O rata de schimb inferioara, de 4,3219 lei/euro, a fost publicata de banca centrala la 4 ianuarie 2012.

Dealerii spun ca aprecierea inregistrata de moneda nationala in ultimele zile este sustinuta de vanzarile de valuta ale jucatorilor straini, care au cumparat titluri de stat in lei. Randamentele titlurilor de stat in lei a scazut constant in ultima perioada, atingand valori minime istorice, in linie cu evolutia activelor din regiune.

Interesul din ultimele doua saptamani pentru titlurile in lei a fost sustinut si de recomandarile analistilor de la BNP Paribas si Societe Generale, care indicau cumpararea de obligatiuni guvernamentale romanesti, anticipand o evolutie pozitiva in piata si scaderea randamentelor pentru titlurile aflate in circulatie.

"Semnele unor interventii evidente lipsesc, iar climatul extern nu pare ingrijorator, asa ca ne asteptam ca tendinta de apreciere sa continue si in sedinta de astazi (luni, n.r)", arata un raport ING Bank transmis luni dimineata, citat de Mediafax. In sesiunea precedenta, cursul oficial a fost de 4,3366 lei/euro.

Pentru dolarul american, banca centrala a anuntat un curs de 3,3040 lei/dolar, atingand astfel cel mai redus nivel din 25 februarie. La data mentionata, referinta a fost de 3,3026 lei/dolar.

Pentru francul elvetian rata de schimb a coborat la 3,5174 lei/franc. Nivelul de luni reprezinta minimul incepand cu 25 ianuarie, cand rata s-a plasat la 3,5162 lei/franc.

Cotatiile leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Valutele din regiune erau de asemenea in crestere, consemnand aprecieri de pana la 0,8%.

Dobanzile practicate luni dimineata de bancile comerciale pentru depozitele in lei atrase pe termen de o zi au urcat usor, de la 3,52 - 4,02% pe an la 3,93 - 4,43% pe an. Randamentele la o saptamana se plaseaza la 3,98 - 4,48%.