Guvernul discuta cu bancile si BNR despre cum ar trebui modificata legea clauzelor abuzive

Bancherii au avut o noua intalnire de lucru cu guvernul pe tema modificarii legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte, scrie www.economica.net. Noile articole care ar trebui sa intre in vigoare de la 1 iulie ar putea duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele, inclusiv cele bancare, ceea ce ar putea aduce probleme bancilor, asa ca acestea au cerut o noua amanare. Bancherii au cerut o noua amanare pentru intrarea in vigoare a unor modificari la acesta lege, potrivit unor surse apropiate discutiilor. Deja, acestia au obtinut o amanare in luna februarie pentru 1 iulie, data de la care, teoretic, un proces in instanta ar putea duce la eliminarea tuturor clauzelor abuzive din contracte. In acest moment, legea 193/2000 este o implementare incompleta a unei directive europene, care obliga, printre altele, ca o clauza declarata abuziva de catre instanta sa fie eliminata din toate contractele incheiate intre acel profesionist si consumatori.

Exclusiv www.gandul.info: Cum au crescut in timp de criza salariile in companiile de stat. Ministrul Transporturilor: "Sunt primul care se bucura"

Criza care a dus la taieri drastice ale salariilor bugetarilor si ale angajatilor din mediul privat in ultimii ani, nu s-a resimtit in majoritatea companiilor de stat. Aici, castigul mediu a ajuns si la 18.000 de lei lunar, cat noua salarii medii pe tara. Exceptati de la reducerea cu 25% a veniturilor operata de Guvernul Boc in 2010, angajatii societatilor in care statul este actionar unic sau majoritar bifeaza, anul acesta, chiar o crestere a salariilor de pana la 45% fata de varful crizei economice.“Nu am facut o astfel de analiza la Minister, dar, daca salariile in companii au crescut, eu as primul care sa ma bucur. As fi foarte fericit sa creasca in continuare”, a explicat, pentru www.gandul.info, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, in subordinea caruia se afla cele mai multe dintre companiile cu bugetele aprobate.

reteta prin care baietii destepti continua sa se imbogateasca si in 2013

Cu aproape un an in urma, in 20 iunie, Hidroelectrica, una dintre cele mai importante companii producatoare de electricitate din Romania si izvorul nesecat - chiar pe timp de seceta - de energie ieftina si multa pentru un grup restrans de alesi, intra in insolventa. “Soc” si “istorica” au fost cuvintele folosite atunci pentru a defini aceasta decizie, prezentata presei ca fiind luata dupa riguroase analize ale Consiliului de administratie, care a motivat cererea adresata tribunalului prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor pe fondul unui “dezastru de management” si al secetei din 2011. Intre timp, pare tot mai limpede ca scopul intrarii in insolventa a fost desfiintarea contractelor directe de vanzare a energiei catre mai multe companii, denumite de presedintele Traian Basescu “baieti destepti”. La un an de la acel moment, “baietii destepti” nu numai ca nu au disparut, ci o duc chiar bine, arata o analiza realizata de Business Magazin. O spun chiar ei: "Nu a disparut nimeni de pe piata energiei. Cu sau fara contracte cu Hidroelectrica, furnizorii privati au fost si sunt in continuare participanti activi pe piata de energie electrica din Romania. Furnizorii privati nu au plecat nicaieri, isi vad in continuare de activitatea lor. In cazul nostru, dovada stau cererile lunare de oferte de furnizare de energie electrica pe care le primim din partea potentialilor clienti“, spun reprezentantii Energy Holding, cel mai titrat „baiat destept“ din sectorul energetic romanesc.

Tu stii ce bei? Topul celor mai sanatoase ape minerale din Romania

Romania este una dintre cele mai cunoscute tari din lume la capitolul izvoarelor apelor minerale naturale. Aici gasesti cel mai mare numar de izvoare de buna calitate. Chiar si asa, nu inseamna ca toate apele comercializate sunt sanatoase, iar clientii trebuie sa tina cont, exact ca in cazul alimentelor, de mai multi factori. www.wall-street.ro a intocmit o analiza a calitatii apelor comercializate in Romania, in functie de mai multi parametri in incercarea de a identifica ce inseamna cu adevarat o apa minerala naturala, plata sau carbogazoasa. Lector dr. Lygia Alexandrescu, presedintele Societatii Romane de Educatie Nutritionala din Romania (SREN), sustine ca izvoarele apelor minerale din Romania sunt mai sanatoase decat marea majoritate a celor din Europa. De ce? Apa de la noi este naturala, fara sa mai fie nevoie de interventia oamenilor pentru forarea acesteia. In opinia dr. Alexandrescu, cumparatorii trebuie, ca in cazul alimentelor, sa fie foarte atenti si sa citeasca datele inscrise pe eticheta produsului, cantitatea de reziduu sec a apelor fiind unul dintre cele mai importante compozitii chimice la care trebuie sa fie atenti.

BNR vrea ca independenta sa-i fie garantata prin Constitutie

Banca Nationala intentioneaza sa profite de actualul proces de revizuire a Constitutiei si sa le ceara politicienilor sa includa in legea fundamentala o referire la independenta institutiei si la rolul de baza al acesteia, precum si ridicarea statutului BNR la rangul de lege organica, astfel incat sa nu mai poata fi modificat decat de Parlament, nu si de Guvern prin ordonanta de urgenta, spun surse oficiale, citate de www.zf.ro.

Autostrazi normale sau suspendate: Romania ar trebui sa ia lectii de la aceasta tara

Desi este una dintre tarile cele mai expuse la calamitati naturale, drumurile de aici sunt excelente, iar Romania, care se afla pe ultimele locuri din regiune in ceea ce priveste densitatea drumurilor, ar avea multe de invatat. Situatia Romaniei din prezent nu este departe de cea a Japoniei din anii '50. Infrastructura din Tara Soarelui Rasare a fost distrusa in urma celui De-al Doilea Razboi Mondial, insa in prezent japonezii au la dispozitie 7.000 de km de autostrazi, noteaza www.capital.ro. Inginerii japonezi si-au demonstrat maiestria in constructia de drumuri si autostrazi și dupa tragicul eveniment din 11 martie 2011. O portiune din autostrada Kanto a fost distrusa complet de cutremurul de 9 grade. Compania NEXCO s-a apucat de reparatii pe 17 martie, iar in data de 23 martie autostrada a fost redeschisa circulatiei. La sfarsitul anului trecut, Romania avea 150 de km noi de autostrada. Pentru acest an sunt in plan 250 si astfel, cu putin noroc, la sfarsitul lui 2013, tara ar cumula peste 750 km de autostrada.

Ungaria sfideaza Comisia Europeana si sugereaza ca va creste povara fiscala a bancilor si companiilor straine

Guvernul ungar a atacat subtil Comisia Europeana sugerand ca va majora taxele suplimentare impuse in special bancilor si companiilor straine daca aceasta nu va scoate Ungaria din procedura de deficit excesiv, al carei deznodamant ar putea fi suspendarea fondurilor europene destinate celei mai indatorate economii din Europa de Est. Budapesta sustine ca CE nu scoate Ungaria din aceasta procedura deoarece marile companii se plang la Bruxelles ca profiturile le sunt erodate de masurile anticriza ale guvernului ungar. Sugestia guvernului se desprinde dintr-un pachet de masuri elaborat la presiunile CE si care are ca scop reducerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB prevazut de regulile UE. Ungaria a avut anul trecut un deficit bugetar de 2% din PIB, dar Comisia estimeaza ca indicatorul va urca la 3% din PIB anul acesta si la 3,4% din PIB in 2014 si apreciaza ca, din aceasta cauza, Ungaria nu va putea iesi din procedura de deficit excesiv fara noi masuri fiscale, scrie Wall Street Journal, preluat de www.zf.ro.

