Guvernatorul BNR: "Este remarcabila aprecierea cursului, in conditiile crizei din Cipru"
Mugur Isarescu
Aprecierea cursului de schimb este remarcabila, in conditiile crizei din Cipru si a problemelor de la sucursala Bank of Cyprus, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Acesta din urma a aratat ca nu exclude aprecierea monedei in acelasi timp cu cresterea exporturilor, asa cum s-a intamplat la inceputul anilor 2000.
"Noi suntem intr-un interval sa il numesc asa de toleranta, ca sa nu il speculati altfel. Cursul este liber, determinat de piata, sigur influentat de intrari de capitaluri. Este remarcabil, si o spun cu toata convingerea, este remarcabil ca in conditii de criza, si nu cu o criza prin Islanda, Irlanda, ci o criza in coasta Romaniei, in Cipru, cu o situatie tensionata care a durat mai mult de o luna de zile, si, cu intr-adevar, Bank of Cyprus avea 0,6% din total piata bancara, daca piata bancara este 40% din PIB, 0,6 inseamna 0,25% din PIB. Suma mica, dar ati vazut cum se inflameaza lucrurile de la lucruri mici (...) este remarcabil ca in conditii de criza, cu o criza in coasta Romaniei, cu tensiuni inerente, cursul s-a apreciat, nu s-a depreciat. A fost un test care se poate citi in termeni pozitivi, fara sa fim optimisti", a spus Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.
Seful BNR nu exclude iesirea dintr-un cerc vicios si intrarea intr-un cerc virutos, care sa presupuna apreciere si cresterea exporturilor: "S-a mai intamplat in Romania, de exemplu in 2000 - 2001. Nu vad de ce nu s-ar mai intampla si in prezent. Insa nu cu o apreciere masiva a cursului."
Isarescu aratase anterior ca exporturile si productia manufacturiera au performat peste asteptari si au dat semnale de ameliorare a activitatii economice.
"Nu stim daca surplusul din contul curent este un accident, este temporar, legat de intrarea in productie a automobilelor Ford si exportul Ford, dar in 20 si ceva de ani de cand sunt pe acest scaun nu am vazut niciodaa surplus in contul curent si asteptam momentul", a adaugat guvernatorul BNR.
Leul s-a apreciat cu peste 2% in raport cu euro in ultima luna, iar referinta anuntata de BNR a coborat luni la 4,3224 lei/euro, reprezentand cel mai redus nivel de un an si patru luni. De la inceputul anului, cotatia monedei nationale a castigat 2,4% in fata euro.
Pe acelasi subiect: