Proprietarul Euroest Invest: “Un cutremur poate... salva Bucurestiul!”

Orice cutremur major are si o parte pozitiva! Cel de saptamana trecuta, pe mine, m-a pus pe ganduri. M-am intrebat care ar fi avantajele, daca o singura scara de bloc s-ar prabusi si ar exista un singur mort? Nu mai multi, pentru ca efectul ar fi acelasi! O singura victima, ar schimba multe! Chiar si Primarul General, scrie Ziarul Financiar.

In Bucuresti exista 374 imobile incluse in clasa 1 de risc seismic, dintre care 190 sunt considerate pericol public! Acestora li se adauga alte 301 cladiri incadrate in clasa 2 de risc seismic. Un total de 675 de imobile ar putea fi afectate la un cutremur serios, de 7 grade pe scara Richter, care ar putea produce peste 6.500 victime, 10.500 spitalizati, 13.000 raniti si 95.000 de oameni s-ar putea ramane captivi sub daramaturi. Acestea sunt date oficiale, care se regasesc intr-un proiect de hotarare al Consiliului General al Capitalei.

Patru imobile din Capitala, incadrate in clasa 1 de risc seismic sunt, conform declaratiilor oficiale ale reprezentantilor Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), in consolidare in anul 2013. O alta cladire ar urma sa fie pusa in siguranta in anul 2014, dupa ce in intervalul 2008-2011, au fost consolidate... 7 (sapte) imobile. Spectaculos, nu?! In total, in 7 anisori (2008-2014), daca lucrarile merg bine!, vor fi consolidate nu mai putin de 12 imobile, ceea ce inseamna rotunjit cam un imobil si jumatate pe an. Daca sunt mai multe scari de bloc, deja vorbim de cateva apartamente pe etaj!!

Banii la saltea, mai rentabili decat depozitele bancare

Nici macar una dintre cele mai mari 15 banci din Romania nu mai ofera dobanzi la depozitele in lei care sa permita clientilor sa se aleaga cu un minim castig real la scadenta, potrivit Capital.ro.

Doar doua banci de talie foarte mica (Banca Feroviara si TBI Bank) mai ofera randamente care sa permita clientilor cu depozite in lei sa se aleaga cu un minim castig real dupa scadenta. Conform calculelor Capital, nici macar una dintre cele mai mari 15 institutii de credit, care aduna peste 95% din totalul depozitelor din Romania, nu mai poate fi atractiva pentru un client care asteapta sa si castige ceva din plasarea economiilor. La un depozit in valoare de 5.000 de lei constituit pe o perioada de trei luni, adica cea mai utilizata scadenta, pierderile reale ajung pana la 58 de lei.

Mai mult, in cazul uneia dintre cele mai mari banci, adica Unicredit, depozitul pe trei luni aduce chiar si pierderi nominale, adica retragi, la propriu, mai putini bani decat ai depus. In cazul celorlalte scadente clasice, adica 1 luna, 6 luni si un an, situatia este chiar mai trista, avand in vedere ca dobanzile sunt mai mici, netrecand de 3,5% in medie.

Catalanul care a schimbat conceptul de servire Air France: un designer poate castiga 400.000 de euro dintr-un produs

“Din experienta mea cu un producator de mobila, un designer obtine chiar si 3% din veniturile unui produs proiectat, astfel incat un bestseller iti poate genera venituri de 400.000 de euro pe an la un milion unitati vandute”, a declarat pentru Wall-Street.ro Eugeni Qutllet.

Eugeni Quitllet a studiat design-ul la Scoala de Arte din Ibiza, l-a cunoscut pe Philippe Starck si a inceput sa lucreze cu el pentru diferite branduri precum producatorul francez IPI, alaturi de care a creat noile tacamuri Air France.

Pentru clasa Premium Economy Eugeni a gandit paharele, tacamurile si servetul (cel din material si cel din hartie) astfel incat sa creeze un nou sistem de servire a mesei ecologic. “A fost un proiect foarte complex inceput in urma cu trei ani, pe baza unui brief foarte complex cu multe detalii functionale, de productie si de utilizare. De asemenea, brief-ul clientului a luat in considerare aspectele ecologice, de pret si placerea de utilizare a tacamurilor”, afirma Eugeni Qutllet.

„Fotovoltaicii”, sub asediu. Statul se pregateste sa le taie din nou din subventie

De anul viitor, numarul de certificate pe care operatorii de parcuri fotovoltaice le primesc pentru fiecare MWh livrat in retea scade cu unul. Coroborata cu masura amanarii la plata a doua certificate pana in 2017, firmele din domeniu au trei ani in fata in care vor functiona doar cu jumatate din subventie, relateaza Economica.net.

Analiza facuta de Agentia de Reglementare in Energie pentru anul 2012, si publicata in martie acest an a aratat ca exista supracompensare pe piata productiei de energie din surse fotovoltaice si ca se impune reducerea cu circa 16% a subventiei pe care industria o primeste. Potrivit presedintelor ANRE Nicolae Havrilet, analiza se va transforma in lege pana la sfarsitul anului iar cele sase certificate verzi pe care producatorii din domeniu le primesc pentru fiecare MWh livrat in retea vor scadea la 5, de la 1 ianuarie.

Pentru producatorii de energie din surse eoliene subventia va ramane la acelasi nivel, 2 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in retea. „Analiza pietei se face pentru anul n-1 iar efectele ei se aplica incepand cu anul n+1. Legea se poate aplica chiar mai devreme de 1 ianuarie 2014, daca nu, sigur de la aceasta data se modifica schema suport”, a precizat Havrilet.