Adolescentul care a primit 100.000 de dolari ca sa renunte la scoala

Andrew Brackin, un adolescent de 18 ani din Marea Britanie a primit o bursa in valoare de 100.000 de dolari pentru a-si dezvolta propria idee de afaceri in IT, noteaza BBC. Adolescentul este unul din cei 20 de tineri oameni intreprinzatori sponsorizati de Peter Thiel, cofondatorul Pay-Pal. Insa oferta vine cu anumite conditii. Brackin trebuie sa se mute in San Francisco si sa renunte la a urma o facultate sau orice alta forma de invatamant acreditat, timp de doi ani. Tanarul planuieste sa foloseasca banii primiti pentru a dezvolta Bunchy, o platforma online care permite organizatiilor de caritate sa stranga bani de la publicurile sale de pe site-uri si retelele de socializare. “Exista si alte variante pentru oamenii care stiu ce vor si nu au nevoie de o diploma pentru a ajunge acolo”, a declarat Brackin.

Situatia financiara din Detroit, mai grava decat se preconiza

Kevyn Orr, managerul desemnat in luna martie pentru a salva orasul american Detroit din criza financiara fara precedent cu care acesta se confrunta, a realizat raportul situatiei curente, relateaza New York Times. Raportul va fi prezentat luni oficialilor din Michigan, si va cuprinde detalii despre obligatiunile pe termen lung de peste 15 miliarde de dolari si alte probleme ale orasului. Concluziile documentului sunt mai grave decat ce se prezicea initial, asa ca Orr, fost avocat in domeniul falimentelor, a spus ca este nevoie de “reparatii” semnificative. “Nimeni nu ar trebui sa subestimeze gravitatea crizei financiare. Calea pe care Detroitul a urmat-o timp de peste 40 de ani nu este una sustenabila si numai o restructurare completa a finantelor orasului ii va permite acestuia sa redevina prosper”, a declarat Orr.

In 2014, numarul telefoanelor mobile va depasi populatia de 7,1 miliarde de indivizi

Pana la sfarsitul anului viitor, numarul de abonamente la serviciile de telefonie mobila il va depasi pe cel al populatiei, potrivit unui raport al Natiunilor Unite, citat de BBC. Uniunea Internationala de Telecomunicatii (ITU) prezice ca in 2014 numarul de abonati va depasi cifra de sapte miliarde. In prezent, in lume sunt 7,1 miliarde de oameni si 6,8 miliarde de abonamente la telefonie. Conform aceluiasi raport, in 2013 o treime din populatia lumii a fost conectata la internet. “Cu fiecare zi suntem mai aproape de a avea acelasi numar de abonati ca numarul total de persoane de pe Glob. Revolutia din sectorul mobil din tarile in curs de dezvoltare este foarte importanta, ajuntand educatia, sanatatea, mediul de afaceri si guvernarea”, spune Brahma Sanou, directorul biroului pentru dezvoltare al ITU.

Toyota, principalul castigator al deprecierii yenului japonez

Deprecierea yenului la peste 100 de unitati fata de un dolar, minimul din ultimii patru ani, a facut ca exporturile japoneze din sectorul auto sa ia un avant important, informeaza Bloomberg. Aceasta ar putea marca inceputul unei perioade in care Toyota si alti producatori auto din Japonia sa nu mai depinda de fluctuatiile monedei nationale, insa competitia se anunta mai acerba acum decat in anii anteriori. “Producatorii japonezi obisnuiau sa se bucure de anumite avantaje pe mai multe piete, in fata rivalilor din Coreea, Statele Unite si Germania, dar acestia din urma au recuperat acum terenul si diferenta dintre ei s-a redus la minim. De data asta lucrurile nu vor mai fi atat de simple”, spune Yuuki Sakurai, presedintele Fukoku Capital Management.