producatorul de echipamente din domeniul telecomunicatiilor si-a propus sa isi reduca semnificativ portofoliul de produse, renuntand la fabricarea unora care nu mai sunt de actualitate, au declarat surse apropiate situatiei. Pe de alta parte, compania intentioneaza sa faca, in mare, inca 5.000 de angajari in segmente cu potential de crestere, cum ar fi routerele pentru Internet. Reducerile de personal afecteaza aproximativ 17% din forta de munca a firmei, cei mai multi disponibilizati fiind muncitorii din Germania si Franta.