Desi firmele cauta meseriasi pentru salarii de pana la 4.000 lei, tinerii nici nu vor sa auda de scolile profesionale

Tot mai multe scoli profesionale din Romania incearca sa reinvie traditia formarii meseriasilor de care avem mare nevoie. Dar nici bursele, si nici locul de munca asigurat nu ii atrag pe tineri. Influentati de parinti, multi prefera sa mearga la facultate decat sa devina electricieni sau mecanici auto, calificari ce i-ar ajuta sa-si gaseasca mai repede un loc de munca, noteaza Incont.ro.

Clubul Economic German din Timisoara reuneste mai multe firme nemtesti si a dorit sa infiinteze in acest an trei clase profesionale, dupa sistem german.
 
Dupa cei doi ani de scolarizare, din care jumatate din timp elevii fac practica la firmele germane din oras, absolventii au locul de munca asigurat - ca electricieni, sudori sau mecanici. Din pacate, nu s-au inscris decat 23 de candidati pentru cele 80 de locuri oferite. Asa ca, in loc de 3 clase- abia s-a format una.

Un elev de 17 ani, de exemplu, a inceput clasa a IX-a la liceu, insa si-a dat seama ca va avea mai multe sanse in viitor daca se transfera la profesionala. Acum invata sa fie electrician si mai tarziu va lucra la o companie germana, unde salariul pentru postul respectiv ajunge si la 4.000 de lei.

HTC crede ca are cele mai performante smartphone-uri din piata, dar se teme de rezultatele din trimestrul IV

Producatorul taiwanez de electronice HTC a inregistrat trimestrul trecut primele pierderi din istorie, iar oficialii companiei spun ca urmatoarele doua luni vor reprezenta cea mai mare provocare, incercand sa convinga clientii ca produsele lor sunt la fel de inovatoare precum cele ale Apple si Samsung. “Avem cea mai buna tehnologie si cel mai bun produs. Cand vom reusi sa transmitem mai bine asta, consumatorul va sti ca produsul nostru este cel mai bun”, a declarat pentru Bloomberg Cher Wang, presedinta HTC.

Producatorul taiwanez era, la un moment dat, cel mai mare vanzator de smartphone-uri in SUA, dar, din cauza rezultatelor slabe din ultima perioada, va incepe sa isi reproiecteze telefoanele incepand de anul viitor. Potrivit Bloomberg, cota de piata a HTC a scazut anul acesta la 2,8%, fata de 5,8%, cat era in anul precedent.

Osborne pregateste terenul pentru scindarea RBS

Cancelarul britanic George Osborne incearca sa puna bazele legislative cu ajutorul Bruxelles-ului, in cazul in care va hotari sa mearga pana la capat cu planul de impartire a Bancii Regale a Scotiei (RBS), informeaza Financial Times. Osborne a depus in iulie o serie de documente prin care informeaza Comisia Europeana de planul sau prin care RBS s-ar putea imparti in curand in doua banci: una “buna” si una “rea”. Depunerea actelor a avut loc cu doar cateva zile inainte ca UE sa adopte niste reguli mai stricte privind sprijinul pe care statul il poate acorda bancilor si plafonul salarial pe care directorii ar trebui sa il primeasca. Daca initiativa sa va primi unda verde, Osborne va putea imparti banca fara mari repercusiuni asupra actionarilor si directorilor, lucru care s-ar fi intamplat sub noua lege revizuita.

Gigantii fast-food mizeaza pe Africa

Renasterea economica a Africii Subsahariene ii inspira pe proprietarii marilor lanturi de fast-food sa investeasca aici, mai ales avand in vedere clasa de mijloc, care este intr-o continua crestere, scrie CNN. Restaurantele Kentucky Fried Chicken si Domino’s Pizza sunt asteptate sa apara in toata Africa, din Nigeria pana in Angola, in vreme ce Taco Bell si Pizza Hut isi doresc sa se extinda in Tanzania, Uguanda si Zimbabwe. Potrivit lui Elias Schulze, managing partner la The Africa Group, o firma de consultanta pentru investitii in Africa, acest gen de localuri devin rapid “branduri aspirationale” pentru africanii cosmopoliti, care au bani de cheltuit. Yum! Brands, care detine KFC, Taco Bell si Pizza Hut, are deja restaurante deschise in 14 tari din Africa si planuieste sa deschida inca 45 de fast-food-uri numai in 2013.

Instagram trece la reclame. Streamurile utilizatorilor, inundate de publicitate

Instagram, serviciul online de sharing al fotografiilor, a anuntat pe site-ul oficial ca va incepe sa plaseze reclame in streamurile foto ale utilizatorilor, informeaza BBC. Miscarea va afecta in prima faza userii din SUA si va fi pusa in vigoare in urmatoarele luni. Numai cateva firme vor beneficia insa de reclama pe Instagram. Serviciul a fost cumparat de Facebook pentru un miliard de dolari, dar nu a facut niciodata profit. “Avem idei marete pentru viitor, iar parte din ele presupun sa transformam Instagram intr-o afacere sustenabila”, se arata pe site. Compania are in prezent 150 milioane de utilizatori. Instagram a mai incercat la un moment dat sa schimbe conditiile de utilizare a site-ului, anuntand userii ca are drept de proprietate asupra fotografiilor postate si ca le poate vinde mai departe publicitarilor, insa miscarea s-a intors impotriva companiei.