Industria a adus trei sferturi din cresterea economica din 2013 si a ajuns la 30% din PIB. Dar cat de fiabil este modelul de dezvoltare pe baza exporturilor sustinute evident de salariile scazute?

Industria si agricultura au fost principalele motoare ale economiei in 2013. Cresterea economica de 3,5% din 2013 comparativ cu anul 2012 i-a surprins pe toti, depa­sind si cele mai optimiste estimari ale analistilor si ale autoritatilor. Acesta a fost cel mai rapid ritm de crestere al PIB din ultimii cinci ani. Pentru 2014 majoritatea analistilor anticipeaza incetinirea avansului PIB in jurul a 2,3%, motorul principal urmand sa fie in continuare industria, in timp ce agricultura va avea o influenta nefavorabila. Evolutia economiei a fost insa „dezechilibrata“, dupa cum au anticipat si analis­tii. In timp ce agricultura si industria/exporturile au avut contributii favorabile importante la avansul economiei, comertul, construc­ti­ile si intermedierile financiare au avut contributii negative la cresterea PIB,  scrie ZF.

Cea mai bogata femeie din Romania a injumatatit in cinci ani averea mostenita de la sotul ei

Cea mai bogata femeie din Romania are o avere de circa 700 de milioane de euro, potrivit estimarilor Forbes. Dupa decesul sotului ei, Veronica Gusa de Dragan a devenit cea mai bogata femeie din tara noastra, fiind unicul actionar al grupului de firme si avand de administrat o avere de aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Iosif Constantin Dragan este cel care a infiintat grupul Butan Gas. In 2001, omul de afaceri decide sa cedeze conducerea operatiunilor grupului catre sotia sa, Veronica Gusa, care a ocupat de atunci functia de presedinte executiv al ButanGas.  La un an de la decesul sotului, ea a decis sa mute tot businessul de familie intr-o noua structura, denumita Veroniki Holding SpA, scrie Business Magazin.

Raiul speculatorilor imobiliari a devenit calvar pentru investitori

Cartierul Pipera din orasul Voluntari a actionat in perioada de varf a pietei imobiliare ca un magnet pentru o serie de investitori imobiliari, care au cumparat aici suprafete mari de teren, dar s-a dovedit a fi o piatra de moara pentru majoritatea celor care au ajuns sa dezvolte cladiri in aceasta zona. Pariul pe dezvoltarea infrastructurii, asumat de investitori, a fost pierdut. Peste problema conexiunilor precare cu restul orasului s-a suprapus criza imobiliara, si ambele au condus la moartea unor proiecte de birouri a caror constructie a inghitit sute de milioane de euro, noteaza Capital.

PayPal deschide Cutia Pandorei: cumperi online din afara tarii, iesi mai ieftin. Jucatorii locali: este aberant!

Procesatorul de plati online PayPal a deschis din nou Cutia Pandorei, subliniind intr-un comunicat faptul ca preturile produselor oferite de magazinele online din strainatate au continuat, in 2013, sa fie mai mici decat cele din Romania. La invitatia Wall-Street.ro, jucatorii locali au reactionat vehement: in lipsa unei strategii coerente pentru piata locala, PayPal iese anual cu cate un comunicat gresit si care induce in eroare din multe puncte de vedere.

"Ne-am trezit cu ei in birou, spunand ca vor sa cumpere World Class“

Vlad Busila, managing partner la casa de investitii Capital Partners, care a asistat vanzarea retelei de 11 centre de fit­ness World Class Romania, a spus ca managementul com­pa­niei a initiat intreaga tranzactie. „Ne-am trezit cu ei (managerii –n. red.) in birou, spunand ca vor sa cumpere World Class. I-am intrebat daca au bani, au spus ca nu, dar ca stiu sa-l conduca si sa-l creasca de cinci ori“, a spus Busila ieri la ZF Live.

Jobul pe care l-au dorit peste 36.000 de romani

Cel mai vanat job din Romania nu este nici unul de manager, nici unul care sa fi promis un salariu de sute sau chiar mii de euro. Conform unor statistici furnizate de ejobs.ro exclusiv pentru Capital, anuntul cu cel mai mare numar de aplicanti in 2013 a fost cel pentru un job de vanzator.

A transformat un maldar de fiare intr-un business cu multe zerouri. Ce urmeaza pentru magiunul de Topoloveni 

De la preluarea unui maldar de fier vechi - fabrica de magiun de stat de la Topolveni – au trecut 13 ani. Cu noroc. Bibiana si Diana Stanciulov, mama si fiica, au reusit sa transforme magiunul de prune intr-o vedeta a retailului alimentar si un business care se apropie cu pasi siguri de 1 milion de euro.  In 2001, Bibiana Stanciulov, 61 de ani, cumpara de la un lichidator judiciar sectia de magiun deshidratate si alcool, parte a Fabricii de Conserve Topoloveni. Descrie aceasta decizie ca pe o “ambitie”, o tentativa de a se “razbuna” pe fonducerea fabricii care o “inselase intr-un contract in anii 1996”. Mai simplu – a dorit sa demonstreze ca si in industria alimentara pot exista afaceri curate, cinstite. O atitudine pe care nici astazi nu reuseste sa si-o explice, potrivit Wall-Street.ro.

Actionarii fabricii de suruburi Subex Bacau au cumparat hotelul Miruna din Poiana Brasov

Actionarii fabricii Subex Bacau, cu afaceri de 4 mi­lioa­ne de euro din productia de suruburi, piulite, tije si nituri, au cumparat cu 1,5 mil. euro hotelul de patru stele Miruna din Poiana Bra­sov, scos la vanzare de Casa de Insolventa Transilvania, potrivit ZF.

Stiglitz: Economiile avansate risca o boala de tip japonez, din cauza politicii BCE privind inflatia

SUA nu dau semne ca revin la trendul de crestere anterior crizei, iar economiile avansate risca "o boala de tip japonez", din cauza politicii BCE in domeniul inflatiei, a avertizat miercuri Joseph Stiglitz, profesor la Universitatea Columbia si laureat al premiului Nobel. Japonia este deseori invocata ca exemplu pentru efectele negative ale deflatiei. Dupa 15 ani de scadere continua a preturilor si stagnare a economiei, a avut nevoie de reformele agresive pentru a reveni pe crestere economica. Ritmul de crestere al economiei SUA este cu 15% sub potentialul real, a afirmat Stiglitz. Perspectivele Europei sunt mai slabe, iar Spania si Grecia risca depresiune, cu consecinte uriase asupra potentialului viitor de crestere, potrivit acestuia. El a avertizat ce economia regiunii este probabil sa aiba in continuare o evolutie slaba in anii viitori, scrie Bloomberg